Slobodno vreme > Mozaik

Da li znate kako UČENJE stranih jezika utiče na MOZAK DECE?

Ispitivanja su potvrdila da ljudi koji govore bar dva strana jezika, imaju prednosti u odnosu na one koji govore samo jedan

Autor: K1 info/ nationalgeographic.rs

25/05/2023 > 20:46

podeli vest:

Da li znate kako UČENJE stranih jezika utiče na MOZAK DECE?
Foto: Freepik.com


Naučnici kažu da je rano detinjstvo optimalno vreme za učenje stranih jezika. Razlika između mozga bilingvalnog deteta i onog koji govori samo jedan jezik može da se primeti već sa 11 meseci.

Aktivnosti u mozgu kod dece koja govore dva jezika su izraženija u predelu koji se odnosi na izvršenje funkcija, a koji upravlja zadacima kao što su rešavanje problema i podeljena pažnja.

- Rezultati ukazuju da su bilingvalna deca pre nego što nešto izgovore momentalno spremna da to i učine, što ukazuje da jezici generalno utiču na bolji kognitivni razvoj kod osoba - kazao je vođa studije Naja Ferajan Ramirez. 

U istraživanju, koje je objavljeno u listu Developmental Science, naučnici su na osnovu metode magnetoencefalografija, koja uključuje neinvazivno merenje i mapiranje moždane aktivnosti, merili te aktivnosti kod beba, piše Independent.

U ispitivanju je učestvovalo 16 beba uzrasta od 11 meseci. Polovina beba je odgajano u porodicama gde se govori samo jedan jezik, engleski, dok je druga polovina odgajana u porodicama gde se govore dva jezika, engleski i španski. 

Bebama su puštani tipični zvukovi za oba jezika tokom 18 minuta posle čega su naučnici uvideli očiglednu razliku u merenjima moždanih aktivnosti kod beba koje rastu u dvojezičnom okruženju. Naime, kod bilingvalnih beba je uočena jača moždana aktivnost i reakcija na govor. 

Foto: Freepik.com

 

- Zanimljivo je da su bebe sposobne da istovremeno uče više od jednog jezika. Svaki jezik koristi jedinstvene varijacije zvukova, a bebe imaju tu sposobnost da ih sve razluče. Ono što ovom studijom želimo da istaknemo jeste da je najranije detinjstvo zapravo najbolje doba za učenje više od jednog jezika - napomenuo je Naja Ferajan Ramirez.

I rezultati drugih istraživanja potvrđuju da ljudi, koji govore makar dva strana jezika, imaju prednosti u odnosu na one koji govore samo jedan, kao i da je rano detinjstvo optimalno vreme za učenje.

 

Ostavite komentar