Ovo je najbrži DORUČAK od samo dva sastojka! SLATKI UŠTIPCI gotovi su za 5 minuta
Jedu se sa džemom ili kremom, ali podjednako su ukusni i kada se jedu bez dodataka
01.10.2024
GurmanlookU ovom receptu otkrivamo sve korake kako da i vi kod kuće napravite najukusniju poslasticu koja će vas oduševiti
podeli vest:
Kako samo miriše... Štrudla od maka je jedan od onih starinskih kolača koji nas odmah podseća na detinjstvo i bakine slatke poslastice. Miris sveže pečenog testa i bogata, slatkasta aroma maka bude uspomene, a recept koji vam donosimo vraća se upravo korenima – kako su to radile naše bake.
Hajde da vidimo kako da pripremite najbolju domaću štrudlu od maka.
Sastojci za testo:
500 g brašna
1 kvasac (svež ili suvi)
200 ml mleka
100 g šećera
100 g maslaca ili svinjske masti (po izboru)
2 jaja
prstohvat soli
kašičica vanilin šećera
korica limuna (po želji)
Sastojci za fil:
300 g mlevenog maka
200 ml mleka
150 g šećera
1 vanilin šećer
kašika meda
malo cimeta (po želji)
Priprema:
Priprema kvasca
Prvo pripremite kvasac. U mlako mleko dodajte malo šećera i izmrvite kvasac. Ostavite ga da se aktivira 10-ak minuta, dok ne zapeni.
Priprema testa
U veću posudu sipajte brašno, dodajte so, šećer i vanilin šećer. U drugoj posudi blago umutite jaja, otopite maslac (ili mast) i dodajte ih u brašno. U smesu ulijte nadošli kvasac i polako dodajte mlako mleko, mešajući sve dok ne dobijete mekano, glatko testo. Mesite ga oko 10 minuta, a zatim ostavite pokriveno krpom na toplom mestu da naraste, oko sat vremena.
Priprema fila
Dok testo narasta, pripremite fil. U šerpu sipajte mleko i zagrejte ga, ali ne da proključa. U mleko dodajte mak, šećer, vanilin šećer, kašiku meda i malo cimeta. Kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, povremeno mešajući. Kada se fil zgusne, sklonite ga sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
Jedu se sa džemom ili kremom, ali podjednako su ukusni i kada se jedu bez dodataka
01.10.2024
GurmanlookPriprema ovog jela je jako jednostavna
30.09.2024
GurmanlookOblikovanje štrudle
Kada je testo naraslo, podelite ga na dva dela. Na pobrašnjenoj površini razvucite prvi deo u pravougaonik debljine oko pola centimetra. Filujte testo ravnomerno makom, ostavljajući malo praznog prostora na ivicama. Lagano uvijte testo u rolat, pažljivo pritisnite ivice da fil ne iscuri.
Pečenje
Uvijenu štrudlu stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Isto uradite i s drugim delom testa. Ostavite štrudle da odmore 15-20 minuta, a zatim ih premažite umućenim jajetom. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Hlađenje i serviranje
Kada se štrudla ispeče, ostavite je da se ohladi pre nego što je sečete. Po želji, možete je posuti šećerom u prahu za dodatnu slatkoću.
I eto – vaša štrudla od maka, baš kao što su je pravile naše bake, spremna je! Savršeno mekana, puna bogatog fila i mirisa, idealna za nedeljno popodne uz šolju kafe ili čaja.
Ukoliko volite testo, ovo je idealan obrok za vas
30.09.2024
GurmanlookPriprema je jednostavna, a rezultati će oduševiti sve ljubitelje slanih pita
28.09.2024
GurmanlookNa ovaj praznik jede se grožđe i hleb
27.09.2024
GurmanlookTuršija je pravi klasik srpske kuhinje, a svaka domaćica ima svoj poseban recept koji se prenosi s kolena na koleno
26.09.2024
GurmanlookAjli je ugrađen dren preko kojeg izlazi gnoj
pre 30 minuta
RegionReč je o još jednom svesnom i planiranom pokušaju izazivanja incidenta
pre 41 minut
PolitikaBalijagića otkrili tragovi u snegu
pre 1 sat
HronikaPredsednik je na RTS govorio o svim aktuelnim temama.
pre 1 sat
PolitikaNaredba Aljbina Kurtija da pripadnici takozvane Kosovske policije pređu Administrativnu liniju predstavlja opasnu provokaciju
pre 2 sata
PolitikaPotpuni haos na ulicama
pre 2 sata
BeogradJedno lice je trenutno nedostupno organima gonjenja
pre 2 sata
HronikaUkrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je danas da su u toku ispitivanja ruske rakete
pre 3 sata
SvetBio je PR za umetnike poput: Doli Parton, Džonija Keša, Pink Floyd, Brusa Springstina, The Clash, Barbre Strejsend...
20.11.2024
SudbineAnja je danas sahranjena u svom rodnom Bošnjanu kod Paraćina
20.11.2024
SudbineNa roze umrlici potpisani su roditelji, braća sa devojkama, momak, bake, tetke, rodbina i prijatelji...
20.11.2024
SudbineMitrović je nad majčinim grobom održao potresni govor u kojem je obećao da će joj ispuniti poslednju želju
20.11.2024
SudbineNakon sahrane Željko se oglasio snimkom i porukom
19.11.2024
SudbineNajveću podršku Željko je danas imao od dece
19.11.2024
SudbineMajka Milenija preminula je na porodičnu krsnu slavu Đurđic
19.11.2024
SudbineDugo nije bila u kontaktu sa njom.
19.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar