Slobodno vreme > Gurmanlook

ŠTA URADITI SA HRANOM POSLE SLAVE: Šta zamrznuti, šta sačuvati i kako iskoristiti ostatke?

Hrana koja ostane posle slave ne mora da završi u kanti

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

22/11/2024 > 09:05

podeli vest:

ŠTA URADITI SA HRANOM POSLE SLAVE: Šta zamrznuti, šta sačuvati i kako iskoristiti ostatke?
Foto: Shutterstock


Slavske trpeze su sinonim za bogatstvo i obilje, ali često se suočavamo sa pitanjem – šta raditi sa hranom koja ostane? Umesto da je bacamo, postoje načini da je sačuvamo, zamrznemo ili recikliramo kako bismo produžili njen rok trajanja i smanjili bacanje hrane.

Foto: Shutterstock

 

Evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da pravilno upravljate preostalim slavskim đakonijama.

1. Zamrzavanje hrane: Šta može, a šta ne?

Šta može u zamrzivač:

Pečenje: Svinjsko, pileće i jagnjeće meso može se zamrznuti ako je dobro upakovano. Pre zamrzavanja, meso usitnite i spakujte u porcije kako biste ga lakše koristili kasnije.
Sarme: Idealne za zamrzavanje jer zadržavaju ukus i teksturu. Preporučuje se da ih zamrznete u manjim porcijama zajedno sa tečnošću u kojoj su kuvane.
Čorbe i supe: Supa od povrća, pileća čorba i slični obroci mogu se zamrznuti u plastičnim posudama ili kesama za zamrzavanje.
Kolači bez kreme: Suvi kolači, poput vanilica, oblandi i kiflica, mogu se zamrzavati i trajati do nekoliko meseci.

Foto: Privatna arhiva

 

Šta ne treba zamrzavati:

Hrana sa majonezom i pavlakom: Ruska salata i druge salate na bazi majoneza ne podnose niske temperature, jer se tekstura menja nakon odmrzavanja.
Testa sa kvascem: Peciva poput slavskog kolača bolje je potrošiti u roku od nekoliko dana, jer zamrzavanje može promeniti njihovu teksturu.
Pržena hrana: Pohovano meso gubi hrskavost i postaje gumasto nakon zamrzavanja.

2. Čuvanje u frižideru

Salate bez dresinga: Zadržavaju svežinu do dva dana ako se čuvaju u hermetički zatvorenim posudama.
Pečenje: U frižideru može stajati do tri dana, ali se preporučuje da ga što pre zamrznete.
Kuvana jela: Supa, sarma i paprikaš mogu se držati u frižideru do tri dana uz redovno prokuvavanje pre ponovne konzumacije.

Foto: Freepik.com

 

3. Reciklaža hrane: Pretvorite ostatke u nove obroke

Sarme u musaku: Preostale sarme možete sitno iseckati i složiti sa krompirom ili pireom u musaku.
Kuvano meso za pite ili salate: Preostalo meso koristite za pravljenje tortilja, salata ili pita sa povrćem.
Kolači za čokoladne kuglice: Preostale suve kolače izmrvite i pomešajte sa topljenom čokoladom i orasima kako biste napravili nove poslastice.

4. Deljenje hrane

Ako imate više hrane nego što možete sačuvati, razmislite o deljenju sa prijateljima, komšijama ili humanitarnim organizacijama. Postoji mnogo lokalnih inicijativa koje prihvataju hranu za ugrožene porodice.

Hrana koja ostane posle slave ne mora da završi u kanti. Pravilno čuvanje, zamrzavanje i kreativno recikliranje omogućavaju da se slavski obroci iskoriste do poslednje mrve.

Na ovaj način štedite vreme, novac i doprinosite smanjenju otpada, dok i dalje uživate u ukusima praznične trpeze.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar