Slobodno vreme > Gurmanlook

Nema bolje! Kako napraviti NAJMEKŠU ŠTRUDLU od maka koja miriše na detinjstvo

U ovom receptu otkrivamo sve korake kako da i vi kod kuće napravite najukusniju poslasticu koja će vas oduševiti

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

13/10/2024 > 09:00

podeli vest:

Nema bolje! Kako napraviti NAJMEKŠU ŠTRUDLU od maka koja miriše na detinjstvo
Foto: Freepik.com


Kako samo miriše... Štrudla od maka je jedan od onih starinskih kolača koji nas odmah podseća na detinjstvo i bakine slatke poslastice. Miris sveže pečenog testa i bogata, slatkasta aroma maka bude uspomene, a recept koji vam donosimo vraća se upravo korenima – kako su to radile naše bake.

Hajde da vidimo kako da pripremite najbolju domaću štrudlu od maka.

Sastojci za testo:

500 g brašna
1 kvasac (svež ili suvi)
200 ml mleka
100 g šećera
100 g maslaca ili svinjske masti (po izboru)
2 jaja
prstohvat soli
kašičica vanilin šećera
korica limuna (po želji)

Sastojci za fil:

300 g mlevenog maka
200 ml mleka
150 g šećera
1 vanilin šećer
kašika meda
malo cimeta (po želji)

Priprema:

Priprema kvasca
Prvo pripremite kvasac. U mlako mleko dodajte malo šećera i izmrvite kvasac. Ostavite ga da se aktivira 10-ak minuta, dok ne zapeni.

Priprema testa

Foto: Shutterstock

 


U veću posudu sipajte brašno, dodajte so, šećer i vanilin šećer. U drugoj posudi blago umutite jaja, otopite maslac (ili mast) i dodajte ih u brašno. U smesu ulijte nadošli kvasac i polako dodajte mlako mleko, mešajući sve dok ne dobijete mekano, glatko testo. Mesite ga oko 10 minuta, a zatim ostavite pokriveno krpom na toplom mestu da naraste, oko sat vremena.

Priprema fila
Dok testo narasta, pripremite fil. U šerpu sipajte mleko i zagrejte ga, ali ne da proključa. U mleko dodajte mak, šećer, vanilin šećer, kašiku meda i malo cimeta. Kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, povremeno mešajući. Kada se fil zgusne, sklonite ga sa vatre i ostavite da se malo ohladi.

Oblikovanje štrudle
Kada je testo naraslo, podelite ga na dva dela. Na pobrašnjenoj površini razvucite prvi deo u pravougaonik debljine oko pola centimetra. Filujte testo ravnomerno makom, ostavljajući malo praznog prostora na ivicama. Lagano uvijte testo u rolat, pažljivo pritisnite ivice da fil ne iscuri.

Pečenje
Uvijenu štrudlu stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Isto uradite i s drugim delom testa. Ostavite štrudle da odmore 15-20 minuta, a zatim ih premažite umućenim jajetom. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Hlađenje i serviranje
Kada se štrudla ispeče, ostavite je da se ohladi pre nego što je sečete. Po želji, možete je posuti šećerom u prahu za dodatnu slatkoću.

I eto – vaša štrudla od maka, baš kao što su je pravile naše bake, spremna je! Savršeno mekana, puna bogatog fila i mirisa, idealna za nedeljno popodne uz šolju kafe ili čaja.

Ostavite komentar