Slobodno vreme > Gurmanlook

PASULJ PITA je SPECIJALITET koji sigurno još niste probali: Neverovatno je UKUSNA i svi će vam tražiti RECEPT

Jednostavna je za pripremu i ne zahteva puno vremena

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: zena.blic.rs

23/11/2023 > 19:15

podeli vest:

PASULJ PITA je SPECIJALITET koji sigurno još niste probali: Neverovatno je UKUSNA i svi će vam tražiti RECEPT
Foto: Freepik.com


Omiljeno jelo u Srbiji je definitivno pita! Gibanica, zeljanica, nije važno, retko ko ne voli ta slana, mekana, hrskava testa. Postoji bezbroj varijacija, a sada vam donosimo jedan jako neoibičan recept.

Pita od pasulja

Za testo:

- brašno 400 g

- puter ili margarin 200 g

- hladna voda 100 ml

Za fil:

- kuvani šareni pasulj 500 g

- kačkavalj 200 g

- pavlaka 200 ml

- 1 crni luk

- pršuta 150 g u listićima

- ulje po potrebi

- so po ukusu

Foto: Pixabay.com

 
Priprema:

Umesite testo od putera, brašna i vode, umotajte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru oko pola sata. Izdinstajte luk na ulju, dodajte polovinu kuvanog pasulja i celu pavlaku. Promešajte, pa kada masa zaliči na pire, sklonite sa šporeta.

Razvucite testo i stavite ga u podmazanu keramičku posudu ili okrugli pleh prečnika 24 cm. Višak testa isecite nožem, spojite, premesite, pa ga oklagijom ponovo razvucite ukrug.

Koru u plehu izbockajte viljuškom, sipajte masu od pasulja i pavlake. Prekrijte pršutom i rendanim kačkavaljem, pa sipajte drugu polovinu kuvanog pasulja koji je ostao u zrnu.

Preko stavite drugu koru, dobro ušuškajte testo, bocnite ga na nekoliko mesta i pecite oko sat vremena na 180 stepeni.

Ostavite komentar