Slobodno vreme > Gurmanlook

TOPI SE U USTIMA! Sočna, mekana, neodoljiva baklava sa šumskim voćem

Ako želite nešto drugačije od klasične baklave, ali podjednako bogato i sočno – evo recepta koji će vas osvojiti

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

30/01/2025 > 15:00

podeli vest:

TOPI SE U USTIMA! Sočna, mekana, neodoljiva baklava sa šumskim voćem
Foto: Youtube PrintScreen/IGY THE COOK


Kad se pomene baklava, prva asocijacija su orasi, sirup i bogata slatkoća koja se topi u ustima. Ali šta ako vam kažemo da baklava može biti još osvežavajuća i voćna? Baklava sa šumskim voćem je pravo otkrovenje – hrskave kore, kremasta smesa i sočni zalogaji malina, kupina i borovnica čine ovu poslasticu savršenom za sve koji vole slatko, ali sa dozom kiselkastog osveženja.

Youtube PrintScreen/IGY THE COOK

Ako želite nešto drugačije od klasične baklave, ali podjednako bogato i sočno – evo recepta koji će vas osvojiti!

Sastojci:

500 g tankih kora za pitu
500 g šumskog voća (maline, kupine, borovnice, ribizle – sveže ili smrzo)nut

3 jaja
250 ml jogurta
70 ml putera (istopljenog)
10 g praška za pecivo
10 g vanilin šećera

Za sirup:
500 ml vode
320 g šećera
Sok jedne pomorandže

Freepik.com

Kako se sprema baklava sa šumskim voćem?

1️⃣ Priprema sirupa
U šerpi pomešajte vodu, šećer i sok pomorandže, stavite na vatru i kuvajte dok ne proključa. Smanjite vatru i kuvajte još 5-7 minuta, dok se sirup malo ne zgusne. Ostavite da se potpuno ohladi.

2️⃣ Pravljenje fila
U činiji umutite jaja, jogurt, prašak za pecivo, vanilin šećer i istopljeni puter. Ova smesa će učiniti da baklava bude sočna i mekana iznutra, a hrskava spolja.

3️⃣ Slaganje baklave
Podmažite pleh i slažite tri kore jednu na drugu, svaku blago premazujući smesom od jaja i jogurta. Na treću koru rasporedite šumsko voće. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa korama premazanim filom.

4️⃣ Pečenje
Baklavu isecite na kocke ili trouglove pre pečenja, pa je pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok ne porumeni.

5️⃣ Prelivanje sirupom
Čim izvadite baklavu iz rerne, prelijte je hladnim sirupom i ostavite da upije sve sokove. Što duže odstoji, to će biti ukusnija!

Freepik.com

Saveti za savršenu baklavu

🍊 Ako želite još bogatiji ukus, dodajte rendanu koru pomorandže u sirup.
🍯 Umesto šećernog sirupa, možete koristiti med i vodu za prirodniju slatkoću.
🥄 Baklavu ostavite da odstoji najmanje 4-5 sati pre služenja, kako bi se svi ukusi sjedinili.

Baklava sa šumskim voćem je spoj tradicionalnog i modernog, a njen osvežavajući ukus čini je idealnim desertom za svaku priliku. Bilo da je pravite za praznike, slavlja ili samo želite nešto posebno uz kafu – ovaj recept će vas oduševiti! 

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar