ZIMNICE KOJE SE REĐE PRAVE: Feferoni s belim grožđem
Neobičan recept za neobičnu ali ukusnu i zdravu kombinaciju voća i povrća
04.10.2023
GurmanlookDa li ste ikada probali ovu slatko-slanu kombinaciju?
podeli vest:
Džem od slanine sve češće nalazimo u modernim receptima, a lako ga možete pripremiti i sami. Stekao je veliku popularnost posljednjih godina. Koristi se kao slatki i slani začin za mnoga jela.
Zahvaljujući tome što se odlično slaže sa najrazličitijim jelima, sve češće ga srećemo u savremenim receptima. Možete ga lako pripremiti i sami, a vaša mašta je granica za sve kombinacije i jela koja će ulepšati njegov poseban slatk-slani ukus.
Za početak probajte sa tostom i jajima, u sendvičima sa sirom, pljeskavicama ili sa krekerima i kozjim sirom. Džem od slanine može da se čuva u frižideru do dve nedjelje u hermetički zatvorenoj tegli.
Neobičan recept za neobičnu ali ukusnu i zdravu kombinaciju voća i povrća
04.10.2023
GurmanlookDonosimo vam recept za još jednu zimnicu koja nije na klasičnom meniju srpskih domaćica
22.12.2022
GurmanlookSastojci: 340 g slanine, isečene na kockice (otprilike pola centimetra po strani), 1 velika glavica crnog luka, sitno iseckana, 3 čena belog luka (mlevenog), 1 jalapeno paprika, prepolovljena, očišćena od semena i mlevena, so, biber, 50g smeđeg šećera, 50ml jabukovog sirćeta, 1 srednji paradajz sorte volovsko srce ili drugi veći paradajz očišćen i isečen na kockice veličine kocke slanine, 2 kašike paradajz paste
Priprema: U dubljem tiganju (ili šerpi) srednje veličine pržite slaninu na umerenoj vatri, povremeno mešajući, dok ne postane hrskava (oko 11 minuta). Slanitu izvadite i izlijte višak masnoće, ostavljajući tek toliko da prekrije dno.
U tiganj u kome ste spremili slaninu stavite luk, beli luk i jalapeno papriku i začinite solju i biberom. Krčkajte na umerenoj vatri uz povremeno mešanje dok luk ne omekša (oko 12 minuta). Umutite smeđi šećer i kada crni luk počne da se karamelizuje (trebaće oko 8 minuta), sipajte sirće i kuvajte dok se malo ne smanji, 2 do 3 minuta.
Dodajte prženu slaninu, paradajz i paradajz pastu, delimično poklopite i kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući, dok se ne stvori gust džem (oko 45 minuta). Posolite i pobiberite po potrebi.
Prebacite džem od slanine u teglu i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što je zatvorite poklopcem, piše Pun kufer.
Donosimo vam još jedan recept za neobičnu zimnicu koja nije čest gost domaćih trpeza
02.12.2022
GurmanlookPikantna, ukusna i dekorativna zimska salata
05.10.2022
GurmanlookDonosimo vam recept za još jednu neobičnu zimnicu za koj smo sigurni da će vam se dopasti na prvi zalogaj
18.11.2022
GurmanlookSalata ili aromatični dodatak jelima - šta god poželite
21.09.2022
Gurmanlook
Ostavite komentar