Slobodno vreme > Gurmanlook

MEKSIČKA MUSAKA Spoj tradicije i vatrenih ukusa koji će vas osvojiti!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

21/02/2025 > 07:12

podeli vest:

MEKSIČKA MUSAKA Spoj tradicije i vatrenih ukusa koji će vas osvojiti!
Foto: Freepik.com


Meksička kuhinja je poznata po svojoj eksploziji ukusa, začinima i kombinacijama koje osvajaju nepca. A šta dobijemo kada spojimo tradicionalnu musaku sa ovim vatrenim sastojcima? Pravu gastronomsku senzaciju – meksičku musaku! Ovaj recept kombinuje omiljene sastojke iz meksičke kuhinje sa dobro poznatom tehnikom slaganja jela u slojevima.

Freepik.com

Tajna meksičke musake – spoj ukusa i tekstura

Meksička musaka se pravi od nekoliko slojeva, a svaki donosi poseban pečat. Osnova su krompir i mleveno meso, ali ovde na scenu stupaju pasulj, kukuruz, čili papričice i nezaobilazni sir. Ukus dodatno obogaćuje aromatičan paradajz sos sa začinima koji ovo jelo podižu na novi nivo.

Sastojci koji prave razliku

Za pripremu meksičke musake biće vam potrebno:

500 g mlevenog mesa (junetina ili mešano)
3 veća krompira
1 crveni luk
1 konzerva crvenog pasulja
1 konzerva kukuruza
1 čili papričica (ili više, po ukusu)
2 čena belog luka
400 ml paradajz sosa
1 kašičica kumina
1 kašičica dimljene paprike
200 g rendanog kačkavalja (ili meksičkog sira)
100 g pavlake
Maslinovo ulje, so i biber po ukusu

Korak po korak do savršene musake

Priprema osnove
Krompir oljuštite i isecite na tanke kolutove, zatim ga blanširajte nekoliko minuta u ključaloj vodi. Ovo će pomoći da se lepo ispeče, a da ne ostane tvrd.

Začinjeno meso
U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i propržite sitno seckan luk i beli luk. Dodajte mleveno meso i dinstajte dok ne promeni boju. Zatim ubacite kumin, dimljenu papriku, so i biber. Kada meso omekša, dodajte pasulj, kukuruz i seckanu čili papričicu. Sve dobro promešajte i sipajte paradajz sos. Krčkajte još desetak minuta dok se ukusi ne sjedine.

Slojevi punog ukusa
U vatrostalnu posudu ređajte slojeve: krompir, zatim mesni nadev, pa malo rendanog sira. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve sastojke, a završite slojem krompira. Premažite pavlakom i pospite ostatkom sira za zlatno-pečeni finiš.

Pečenje
Musaku pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-35 minuta, dok ne dobije lepu hrskavu koricu.

Završni pečat – serviranje sa stilom

Nakon pečenja, pustite musaku da se malo ohladi kako bi se lakše sekla. Poslužite je uz svežu salatu i krišku limete za dodatnu svežinu. Ova musaka je savršen spoj kremaste teksture i pikantnog ukusa koji će vas osvojiti već na prvi zalogaj.

Bilo da je pripremate za porodični ručak ili želite da impresionirate goste nečim drugačijim, meksička musaka je pravi izbor! Prijatno! 

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar