Slobodno vreme > Gurmanlook

ZNAMO TAJNU SAVRŠENOG PRELIVA ZA PITE: Koriste ga pekari za sočnost i mekoću

Donosimo vam recept za preliv koji će vašu pitu učiniti savršenom

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

28/11/2024 > 08:54

podeli vest:

ZNAMO TAJNU SAVRŠENOG PRELIVA ZA PITE: Koriste ga pekari za sočnost i mekoću
Foto: Freepik.com


Svaka domaćica zna da je tajna ukusne pite u prelivu koji joj daje sočnost i mekoću. Pekari već dugo koriste jednostavan, ali efikasan preliv koji čini pitu neodoljivom. Donosimo vam recept za preliv koji će vašu pitu učiniti savršenom.

Foto: Freepik.com

 

Sastojci:

8 kašika brašna
1 kesica suvog kvasca
2 šolje mleka
100 ml ulja
So ili šećer (u zavisnosti od toga da li pripremate slanu ili slatku pitu)

Priprema:

Aktiviranje kvasca: Pomešajte malo šećera i kvasca, pa ih prelijte mlakim mlekom i promešajte. Ostavite nekoliko minuta da kvasac počne da deluje.
Dodavanje ostalih sastojaka: Dodajte so (za slane pite) ili šećer (za slatke pite), ulje i brašno. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete glatku smesu.
Premazivanje kora: Kada pripremate pite od gotovih kora, svaku koru premažite ovim prelivom pre nego što stavite fil.
Završni preliv: Ako vam ostane preliva, prelijte ga preko cele pite nakon što je složite.
Odmor pre pečenja: Ostavite pitu da odstoji oko sat vremena pre pečenja kako bi kore upile preliv i postale mekane.

Ovaj preliv daje piti posebnu sočnost i mekoću, čineći je istovremeno hrskavom spolja i mekanom iznutra. Isprobajte ovaj recept i uživajte u piti kao iz najbolje pekare!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar