ZDRAVE KETO KUGLICE: Možete da ih jedete neograničeno i da se NE UGOJITE
Ovaj recept za zdrave keto kuglice sa bademom i malinom će obožavati cela porodica, a prave se za 5 minuta
23.12.2023
GurmanlookU Srbiji se jede svinjetina, Britanci tradicionalno za ovaj praznik uživaju u ćuretini, a Estonci u pačetini
podeli vest:
Prazničnoj trpezi niko ne može odoleti, a domaćice se širom sveta trude da na sto iznesu najbolje slane i slatke poslastice.
Međutim, specijaliteti koji će se za Božić naći na stolu razlikuju se od države do države. Tako se u Srbiji jede svinjetina, Britanci tradicionalno za ovaj praznik uživaju u ćuretini, a Estonci u pačetini!
Pojedini narodi za Božić uživaju i u krajnje neobičnim specijalitetima, bar prema standardima srpske kuhinje.
Ovaj recept za zdrave keto kuglice sa bademom i malinom će obožavati cela porodica, a prave se za 5 minuta
23.12.2023
GurmanlookVoće se prvo sakupi, dobro ispere a zatim ide pod stupu, starinsku napravu koju čine još varjača i drveno korito
13.10.2023
GurmanlookNa zapadu Norveške tradicionalno se za Božić jela "smalahove" - ovčija glava, koja ima komplikovan sistem pripreme.
Glava se najpre prepolovi i iz nje izvadi mozak, a potom se potapa u vodu na dva dana. Specijalitet se zatim usoljava i dimi, pre nego što se skuva na pari.
Omiljeni zalogaj za prazničnom trpezom su uši i oči. Smalahove se danas retko jede za praznike, ali se zato priprema za turiste kao posebna atrakcija.
Što je u Srbiji "meze", a u Francuskoj "šarkuteri", u Švedskoj je "smorgasbord", ali ovaj sistem aranžiranja različitih suhomesnatih i mlečnih delikatesa u toj zemlji ima posebno praznično ime - "julbord".
Na ovoj dasci se obavezno nalaze jelenske kobasice, marinirane haringe, kao i različiti sirevi, a u samom centru je glazirana šunka.
Foto: Shutterstock
"Panj torta" ili "božićni balvan" ("Bûche de Noël") je tradicionalni božićni kolač koji se jede u nekoliko evropskih zemalja.
Umesto da, kao u paganska vremena, za Božić u kuću unose grančice zimzelenog drveća, u slavu sve dužih dana, a kraćih noći, savremeni Evropljani počeli su da pripremaju rolat u obliku debla drveta, punjen različitim kremovima i prekriven marcipanom.
U većinski katoličkoj zemlji, proslava verskih praznika se doživljava vrlo ozbiljno, pa se tako u Italiji za Badnje veče servira velika gozba od sedam jela, uglavnom bez mesa. Oni se obično sastoje od ribe i morskih plodova.
Starije generacije bi mogle da budu neodlučne, ali istraživanja pokazuju da su mlađe generacije spremne da probaju novu hranu
08.09.2023
GurmanlookKorisni savet za domaćice
13.08.2023
GurmanlookBožić u Poljskoj ne može da prođe bez "poljskog šarana", ribljeg specijaliteta, koji se služi uz boršč ili salatu od kiselog kupusa. Tradicionalno se riba kupuje nekoliko dana pred Božić i živa čuva u velikoj kanti ili kadi, pre nego što završi u rerni.
Bugarska pravoslavna crkva poštuje gregorijanski kalendar, ali su mnogi običaji slični kao i u drugim crkvama. Badnje veče je i kod njih poslednji dan četrdesetodnevnog posta, pa se služe posna jela - sarma sa pirinčem, pita sa bundevom, ošav (kompot od suvog voća) i badnjački kolač, uglavnom u neparnom broju.
Ukućani obavezno razbijaju ljuske oraha, a prema predanju, kakvo jezgro u njima nađu, takva će im biti i naredna godina.
Moccarela je mnogima omiljeni sir, a evo i recepta kako je sami možete napraviti
10.12.2022
GurmanlookDa li neka od njih i danas jedete?
04.09.2022
GurmanlookKo može da im odoli?
12.08.2022
GurmanlookMekdonalds je najpopularniji lanac brze hrane na svetu sa više od 68 miliona kupaca u hiljadama restorana širom sveta
28.07.2022
GurmanlookReditelj je izazvao bes javnosti na Kanskom festivalu kada je na konferenciji za novinare povodom filma "Melanholija" rekao da je nacista
12.02.2025
SudbineDragoljub Vojnov ostaće upamćen po brojnim ostvarenjima koje i danas ne gube na popularnosti
12.02.2025
SudbineĐorđe Firić se prvi put oglasio nakon jedne od najvećih tragedija koja se desila u našoj zemlji
12.02.2025
SudbinePevačica je kratko vreme vodila borbu sa kancerom krajnika, koji je letos i operisala, ali joj se iznenada stanje pogoršalo
12.02.2025
SudbineDres prvog tima Crvena zvezde je nosio od 9. maja 1964. pa do 27. jula 1971. godine
11.02.2025
SudbineBogoljub Karić izneo je za Institut IFIMES geopolitičku viziju i razmišljanja o budućnosti Srbije. Prenosimo ovaj autorski tekst u celosti
10.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar