Slobodno vreme > Gurmanlook

Otkrivamo RECEPT ZA SPECIJALNO JELO koje će biti služeno na KRUNISANJU ČARLSA III

Ovoga puta vam donosimo jedan kraljevski recept, ali doslovno kraljevski

Izvor: K1info/Tanjug

18/04/2023 > 13:10

podeli vest:

Otkrivamo RECEPT ZA SPECIJALNO JELO koje će biti služeno na KRUNISANJU ČARLSA III
Foto: Tanjug/AP


Britanski kralj Čarls III i kraljica supruga Kamila, izabrali su da na proslavama povodom krunisanja sledećeg meseca bude posluženo jelo pod nazivom "kiš supruge monarha", zvaničo je saopštila Bakingemska palata.

Kiš u osnovi sadrži spanać, pasulj i estragon i biće recept za stotine zajedničkih ručkova planiranih širom Velike  Britanije na dan krunisanja Čarlsa III 6. maja.

Na sajtu je postavljen video u kojem kraljevski kuvar priprema "kiš supruge monarha".

Recept za testo

Sastojci: 200 g oštrog brašna, 100 g hladnog margarina (ili putera), 1/2 kašičice (3 g) soli, 4 kašike hladne vode

Priprema: U veću plastičnu posudu ubacite brašno i so. Naseckajte na listiće hladan margarin iz frižidera, pa viljuškom ugnječite u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu. Može se i prstima utrljati ali meni je lakše viljuškom. Sada dodajte i hladnu vodu pa izmešajte prstima i kratko umesite dok se testo ne poveže. Testo formirajte u loptu i zapakujte ga u prozirnu foliju pa stavite u frižider da odmara sat vremena.

Pripremite okrugli kalup 24 ili 26 cm. Ako imate kalup za tart još bolje jer ćete imati lepši oblik oboda. Kalup blago namažite margarinom. Izvadite testo iz frižidera, blago pobrašnite radnu površinu pa oklagijom razvijte okruglo testo, malo veće od kalupa. Namotajte na oklagiju i prebacite u kalup, pa namestite testo i oko oboda, da bude visine oko 4 cm. Testo izbockajte viljuškom na nekoliko mesta.

Palata postepeno objavljuje detalje o predstojećem krunisanju, koje će biti manjeg obima od onog kraljice Elizabete II 1953. godine.

Kralj Čarls biće krunisan u londonskoj Vestminsterskoj opatiji na raskošnoj ceremoniji, čija tradicija datira 1.000 godina unazad, podseća Rojters.

 

Ostavite komentar