Showbizz > Display

ŽESTOKO UVREDIO čitav kontinent: Stiven Kolbert na mrežama PROGLAŠEN RASISTOM

Pravilo je da svako ko nije australijski starosedelac mora prvo da pita nekoga od njih da li sme da koristi instrument i kako se on koristi

Izvor: K1info/index.hr

21/04/2023 > 17:27

podeli vest:

ŽESTOKO UVREDIO čitav kontinent: Stiven Kolbert na mrežama PROGLAŠEN RASISTOM
Foto: Twitter screenshoot/Fergus Ryan


Američki voditelj Stiven Kolbert našao se u centru skandala jer je u svojoj emisiji "The Late Show With Stephen Colbert" koristio instrument aboridžina didžeridu. Kolbert je snimao šaljivi prilog o Australijancima Rupertu i Laklanu Merdoku, da bi na kraju imitirao australijski naglasak i potom uzeo didžeridu i duvao u njega.

Iako je u skeču imao nekoliko stereotipnih izjava i imitirao australijski naglasak, Australijancima to nije toliko zasmetalo kao činjenica da je koristio instrument koji oni doživljavaju svetim i zabranjenim za korišćenje svima koji nisu australijski starosedeoci.

"Dođavola, postoje pravila i kultura oko toga ko sme da koristiti didžeridu, a ko ne", požalio se jedan tviteraš, a drugi je Kolberta nazvao rasistom.

"Oh, sjajno. Kolberte, možeš li da budeš još veći rasista", napisao je drugi korisnik Twittera, a treći se nadovezao: "Možda nije bilo pametno da zbijaš šale oko didžeridua."

"Ne znam da li je on svestan da je ovakva upotreba didžeridua jednaka tome da se šali sa branjem pamuka i prženom piletinom u kontekstu crnaca", piše još jedan korisnik Twittera.

Inače, didžeridu je instrument koji australijski starosedeoci smatraju svetim i pravilo je da svako ko nije starosedelac mora prvo da pita nekoga od njih da li sme da koristi instrument i konsultuje se oko toga kako se on koristi.

Australijanci jako drže do tog pravila i to je jedna od retkih stvari sa kojom ne vole se šale.

 

Ostavite komentar