KAKO PRIPREMITI TELO I DUH ZA BOŽIĆNI POST: Saveti za pravilnu ishranu i duhovnu pripremu
Prirpemite organizam za hranu koju niste navikli da jedete, koja nije visoko kalorična, koja se zasniva najviše na povrću i voću
18.11.2024
TradicijaCentralni deo slavske trpeze je slavski kolač, simbol blagostanja, zajedništva i zahvalnosti
podeli vest:
Aranđelovdan, slava posvećena Svetom arhangelu Mihailu, jedna je od najčešće proslavljanih slava u Srbiji. Centralni deo slavske trpeze je slavski kolač, simbol blagostanja, zajedništva i zahvalnosti. U nastavku vam donosimo recept za savršen slavski kolač koji će biti mek, ukusan i idealan za svečani sto.
Foto: Instagram/Printscreen
Sastojci za testo:
1 kg brašna (po mogućstvu tip 400)
2 kašičice soli
1 kašika šećera
40 g svežeg kvasca (ili 1 kesica suvog kvasca)
500 ml mlakog mleka
100 ml ulja
2 jajeta
100 g maslaca (sobne temperature)
Prirpemite organizam za hranu koju niste navikli da jedete, koja nije visoko kalorična, koja se zasniva najviše na povrću i voću
18.11.2024
TradicijaLjudi imaju jedan jako "ružan običaj" ...
17.11.2024
TradicijaZa dekoraciju:
Malo testa za pletenice i ukrase (golubice, krst, cvetići)
1 žumance i malo mleka za premazivanje
Priprema:
1. Aktiviranje kvasca:
U mlako mleko dodajte šećer i izmrvite kvasac. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. Kada se pojave mehurići, spreman je za upotrebu.
KAKO PRIPREMITI TELO I DUH ZA BOŽIĆNI POST: Saveti za pravilnu ishranu i duhovnu pripremu
2. Priprema testa:
U velikoj činiji pomešajte brašno i so. Dodajte aktivirani kvasac, ulje, jaja i maslac. Mesite dok ne dobijete glatko, elastično testo. Po potrebi dodajte još malo brašna ili mleka da biste postigli odgovarajuću konzistenciju. Testo treba da bude meko, ali ne lepljivo.
3. Kvašenje testa:
Testo oblikujte u kuglu, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1-1,5 sat, dok ne udvostruči zapreminu.
4. Oblikovanje kolača:
Naraslo testo premesite i podelite na tri dela:
Prvi deo stavite u sredinu pleha obloženog papirom za pečenje (kao osnovu).
Od drugog dela oblikujte pletenicu i postavite je oko centralnog dela testa.
Treći deo koristite za ukrase: golubice, krst, klasove pšenice ili cvetiće.
Nekada su gosti donosili samo simbolične poklone
15.11.2024
TradicijaPosluživanje žita i vina na slavi deo je srpske pravoslavne tradicije
13.11.2024
Tradicija5. Premazivanje i dekoracija:
Ukrašeni kolač premažite žumancem pomešanim s malo mleka. Vodite računa da ukrasi lepo prionu na testo kako se ne bi odvojili tokom pečenja.
6. Pečenje:
Kolač pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ako počne prebrzo da tamni, prekrijte ga aluminijumskom folijom.
KAKO SE PRAVILNO SLUŽE VINO I ŽITO NA SLAVI? Tradicionalni običaji koje treba poštovati
Saveti za savršenstvo:
Testo obavezno mesite dovoljno dugo (najmanje 10 minuta) kako bi bilo vazdušasto.
Dekoracije od testa možete obojiti pre pečenja tako što ćete u testo dodati kurkumu ili kakao za različite nijanse.
Nakon pečenja, kolač pokrijte čistom krpom i ostavite da se hladi, kako bi zadržao mekoću.
Zaključak:
Slavski kolač nije samo ukras na slavskoj trpezi već i simbol porodičnog jedinstva i tradicije. Ovaj recept za mekan i ukusan slavski kolač sigurno će oduševiti vaše goste i biti dostojan svečane atmosfere Aranđelovdana.
Uživajte u pripremi i slavlju!
BONUS VIDEO:
Ovaj post traje 40 dana, a završava na Badnji dan, 6. januara
13.11.2024
TradicijaOsim pripreme tradicionalnih jela i obreda, deo ove proslave često uključuje i razmenu čestitki i lepih želja
08.11.2024
TradicijaPravljenje dekoracija za kolač posebno doprinosi njegovoj simbolici i lepoti
06.11.2024
TradicijaDomaćin, kao glava porodice i domaćinstva, pali sveću na dan slave i poželjno je da stoji tokom celog rituala
13.11.2024
Tradicija
Ostavite komentar