Priče > Biznis

Vesić u Sloveniji: Jedna od tema je INTERCITY VOZ BG-Zagreb-Ljubljana-Beč

Za četiri godine putovaćemo od Beograda do Niša za 100 minuta, imaćemo direktnu vezu Niš - Budimpešta

Izvor: K1info/Tanjug

02/04/2023 > 12:55

podeli vest:

Vesić u Sloveniji: Jedna od tema je INTERCITY VOZ BG-Zagreb-Ljubljana-Beč
Foto: Tanjug/AP


Goran Vesić, ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture boravi u radnoj poseti Sloveniji gde će se u ponedeljak sastati sa koleginicom ministarkom infrastrukture Slovenije Alenkom Bratušek sa kojom će razgovarati o bilateralnoj saradnji i rekonstrukciji pruge od Beograda, preko Zagreba do Ljubljane i Beča i uspostavljanja brzog voza.

Posle sastanka sa koleginicom Bratušek, Vesić će imati sastanke i sa predstavnicima Slovenskih železnica kao i sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.

Vesić je najavio posle puštanja u rad deonice puta Novi Beograd - Surčin da će tokom posete Sloveniji, sa ministarkom infrastrukture Alenkom Bratušek razgovarati o pruzi Beograd - Beč, preko Zagreba i Ljublјane.

- Mi projektujemo deo brze pruge Beograd - Šid, dužine 90 kilometara, i sa EU razgovaramo da se napravi "intersiti" voz Beograd-Zagreb-Ljublјana-Beč. Tokom nedavne posete Italiji, minsitar Mateo Salvini mi je rekao da je i Italija zainteresovana da se uklјuči u taj projekat. Sve to omogućava saobraćajnu povezanost sa drugim zemlјama i veći komfor života lјudi - rekao je Vesić.

Podsetio je da se uveliko gradi nastavak brze pruge od Novog Sada do Subotice, dok mađarski partneri grade deo od granice do Budimpešte, kao i da je potpisan ugovor sa EIB-om i EBRD-om za izgradnju brze pruge do Niša, duge 228 kilometara.

- Za četiri godine putovaćemo od Beograda do Niša za 100 minuta, imaćemo direktnu vezu Niš - Budimpešta. Tako menjmo način života lјudi - rekao je Vesić.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

 

Podsetimo tokom posete Mađarskoj, sa ministrom Janošem Lazarom uputio poziv kolegama iz Grčke, Bugarske, Turske, Albanije i Severne Makedonije, na sastanak u Beograd, kako bi razgovarali o nastavku brze pruge kroz Severnu Makedoniju ka Grčkoj i kroz Bugarsku ka Turskoj.

Krajem februara ministar Vesić sastao se sa ambasadorom Slovenije u Srbiji Damjanom Bergantom sa kojim je razgovarao o unarpređenju odnosa dve zemlje u oblasti transporta i građevinarstva.

Ambasador Bergant je tada istakao da je Slovenija veoma zainteresovana za projekat modernizacije pruge od Beograda do Ljubljane i da preko 1500 slovenačkih firmi posluje u Srbiji i da su zainteresovane za investiranje, posebno u obasti građevinarstva.

 

 

Ostavite komentar