PALENTA – ZLATNI DORUČAK ZA DOBRU PROBAVU Jednostavno, brzo i zdravo a ovo je najbolji recept
Idealna je za sve koji žele da započnu dan na lagan i hranljiv način
08.01.2025
GurmanlookTesto za bosansku pitu je jednostavno za pripremu, ali zahteva pažnju i strpljenje
podeli vest:
Bosanska pita je jelo koje na najbolji način oslikava tradiciju i ukuse Balkana. Jednostavna, ali izuzetno bogata aromom, ova pita se pravi od osnovnih sastojaka koji se nalaze u svakoj kuhinji, a rezultat je pravo kulinarsko savršenstvo. Evo kako da i vi pripremite ovu tradicionalnu deliciju.
Potrebni sastojci
500 g brašna
So po ukusu
Voda
Malo ulja
Fil po želji (sir, krompir, meso ili povrće)
Priprema testa
Testo za bosansku pitu je jednostavno za pripremu, ali zahteva pažnju i strpljenje. Brašno pomešajte sa prstohvatom soli i postepeno dodajte mlaku vodu, dok ne dobijete glatko i elastično testo. Testo podelite na manje loptice, premažite uljem i ostavite da odstoji oko pola sata.
Idealna je za sve koji žele da započnu dan na lagan i hranljiv način
08.01.2025
GurmanlookNjegova jednostavna priprema i bogat ukus čine ga savršenim dodatkom uz gotovo svako jelo
07.01.2025
GurmanlookRazvlačenje kora
Najvažniji deo pripreme je razvlačenje kora. Na pobrašnjenoj površini nežno razvucite testo do debljine papira. Ovaj korak zahteva malo veštine, ali je upravo on ono što daje bosanskoj piti njen autentičan ukus i teksturu.
Dodavanje fila
Na razvijenu koru ravnomerno rasporedite fil po želji. Najčešće varijante su pita sa sirom, krompirom ili mlevenim mesom, ali možete eksperimentisati i dodati povrće po ukusu. Nakon što stavite fil, koru uvijte i postavite u nauljeni pleh u obliku puža ili redova.
Ovaj običaj ima dugu istoriju i simboliku, a koreni potiču iz turskih vremena
07.01.2025
GurmanlookOvaj tradicionalni kolač je mnogo više od običnog jela – u njemu su utkani običaji, simbolika i duh srpskog naroda
06.01.2025
TradicijaPečenje
Pitu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C dok ne dobije zlatnu boju. Kada je gotova, premažite je uljem ili kiselim mlekom kako bi bila mekana i sočna.
Serviranje
Bosanska pita se najbolje služi dok je još topla, uz jogurt, kiselo mleko ili domaći ajvar. Njena bogata tekstura i ukusi čine je idealnim izborom za svaki obrok, bilo da je doručak, ručak ili večera.
Zaključak
Bosanska pita je mnogo više od običnog jela – to je spoj tradicije, ljubavi prema hrani i umeća koje se prenosi s generacije na generaciju. Isprobajte ovaj recept i doživite autentične ukuse Balkana koji osvajaju na prvi zalogaj.
Uživajte u pripremi i svakom zalogaju ovog pravog remek-dela domaće kuhinje!
BONUS VIDEO:
Jedan pravi klasik među slatkišima sada možete da pripremite kod kuće uz ovaj jednostavan recept
02.01.2025
GurmanlookEvo nekoliko predloga za savršen doručak posle žurke
01.01.2025
GurmanlookEvo nekoliko predloga šta sve možete spremiti kod kuće, od predjela do deserta
30.12.2024
GurmanlookSpremite ih za doručak, užinu ili čak kao deo bogatog prazničnog stola – uspeh je zagarantovan
27.12.2024
Gurmanlook
Ostavite komentar