
TOPI SE U USTIMA! Sočna, mekana, neodoljiva baklava sa šumskim voćem
Ako želite nešto drugačije od klasične baklave, ali podjednako bogato i sočno – evo recepta koji će vas osvojiti
podeli vest:

Kad se pomene baklava, prva asocijacija su orasi, sirup i bogata slatkoća koja se topi u ustima. Ali šta ako vam kažemo da baklava može biti još osvežavajuća i voćna? Baklava sa šumskim voćem je pravo otkrovenje – hrskave kore, kremasta smesa i sočni zalogaji malina, kupina i borovnica čine ovu poslasticu savršenom za sve koji vole slatko, ali sa dozom kiselkastog osveženja.

Ako želite nešto drugačije od klasične baklave, ali podjednako bogato i sočno – evo recepta koji će vas osvojiti!
Sastojci:
500 g tankih kora za pitu
500 g šumskog voća (maline, kupine, borovnice, ribizle – sveže ili smrzo)nut
3 jaja
250 ml jogurta
70 ml putera (istopljenog)
10 g praška za pecivo
10 g vanilin šećera
Za sirup:
500 ml vode
320 g šećera
Sok jedne pomorandže

Kako se sprema baklava sa šumskim voćem?
1️⃣ Priprema sirupa
U šerpi pomešajte vodu, šećer i sok pomorandže, stavite na vatru i kuvajte dok ne proključa. Smanjite vatru i kuvajte još 5-7 minuta, dok se sirup malo ne zgusne. Ostavite da se potpuno ohladi.
2️⃣ Pravljenje fila
U činiji umutite jaja, jogurt, prašak za pecivo, vanilin šećer i istopljeni puter. Ova smesa će učiniti da baklava bude sočna i mekana iznutra, a hrskava spolja.
3️⃣ Slaganje baklave
Podmažite pleh i slažite tri kore jednu na drugu, svaku blago premazujući smesom od jaja i jogurta. Na treću koru rasporedite šumsko voće. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa korama premazanim filom.
4️⃣ Pečenje
Baklavu isecite na kocke ili trouglove pre pečenja, pa je pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok ne porumeni.
5️⃣ Prelivanje sirupom
Čim izvadite baklavu iz rerne, prelijte je hladnim sirupom i ostavite da upije sve sokove. Što duže odstoji, to će biti ukusnija!

Saveti za savršenu baklavu
🍊 Ako želite još bogatiji ukus, dodajte rendanu koru pomorandže u sirup.
🍯 Umesto šećernog sirupa, možete koristiti med i vodu za prirodniju slatkoću.
🥄 Baklavu ostavite da odstoji najmanje 4-5 sati pre služenja, kako bi se svi ukusi sjedinili.
Baklava sa šumskim voćem je spoj tradicionalnog i modernog, a njen osvežavajući ukus čini je idealnim desertom za svaku priliku. Bilo da je pravite za praznike, slavlja ili samo želite nešto posebno uz kafu – ovaj recept će vas oduševiti!
BONUS VIDEO:
DOMAĆI LISTIĆI OD TESTA Baš onako po bakinoj recepturi!
Bilo da ih punite sirom, mesom, povrćem ili ih koristite kao prilog, njihov domaći ukus će vas osvojiti
30.01.2025
GurmanlookJAFA TORTA BEZ PEČENJA Brza, kremasta i tako slatka da će nestati za tren oka!
Ova torta je jednostavna za pripremu, ne zahteva pečenje i gotova je za samo 35 minuta
29.01.2025
GurmanlookAKO TE NE ZAPROSI POSLE OVOG JELA, NIJE DO TEBE Recept za pastu "oženi me"!
Ako želite da impresionirate voljenu osobu (ili samo uživate u savršenom obroku), isprobajte ovaj recept
29.01.2025
GurmanlookNAJMEKŠI UŠTIPCI IKAD Tajna je u jednom sastojku koji svi imamo u kući
Njihova priprema je jednostavna, a rezultat neodoljiv
29.01.2025
GurmanlookDA LI JE PAPA LAV XIV OBJAVIO RAT RUSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI? Šta se krije iza prvog poteza novog poglavara u Vatikanu
Ovaj razdor bi mogao imati dalekosežne posledice ne samo u verskom već i u političkom smislu i promeniti odnos snaga u Istočnoj Evropi.
pre 7 sati
Svet
Ostavite komentar