OI 2024

SELEKTOR RVAČA SRBIJE DOKMANAC ZA K1 INFO: Na Olimpijske igre svako dolazi da pobedi, nadam se bar jednoj medalji!

Atmosfera u selekciji je veoma dobra, a očekivanja su kao i uvek najviša

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

24/07/2024 > 11:36

podeli vest:

SELEKTOR RVAČA SRBIJE DOKMANAC ZA K1 INFO: Na Olimpijske igre svako dolazi da pobedi, nadam se bar jednoj medalji!
Foto: RSS


Olimpijske igre u Parizu na programu su od 26. jula do 11. avgusta, a mnogobrojni sportisti Srbije već su krenuli put Francuske.

Očekivanja nacije su velika, pogotovo što su nas pojedini navikli na odličja na velikim takmičenjima.

Oni od kojih se očekuje da donesu medalje svakako jesu rvači koji su nas poslednjih godina navikli na odličja.

Selektor svih nacionalnih selekcija Rvačkog Saveza Srbije Dr Milorad Dokmanac u razgovoru za K1info.rs sumira pripremni period i daje svoja očekivanja pred Olimpijske igre u Parizu.

- Približava se kraj dugotrajnih i mukotrpnih priprema za ovogodišenje Olimpijske igre u Parizu. Počeli smo ovaj ciklus priprema još 3. decembra prošle u olimpijskom trening centru u Siera Nevadi (Španija). Nakon toga u ovih 7 punih meseci priprema, naši olimpici su bili možda 20-tak dana svojim kućama. Sve ostalo vreme su posvetili pripremama za Olimpijske igre. Bili smo najveći broj dana u inostranstvu zbog dobrih sparing partnera: Mađarska, Bugarska, Turska, Hrvatska... Uspeli smo kroz sistem kvalifikacija da ostvarimo 5 normi za Olimpijske igre i to je najbolji rezultat od raspada SFRJ do danas. Hteli smo i nadali se još nekoj normi, jer smo imali veoma kvalitetne rvače (Viktor Nemeš, Miša Kadžaja...), ali na žalost oni nisu uspeli proći uski filter kvalifikacija  - rekao nam je Dokmanac.

Atmosfera u selekciji je veoma dobra, a kako kaže uslovi za pripreme su mnogo drugačiji nego pre.

Poruka navijačima

Milorad Dokmanac je imao poruku za sve navijače Srbije koji će ih bodriti u Francuskoj, ali i za one koji će to činiti kraj malih ekrana.

- Ja znam da su u Srbiji loptaški sportovi na prvom mestu i da se oni najviše prate. Međutim, Olimpijske igre su nešto posebno i to je prilika i da se širi krug ljudi bolje upozna sa rvanjem i ostalim borilačkim sportovima, jer se od rvanja, džudoa, tekvandoa i boksa očekje da u svakom ovom sportu osvojimo bar jenu medalju. Ako se to desi to je onda minimalno 4 medalje. Prema tome, pozivam sve ljubitelje sporta u Srbiji da isprate sve naše sportise koji se bore na Olimpijskim igrama, a među njima su i petorica naših  rvača koji svi već imaju svetske i evropske medalje a to su: Stevan Mićić, Mate Nemeš. Aleksandar Komarov, Georgiu Tibilov i Hetik Cabolov. Rvačka takmičenja su na kraju programa Olimpijskih igara i rvački turnir traje 6 dana i to od 5. do 11. avgusta. Nadamo se da će se pozlatiti ona izreka „šećer uvek dolazi na kraju.“

- Trenutna atmosfera u reprezentativnom timu je veoma dobra. Upravo je ovaj zadnji period od 10-tak dana veoma težak sa psihološkog aspekta. Nema više teškihi napornih treninga, ali trening psihe je izuzetno važan u ovim zadnjim danima. Nema nikakvih posebnih trzavica unutar ekipe. Svako od nas koji se nalazimo u ovom lancu rada zna svoj deo posla od rvača do stručnog štaba i sve se izvršava besprekorno. Sve je ovo mnogo lakše nego pre, jer se treninzi održavaju u izvanrednim uslovima koje pruža nova multifunkcionana sala u Košutnjaku.

Srbiji je bilo potrebno čak 32 godine da donese medalju sa Olimpijskih igara. Davor Štefanek je tada prekinuo "post". Dokmanac ističe da su njegova očekivanja velika.

- Moja očekivanja kao selektora nacionalnog tima su velika kao i uvek. Potrebno je ostati prizeman u svakom trenutku. Ovo su Olimpijske igre i svako dolazi na njih da pobedi i osvoji medalju. Bar je tako u rvanju, jer na olimpijskom rvačkom turniru nastupaju rvači iz 70 zemalja sveta i to njih 288 koji su najbolji na svetu. Većina njih ima sveteke ili kontinetalne medalje u ovom olimpijskom ciklusu. Moramo biti zadovoljni ako osvojimo i jednu olimpijsku medalju ovde u Parizu. Ne smemo zaboraviti da mi nismo do 2016. godine i olimpijskog zlata Davora Štefaneka imali 32 godine olimpijsku medalju, a rvanje je sa 18 olimpijskih medalja najtrofejniji naš olimpijski individualni sport. Prema tome jedna medalja je cilj, ali svih 5 rvača koji nastupaju na Olimpijakim igrama će sigurno dati sve od sebe da dođu do medalje - kaže za K1info slektor svih selekcija.

Kao što smo i napomenuli, medalja je osvojena u Riju, zatim pet godina kasnije i u Tokiju, a slektor je mišljenja da Srbija može da zadrži kontinuitet u donošenju medalja sa Olimpijskih igara.

- Sigurno da možemo. Iza nas su Rio i Tokijo gde smo se vratili sa medaljama. Prema tome ne možemo da bežimo od postavljenih ciljeva i zadataka i na nama je da opravdamo značajna ulaganja koja je država imala u sport, pa tako i u rvanje. Imali smo odlične uslove za rad i očekivati je da nastavimo kontinuitet osvajanja medalja, jer se još od 2013. godine do danas nije desilo da se ne vratimo sa najamnje jednom seniorskom medaljom sa najvećih evropskih i svetskih takmičenja u poslednjih 10 godina.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar