Slobodno vreme > Zdravlje

DoručaK je IZ RAJA IZAŠAO: Deca koja ga PRESKOČE sklona su poremećajima u PONAŠANJU

Da li vaši klinci i klinceze doručkuju kod kuće ili van nje?

Autor: K1 info/ Super žena

02/09/2022 > 07:22

podeli vest:

DoručaK je IZ RAJA IZAŠAO:  Deca koja ga PRESKOČE sklona su poremećajima u PONAŠANJU
Foto: Pixabay.com


Deca koja preskaču doručak ili ne doručkuju sklonija su problematičnom ponašanju, pokazalo je novo istraživanje. Studija, objavljena u časopisu Frontiers in Nutrition, s druge strane naglašava da deca koja zdravo doručkuju kod kuće imaju bolje mentalno stanje.

- Naši rezultati sugerišu da nije važno samo doručkovati, već je takođe važno gde deca doručkuju i šta jedu. Preskakanje doručka ili doručkovanje van kuće povezano je s povećanjem psihosocijalnih problema u ponašanju kod dece i adolescenata. Takođe, konzumacija određene hrane i pića povezana je s većim (prerađeno meso) ili nižim (mlečni proizvodi, žitarice) izgledima za psihosocijalne probleme u ponašanju -  izjavio je autor studije dr Hose Francisko Lopez Gil, sa univerziteta Castilla-La Mancha.

Kako bi došli do svog zaključka, tim je proučavao podatke iz španske Nacionalne zdravstvene ankete iz 2017. godine, koja je posmatrala dečje navike konzumacije doručka i njihovo psihosocijalno zdravlje, uključujući njihovo samopoštovanje, raspoloženje i nivo anksioznosti.

Podaci su uključivali 3.772 stanovnika Španije uzrasta od 4 do 14 godina. Anketu su ispunili roditelji ili staratelji dece. Dr Lopezo i tim otkrili su da je doručkovanje van kuće gotovo jednako štetno kao i potpuno preskakanje obroka.

Rezultati su takođe pokazali da su kafa, mleko, čaj, čokolada, kakao, jogurt, hleb, tost, žitarice i peciva povezani s manjim izgledima za problematično ponašanje. Međutim, jaja, sir i šunka povezani su s većim rizikom od takvih problema.

- Činjenica da je doručak van kuće povezan s većim psihosocijalnim zdravstvenim problemima novi je aspekt naše studije - rekao je dr Lopez.

Foto: Pixabay.com

 

Ostavite komentar