Slobodno vreme > Gurmanlook

Spaja i okuplja: Danas slavimo ono bez čega ne možemo – MEĐUNARODNI DAN HLEBA

Bilo da je to mirisni domaći hleb iz rerne, lepinja sa ćevapima, bez njega ne možemo

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

16/10/2024 > 09:03

podeli vest:

Spaja i okuplja: Danas slavimo ono bez čega ne možemo – MEĐUNARODNI DAN HLEBA
Foto: Freepik.com


Hleb naš nasušni!

Svaki narod ima svoj način da proslavi hleb – bilo da je to mirisni domaći hleb iz rerne, lepinja sa ćevapima, baget pod rukom Francuza ili beskvasni somun iz peći na ćumur. Današnji datum, 16. oktobar, posvećen je upravo ovom simbolu života, zajedništva i svakodnevnog zadovoljstva – Međunarodnom danu hleba.

Foto: Freepik.com

 

Više od hrane

Hleb nije samo hrana; on je simbol gostoprimstva i ljubavi. Prvi hlebovi datiraju još iz vremena neolita, kad su ljudi usavršili tehniku mlevenja žitarica i pečenja. Kod nas, na Balkanu, domaći hleb nosi tradiciju okupljanja za stolom. Bez njega je slavska trpeza nezamisliva, a čak i kad su dani skromni, uz komad hleba i malo soli, glad biva potisnuta.

Moderni hleb i nostalgija za domaćim testom

Iako se danas suočavamo sa brzim načinom života i često posežemo za industrijskim hlebom iz marketa, domaće testo iz mamine rerne i dalje ostaje vrhunac uživanja. Da ne govorimo o mirisu koji ispuni kuću i prizove uspomene. Sve više ljudi se vraća tradiciji i uči kako da mesi svoj hleb – ne samo zbog ukusa, već i zbog zdravijeg načina ishrane.

Kako proslaviti ovaj dan?

Najlepši način da obeležite Međunarodni dan hleba je jednostavan: umesite hleb kod kuće. Recepta ima na pretek – od belog pšeničnog, preko integralnog sa semenkama, do mirisnog fokacija hleba ili projice.

Uz to, posetite lokalne pekare i podržite male proizvođače koji neguju tradiciju pripreme hleba na stari način. Ili jednostavno, pozovite prijatelje na večeru – jer svaki obrok postaje bolji kad se deli uz parče toplog hleba.

Spaja i okuplja

Danas hleb ima i simboličnu i praktičnu vrednost – on je i znak brige za druge, ali i povod da zastanemo i uživamo u jednostavnosti života. Oko hleba se sakupljamo kada je slava, jedan je od najznačajnihih simbola naše tradicije. 

Foto: Shutterstock

 

Bez obzira na to da li volite beli, crni, integralni ili bezglutenski, ovaj dan je savršena prilika da slavite – i da se podsetimo koliko su male stvari zapravo najvažnije. Pa, neka vaš sto danas miriše na toplinu i radost – jer, na kraju dana, život je uvek lepši kad se podeli hleb sa dragim ljudima!

Kako napraviti najbolji domaći hleb – recept za mirisnu tradiciju

Priprema domaćeg hleba nije samo kuvanje, to je ritual koji spaja strpljenje, ljubav i miris detinjstva. Ako ste ikada umesili testo koje diše ispod vaših ruku, znate o čemu govorim! Evo jednog jednostavnog recepta za domaći, mekani hleb koji će oduševiti i vas i sve okupljene za stolom.

Foto: Unsplash.com

 

Sastojci:

500 g brašna (možete kombinovati belo i integralno)
300 ml tople vode
1 kesica suvog kvasca (ili 25 g svežeg kvasca)
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
3 kašike maslinovog ulja (ili suncokretovog)

Priprema:

Aktivacija kvasca:
U toploj vodi rastvorite kvasac, dodajte šećer i ostavite 10 minuta da se zapeni. To znači da je kvasac "živ" i spreman za akciju!

Pravljenje testa:
U veću činiju prosejte brašno i dodajte so. Polako sipajte aktivirani kvasac i mešajte dok ne dobijete testo. Dodajte ulje i mesite 10-15 minuta, sve dok testo ne postane glatko i elastično.

Dizanje testa:
Testo pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da naraste, oko sat vremena ili dok se ne udvostruči. Ovo je faza u kojoj testo raste kao u priči o zlatnoj ribici – strpljenje je ključ!

Foto: Pixabay.com

 

Oblikovanje i drugo dizanje:
Kad testo naraste, premesite ga lagano i oblikujte štrucu ili stavite u kalup za hleb. Ostavite još 20-30 minuta da odmori.

Pečenje:
Rernu zagrejte na 220°C. Stavite hleb u rernu i pecite 10 minuta na toj temperaturi, a zatim smanjite na 180°C i pecite još 20-25 minuta. Znaćete da je gotov kada lepo porumeni i zvuči šuplje kada kucnete po korici.

Ohladite i uživajte:
Kada izvadite hleb, pustite ga da se malo ohladi – znam, teško je odoleti! Najbolje je dok je još topao, uz malo putera ili džema.

Saveti za uspeh:

Ako želite hrskavu koricu, premažite hleb vodom pre pečenja ili stavite posudu sa vodom u rernu.
Eksperimentišite sa dodacima kao što su semenke suncokreta, lana ili susama.
Hleb možete čuvati u platnenoj vrećici da bi duže ostao svež.

Miris sveže pečenog hleba je ono što svaki dom čini toplijim. Umesto da kupujete industrijski hleb, pokušajte sami da napravite svoj – jednostavno je, zabavno i mnogo ukusnije. A najbolji deo? Uvek možete reći: „Ovaj hleb je s ljubavlju umesen baš za vas!"

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar