Slobodno vreme > Gurmanlook

JUGOSLOVENSKI RECEPT ZA SARMU IZ 1952. GODINE: Tajni sastojak koji će vas iznenaditi

Dodavanje jajeta u fil pomaže da se smesa bolje poveže, što rezultira kompaktnijom i sočnijom sarmom

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović/novi.ba

26/11/2024 > 11:00

podeli vest:

JUGOSLOVENSKI RECEPT ZA SARMU IZ 1952. GODINE: Tajni sastojak koji će vas iznenaditi
Foto: Shutterstock


Sarma je nezaobilazno jelo na našim trpezama tokom zimskih meseci, a svaka domaćica ima svoju verziju ovog specijaliteta. Međutim, recept iz 1952. godine, objavljen u "Knjizi za svaku ženu", Hrvatske seljačke štamparije, otkriva jedan neočekivani sastojak koji se danas retko koristi – jaje.

Foto: Privatna arhiva

 

Sastojci za fil:

1/2 kg iseckane govedine
1/2 kg iseckane svinjetine
4 velike kašike suve slanine, iseckane na sitne kocke
2 velike kašike masti
1 glavica sitno iseckanog luka (žuto ispečenog)
1 celo jaje
1 velika kašika soli
1/2 velike kašike bibera
6 velikih kašika pirinča

Sastojci za zapršku:

5 velikih kašika masti
3 velike kašike brašna
1 velika kašika paprike
2 do 3 litra supe od suvog mesa ili vode
Iseckani kiseli kupus (ostaci iz sarmi)
2 velike kašike soli

Priprema:

U posudi pomešajte sve sastojke za fil: iseckano meso, slaninu, mast, pečeni luk, jaje, so, biber i pirinač. Dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Od svake glavice kiselog kupusa odvojite listove i odstranite debela rebra kako bi listovi bili tanji, ali pazite da ih ne oštetite.
Na svaki list stavite kašiku fila, savijte krajeve i urolajte sarmu.

Pripremite zapršku: zagrejte mast, dodajte brašno i pržite dok ne dobije zlatnu boju, zatim dodajte papriku i postepeno dolivajte supu ili vodu, mešajući da se ne stvore grudvice.
U posudu za kuvanje stavite iseckani kiseli kupus, poređajte sarme preko njega, prelijte zaprškom, pokrijte i kuvajte na laganoj vatri 3 do 4 sata.
Ako je kupus previše kiseo, dodajte 1 do 2 kocke šećera. Umesto vode, možete koristiti surutku za bogatiji ukus.

Foto: Unsplash.com

 

Dodavanje jajeta u fil pomaže da se smesa bolje poveže, što rezultira kompaktnijom i sočnijom sarmom. Ovaj zaboravljeni trik iz prošlosti može uneti novinu u vašu kuhinju i obogatiti tradicionalni recept.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar