Slobodno vreme > Gurmanlook

Krstovdanski KOLAČ bi trebalo da se nađe na stolu u vašem domu! Posna poslastica će vas oduševiti

Na ovaj praznik jede se grožđe i hleb

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Anica Ninković

27/09/2024 > 17:55

podeli vest:

Krstovdanski KOLAČ bi trebalo da se nađe na stolu u vašem domu! Posna poslastica će vas oduševiti
Foto: Shutterstock


Pravoslavni vernici danas slave Krstovdan. To je crveni slovo i taj dan se obavezno posti. Na ovaj praznik jede se grožđe, pa zato probajte ovaj sjajan recept. Kako kažu običaji, tokom dana, jede se samo grožđe i hleb.

Sastojci za kolač sa suvim grožđem i orasima:

4 šoljice (od 120 ml) brašna

1 šoljica kokosa
3 šoljice griza
3 šoljice ulja
5 šoljica kisele vode
1 kašičica cimeta

Foto: Pixabay.com

 
Sirup za prelivanje kolača:

250 g šećera
250 ml vode
50 ml ruma

Za posipanje kolača:

50 g iseckanih oraha

Priprema kolača sa suvim grožđem i orasima:

U vanglicu stavite obično brašno, kokos, griz, pecivo, ulje, cimet i kiselu vodu. Žicom za mućenje, dobro sjedinite sastojke. Zatim dodajte suvo grožđe (prethodno potopljeno u rumu, 10 minuta) i iseckane orahe. Dobro sedinite.

Uzmite pleh i podmazati ga uljem. Sipajte pripremljenu smesu i poravnajte. Po površini pospite 50 grama iseckanih oraha i stavite da se peče, u prethodno zagrijanoj rerni, na 170 stepeni.

Probajte čačkalicom da li je kolač pečen, pa ga izvadite da se prohladi.

Za sirup - u manju posudu stavite šećer, vodu i rum, pa stavite da provri. Od momenta vrenja kuvajte pet minuta. Vrelim sirupom prelijte prohlađeni kolač i ostavite ga da se dobro ohladi i upije sirup.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar