Priče > Biznis

"MOJA KRAVICA" nije od NAŠIH KRAVICA: IMLEK pakuje UVOZNO MLEKO i prodaje u svojoj ambalaži?

Zbog čega potrošači nisu na transparentan način obavešteni da u pakovanju "kravice" nije reč o domaćem mleku

Izvor: K1info/Agropress

09/01/2023 > 11:09

podeli vest:

"MOJA KRAVICA" nije od NAŠIH KRAVICA: IMLEK pakuje UVOZNO MLEKO i prodaje u svojoj ambalaži?
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Uprkos činjenici da su rafovi u Srbiji puni domaćeg mleka, ali i uvoznog, najveći domaći prerađivač mleka, kompanija Imlek, odlučila se da pored svojih pakovanja mleka ponudi građanima Srbije i uvozno mleko, ali da ih pritom ne obavesti o tome da se radi zapravo o mleku iz Poljske.

To se otkriva na samom pakovanju, gde piše da je proizvod proizveden u Evropskoj uniji - uz oznaku poljskog veterinarskog inspektorata i po tome da je uvoznik za Republiku Srbiju BELFOOD GLOBAL TRADE DOO, PRIVREDNO DRUŠTVO ZA TRGOVINU BEOGRAD-VRAČAR, dok se za ostale države nalaze podaci Imlekovih firmi u tim državama.

Međutim, glavno pitanje je zašto kompanija IMLEK a.d. koja je osnovana 1991. ima potrebu da se na ovaj način bavi biznisom i da svoj nekada ugledni brend sada iskoristi da bi prodavala mleko iz uvoza u takvim pakovanjima za koje bi svako pomislio da je reč o domaćem mleku. 

Foto: Youtube PrintScreen

 

Verujemo da će posle praznika stići i odgovor zbog čega se kompanija IMLEK a.d. odlučila na ovakav potez i zbog čega potrošači nisu na transparentan način obavešteni da nije reč o domaćem mleku. Agropress je poslao pitanja, kako kompaniji IMLEK, tako i njihovoj partnerskoj firmi koja uvozi mleko iz Poljske.

Ko zapravo uvozi mleko pod brendom "Moja kravica"?

Reč je o firmi izvesnog Milana Markovića, a pored njega na APR-u stoji ime Bianca Marković. Da li je reč o supružnicima ili ne, interesantno je da su uspeli da ostvare poslovni odnos sa kompanijom razmera kao što je to IMLEK, uprkos činjenici da je Milan prethodno imao automehaničarsku radnju. 


Novinari Agropressa su zamolili novu ministarku poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenu Tanasković da prokomentariše ovu situaciju, ali ni ona nije želela da odgovori, tvrdi se u tekstu

Ono što je, takođe, zabrinjavajuće je to da jedan veliki proizvođač mleka počinje da uvozi mleko iz Poljske i to pod svojim brendom "Moja kravica" i to potrošače dovodeći u zabludu da se radi o domaćem mleku jer je pored cene koja se nalazi u jednom trgovinskom objektu u Aranđelovcu postavljen znak da se radi o stoprocentnom proizvodu iz Srbije.

Odgovor treba da dostave relevantne institucije, Uprave za veterinu - ko je dao dozvolu, na koje količine da se uveze mleko i kako će to zapravo uticati na proizvodnju domaćeg mleka u Srbiji. 

Odmah se nameće pitanje da li Srbija želi da od nekadašnjeg proizvođača mleka postane uvoznik mleka i zbog čega se to radi?

Pre nekoliko dana imali smo i priliku da čujemo komentar jednog od predstavnika udruženja poljoprivrednih proizvođača koji je rekao da su otkupljivači počeli da snižavaju cenu otkupa što značajno utiče na rentabilnost proizvodnje mleka u Srbiji i još je rekao da se proizvođači žale da ne mogu da izvezu mleko zbog zabrane. 

Ostaje pitanje kako to proizvođači ne mogu da izvezu mleko i da ga imaju na lageru, a s druge strane neko može da ga uveze i prodaje kao domaće?  

 

Ostavite komentar

Sone

Jednostavno cu preci na druge domace brendove a arape prevarante treba kazniti zajedno sa domacim prevarantima koji su im to omogucili.

11.01.2023 07:16