Priče > Sudbine

Autor je NAJVEĆIH SVETSKIH HITOVA i pevao je sa JUGOSLOVENSKIM bendom - Ko je bio veliki TOTO KUTUNJO

Italija je iznedrila mnoge svetske muzičke zvezde, a Kutunjo je ostavio veliki pečat

Izvor: K1info/b92.net

22/08/2023 > 19:31

podeli vest:

Autor je NAJVEĆIH SVETSKIH HITOVA i pevao je sa JUGOSLOVENSKIM bendom - Ko je bio veliki TOTO KUTUNJO
Foto: Youtube/Printscreen/Library of Eurovision


Čuveni muzičar Salvatore Toto Kutunjo rodio se 7. jula 1943. godine u mestu Fosdinovo, koje se nalazi na severu Toskane. 

Kutunjo je rođen u Fozdinovu, u severnoj Toskani. Njegov otac je bio vojnik sa Sicilije, a majka Toskanka; nedugo potom su se naselili u La Speciji. Tokom detinjstva, učio je da svira bubnjeve, gitaru, klavir i saksofon. Svoju muzičku karijeru je počeo kao bubnjar, ali je kasnije osnovao sastav Toto e i tati koji je izvodio njegove pesme. 1971. godine se oženio Karlom i preselio u Milano.

Tokom 1970-ih je pisao tekstove pesama za Adrijana Čeletana, Dalidu, Mirej Matjo, Mišela Sardua, Džonija Halideja, Arvea Vilarda, Žerara Lenormana u Francuskoj, Domenika Modunja, Điljolu Činkveti i Ornelu Vanoni u Italiji. 

Među pesmama koje je pisao za popularnog franko-američkog pevača Džoa Dasena su i neki od njegovih najpoznatijih, poput L'été indien, Et si tu n'existais pas i Le Jardin du Luxembourg (sa Vitom Palavičinijem). 

Kutunjo 1975. godine osniva sastav "Albatros“, sa kojim je prvi put učestvovao na Festivalu u Sanremu 1976, osvojivši treće mesto sa pesmom Volo AZ504.

Samostalnu karijeru je započeo 1978. Festival u Sanremu je osvojio 1980. sa pesmom Solo noi, a drugo mesto zauzeo čak šest puta. Toto Kutunjo je na festivalu u Sanremu učestvovao 13 puta, od čega dva puta sa "Albatrosom": 

Toto Kutunjo je predstavljao Italiju na Pesmi Evrovizije 1990. u zagrebačkoj dvorani "Vatroslav Lisinski" sa svojom pesmom Insieme. 

Kutunjo je pobedio sa 149 poena. Bila je to druga pobeda Italije nakon Điljole Činkveti 1964. u Kopenhagenu. Prateće vokale Kutunju je pevao jugoslovenski sastav "Pepel in kri“, koji su i sami učestvovali na Pesmi Evrovizije 1975. 

Toto je vodio i nekoliko televizijskih programa, među kojima su najpoznatiji Piacere Raiuno i Domenica In. Do 2005. godine, Toto Kutunjo je prodao više od 95 miliona nosača zvuka. 

Toto Kutunjo je stekao status muzičke legende u Italiji. I u osmoj deceniji života bio je aktivan i održavao je koncerte širom sveta. Podsetimo, slavni italijanski pevač nastupio je u Srbiji, u Vrnjačkoj Banji 9. juna. 2007. godine.

Ostavite komentar