OI 2024

Organizatori OI se izvinili zbog scene koja podseća na "Tajnu večeru": "Želeli smo da se slavi raznolikost..."

Stiglo je zvanično saopštenje

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Milena Gačević

28/07/2024 > 16:18

podeli vest:

Organizatori OI se izvinili zbog scene koja podseća na "Tajnu večeru": "Želeli smo da se slavi raznolikost..."
Foto: Printscreen/Tviter


Organizatori Olimpijskih igara u Parizu morali su da upute danas zvanično izvinjenje svima koji su na svečanom otvaranju u petak bili uvređeni zbog scene stola koja ih je podsetila na sliku "Tajna večera" legendarnog Leonarda da Vinčija.

Na toj slici inače je prikazan trenutak na kojem se vidi Isus Hrist koji objavljuje ime apostola koji će ga izdati, dok je na pozornici u Parizu u petak na centralnoj poziciji bila prikazana Barbara Buč, ikona LGBT zajednice okružena plesačima i umetinicima transvestitima.

 

 

Verski konzervativci su odmah skočili i osudili taj segment, a Katolička crkva u Francuskoj je rekla je to "scena ismevanja čitavog Hrišćanstva". Sličan stav iznela je i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova. A ređale su se reakcije Egipta, ali i drugih zemalja.

Umetnički direktor ceremonije Tomas Žoli izdao je zvanično izvinjenje svima, jer kaže da nije bila namera da se niko uvredi, već da se slavi raznolikost i oda počast francuskoj gastronomiji.

Portparolka Olimpijskih igara, An Dekam je rekla na konferenciji za medije da nijednog trenutka nije bilo planirano da se pokaže nepoštovanje prema nekoj religijskoj zajednici.

Žoli je potom dodao da njegova želja nije bila da se ruga nekome ili da nekoga šokira, već naprotiv. Kaže da je hteo da pošalje poruku ljubavi i inkluzije.

Ostaje se da se vidi da li će ona na kraju biti i prihvaćena...

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar