U slast da se jede! BUTKICA u sosu od MEDA savršen izbor za vikend ručak
Ide vikend, a zna se da je najbolji ručak kada ima mesa, a uz to je i slatko - kao med
12.10.2024
GurmanlookBilo da je to mirisni domaći hleb iz rerne, lepinja sa ćevapima, bez njega ne možemo
podeli vest:
Hleb naš nasušni!
Svaki narod ima svoj način da proslavi hleb – bilo da je to mirisni domaći hleb iz rerne, lepinja sa ćevapima, baget pod rukom Francuza ili beskvasni somun iz peći na ćumur. Današnji datum, 16. oktobar, posvećen je upravo ovom simbolu života, zajedništva i svakodnevnog zadovoljstva – Međunarodnom danu hleba.
Više od hrane
Hleb nije samo hrana; on je simbol gostoprimstva i ljubavi. Prvi hlebovi datiraju još iz vremena neolita, kad su ljudi usavršili tehniku mlevenja žitarica i pečenja. Kod nas, na Balkanu, domaći hleb nosi tradiciju okupljanja za stolom. Bez njega je slavska trpeza nezamisliva, a čak i kad su dani skromni, uz komad hleba i malo soli, glad biva potisnuta.
Ide vikend, a zna se da je najbolji ručak kada ima mesa, a uz to je i slatko - kao med
12.10.2024
GurmanlookOvo je obrok koji su svi ocenili kao "savršenstvo"
07.10.2024
GurmanlookModerni hleb i nostalgija za domaćim testom
Iako se danas suočavamo sa brzim načinom života i često posežemo za industrijskim hlebom iz marketa, domaće testo iz mamine rerne i dalje ostaje vrhunac uživanja. Da ne govorimo o mirisu koji ispuni kuću i prizove uspomene. Sve više ljudi se vraća tradiciji i uči kako da mesi svoj hleb – ne samo zbog ukusa, već i zbog zdravijeg načina ishrane.
Kako proslaviti ovaj dan?
Najlepši način da obeležite Međunarodni dan hleba je jednostavan: umesite hleb kod kuće. Recepta ima na pretek – od belog pšeničnog, preko integralnog sa semenkama, do mirisnog fokacija hleba ili projice.
Uz to, posetite lokalne pekare i podržite male proizvođače koji neguju tradiciju pripreme hleba na stari način. Ili jednostavno, pozovite prijatelje na večeru – jer svaki obrok postaje bolji kad se deli uz parče toplog hleba.
Ovaj nesvakidašnji specijalitet će vas jako iznenaditi, a njegova priprema je veoma jednostavna
09.11.2024
GurmanlookOhladite je u frižideru i možete da je služite odmah
03.10.2024
GurmanlookSpaja i okuplja
Danas hleb ima i simboličnu i praktičnu vrednost – on je i znak brige za druge, ali i povod da zastanemo i uživamo u jednostavnosti života. Oko hleba se sakupljamo kada je slava, jedan je od najznačajnihih simbola naše tradicije.
Bez obzira na to da li volite beli, crni, integralni ili bezglutenski, ovaj dan je savršena prilika da slavite – i da se podsetimo koliko su male stvari zapravo najvažnije. Pa, neka vaš sto danas miriše na toplinu i radost – jer, na kraju dana, život je uvek lepši kad se podeli hleb sa dragim ljudima!
Kako napraviti najbolji domaći hleb – recept za mirisnu tradiciju
Priprema domaćeg hleba nije samo kuvanje, to je ritual koji spaja strpljenje, ljubav i miris detinjstva. Ako ste ikada umesili testo koje diše ispod vaših ruku, znate o čemu govorim! Evo jednog jednostavnog recepta za domaći, mekani hleb koji će oduševiti i vas i sve okupljene za stolom.
Sastojci:
500 g brašna (možete kombinovati belo i integralno)
300 ml tople vode
1 kesica suvog kvasca (ili 25 g svežeg kvasca)
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
3 kašike maslinovog ulja (ili suncokretovog)
Priprema:
Aktivacija kvasca:
U toploj vodi rastvorite kvasac, dodajte šećer i ostavite 10 minuta da se zapeni. To znači da je kvasac "živ" i spreman za akciju!
Pravljenje testa:
U veću činiju prosejte brašno i dodajte so. Polako sipajte aktivirani kvasac i mešajte dok ne dobijete testo. Dodajte ulje i mesite 10-15 minuta, sve dok testo ne postane glatko i elastično.
Dizanje testa:
Testo pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da naraste, oko sat vremena ili dok se ne udvostruči. Ovo je faza u kojoj testo raste kao u priči o zlatnoj ribici – strpljenje je ključ!
Oblikovanje i drugo dizanje:
Kad testo naraste, premesite ga lagano i oblikujte štrucu ili stavite u kalup za hleb. Ostavite još 20-30 minuta da odmori.
Pečenje:
Rernu zagrejte na 220°C. Stavite hleb u rernu i pecite 10 minuta na toj temperaturi, a zatim smanjite na 180°C i pecite još 20-25 minuta. Znaćete da je gotov kada lepo porumeni i zvuči šuplje kada kucnete po korici.
Ohladite i uživajte:
Kada izvadite hleb, pustite ga da se malo ohladi – znam, teško je odoleti! Najbolje je dok je još topao, uz malo putera ili džema.
Saveti za uspeh:
Ako želite hrskavu koricu, premažite hleb vodom pre pečenja ili stavite posudu sa vodom u rernu.
Eksperimentišite sa dodacima kao što su semenke suncokreta, lana ili susama.
Hleb možete čuvati u platnenoj vrećici da bi duže ostao svež.
Miris sveže pečenog hleba je ono što svaki dom čini toplijim. Umesto da kupujete industrijski hleb, pokušajte sami da napravite svoj – jednostavno je, zabavno i mnogo ukusnije. A najbolji deo? Uvek možete reći: „Ovaj hleb je s ljubavlju umesen baš za vas!"
BONUS VIDEO:
Jedu se sa džemom ili kremom, ali podjednako su ukusni i kada se jedu bez dodataka
01.10.2024
GurmanlookPriprema ovog jela je jako jednostavna
30.09.2024
GurmanlookUkoliko volite testo, ovo je idealan obrok za vas
30.09.2024
GurmanlookKo voli pečurke oduševiće se koliko su ove ćuftice ukusne
29.09.2024
GurmanlookUkrajinski predsednik je kazao i da nije zadovoljan kako je prošao Samit G20
pre 1 sat
SvetTim povodom uhapšeno je 6 osoba
pre 1 sat
RegionSrbija radi, Srbija se gradi, poručio je predsednik
pre 2 sata
PolitikaMorala da reaguje Žandarmerija
pre 2 sata
PolitikaVladi Srbije je upućen zahtev pod oznakom "hitno"
pre 2 sata
PolitikaOn je zbrinut u lokalnoj bolnici
pre 2 sata
SrbijaKao Trampov ambasador u Berlinu iritirao je domaćine jer je neprestano komentarisao nemačku politiku i postavljao zahteve
pre 2 sata
SvetMeteorolog Ristić osvrnuo se najpre na prognozu tokom decembra
pre 3 sata
SrbijaOn mu se zahvalio za sve što je postigao za narod
pre 11 sati
SudbinePorodica, prijatelji, kao i stranačke kolege došli su da odaju poštu pokojnom Mrki
pre 11 sati
SudbineDani žalosti su nedelja 24., ponedeljak 25. i utorak 26. 11. 2024.
pre 14 sati
SudbineSrpski političar preminuo je u 64. godini od ciroze jetre
pre 15 sati
SudbineKomemoracija će biti održana u ponedeljak u Skupštini
pre 15 sati
SudbineProšlo je 3 godine od smrti srpskog političarara, a njegova partnerka pevačica Ana Bekuta još uvek pati zbog gubitka
pre 16 sati
SudbinePolitičar je iza sebe ostavio za suprugu Snežanu, dva sina i petoro unučadi
pre 17 sati
SudbineBio je privatni preduzetnik i vlasnik kompanije Palma Poseduje televiziju „Palma plus“, kik-boks kluba Palmini tigrovi
22.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar