Slobodno vreme > Gurmanlook

PALAČINKE od heljdinog brašna - slatke, ukusne, a NE GOJE

Prave se skoro isto kao klasične palačinke, samo što su zdravije i manje kalorične

Izvor: K1info/nova.rs

22/01/2023 > 16:32

podeli vest:

PALAČINKE od heljdinog brašna - slatke, ukusne, a NE GOJE
Foto: Pixabay.com


Palačinke od heljdinog brašna su zdravija opcija, odlične su za one koji brinu o liniji, i vrlo su ukusne.

Jedna porcija (bez "jakih" preliva) ima oko 170 kalorija, pet grama proteina, oko 25 grama ugljenih hidrata (od toga dva grama šećera), zatim šest grama masti (od kojih dva grama zasićenih), pola grama vlakana i oko gram soli.

Sastojci: 4 pune kašike heljdinog brašna, 4 pune kašike integralnog brašna, 1½ kašičice praška za pecivo, prstohvat soli, 1 jaje, 150 ml mleka po želji, 1 kašika maslinovog ili biljnog ulja po želji, plus za prženje

Priprema: Prosejte brašno, prašak za pecivo i so u posudu za mešanje. U posebnoj posudi umutite jaje sa mlekom i uljem dok se dobro ne umeša. Dodajte tečne sastojke onim suvim i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.

Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri, pa dodajte malo ulja. Onda tiganj pažljivo obrišite ubrusom.

Sipajte smesu kutlačom u tiganj, ali tako da palačinke budu za nijansu deblje od onih od klasičnog brašna (da ne bi pucale). Pržite sa obe strane po 45 sekundi, odnosno dok ne počnu da se lepo odvajaju od tiganja.

Za posluživanje uz palačinke preporučujemo sirup od javora, jogurt, med ili bobičasto voće.

 

Ostavite komentar