Slobodno vreme > Gurmanlook

Recept za pitu sa sirom i spanaćem: Toliko se lako sprema da će ispasti PREUKUSNA i ako niste ekspert u kuhinji

Priprema je jednostavna, a rezultati će oduševiti sve ljubitelje slanih pita

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

28/09/2024 > 08:10

podeli vest:

Recept za pitu sa sirom i spanaćem: Toliko se lako sprema da će ispasti PREUKUSNA i ako niste ekspert u kuhinji
Foto: Freepik.com


Pita sa sirom i spanaćem je tradicionalno jelo koje se često priprema u domaćinstvima širom Srbije. Ova ukusna i hranljiva pita savršena je za užinu, ručak ili kao dodatak za večernje druženje.

U nastavku saznajte kako da pripremite ovu divnu pitu koja će postati omiljeni deo vaših obroka.

Sastojci:

- 500 g kiselog testa ili gotovih kora za pitu
- 300 g svežeg spanaća (može i smrznut)
- 200 g feta sira
- 200 g kisele pavlake
- 2 jaja
- So i biber po ukusu
- Ulje ili otopljeni puter za premazivanje

Foto: YouTube Printscreen/ @CooKing1

 
Priprema:

Ako koristite svež spanać, operite ga i sitno iseckajte. U tiganju zagrejte malo ulja i kratko dinstajte spanać dok ne omekša. Posolite i pobiberite po ukusu, a zatim ostavite da se ohladi. U velikoj posudi pomešajte ohlađeni spanać, feta sir, kiselu pavlaku i jaja. Dobro sjedinite sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.

Ako koristite gotove kore, raširite prvu koru na radnoj površini i prelijte je s malo ulja ili otopljenog putera. Na to stavite drugu koru, pa ponovite postupak. Na kraju, ravnomerno rasporedite fil od spanaća i sira.

Pitu možete uviti u rolne ili preklapati u trouglove, zavisno od toga kako želite da izgleda. Stavite je u prethodno podmazan pleh.

Pitu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-35 minuta, ili dok ne dobije zlatno smeđu boju. Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja. Poslužite je toplu ili mlaku uz jogurt ili salatu.

Pita sa sirom i spanaćem je brzo i ukusno jelo koje se može pripremiti u svakodnevnom kuvanju. Idealna je za sve prilike, a njen jednostavni recept čini je omiljenim izborom za mnoge domaćice. Isprobajte ovaj recept i uživajte u bogatstvu ukusa!

BONUS VIDEO

Ostavite komentar