Slobodno vreme > Gurmanlook

KAKO PREPOZNATI SVEŽEG ŠARANA Saveti za sigurnu kupovinu ribe

Izvor: K1info

28/02/2025 > 07:29

podeli vest:

KAKO PREPOZNATI SVEŽEG ŠARANA Saveti za sigurnu kupovinu ribe
Foto: Shutterstock


Bliži nam se Vaskršnji post i ono što se najčešće nađe na trpezi tih dana jeste riba. Kupujemo je u marketima, ali, da li smo se zapitali koliko je zapravo, sveža riba koju  kupujemo?

Kupovina sveže ribe, posebno šarana, zahteva pažnju i poznavanje određenih karakteristika kako biste osigurali kvalitetan i bezbedan obrok. Evo na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira šarana:

Shutterstock

1. Poreklo i vrsta šarana

Preporučuje se kupovina šarana od lokalnih dobavljača, jer je svežina ribe tada verovatnija. Stručnjaci ističu da je kraljevski šaran posebno ukusan i kvalitetan izbor.

2. Izgled ribe

Boja i koža: Svež šaran ima prirodnu boju, bez izbočina, udubljenja, mrlja ili modrica na koži. Škrge treba da budu tamnocrvene boje; bleda boja može ukazivati na neadekvatne uslove uzgoja.

Oči: Bistre, staklaste i ispupčene oči znak su svežine. Mutne ili uvučene oči sugerišu da riba nije sveža.

Sluz: Blaga, providna sluz koja prekriva telo ribe je normalna i znak je svežine. Neprijatan miris ili gusta, mutna sluz ukazuju na ustajalost.

3. Miris

Svež šaran ima blag, prijatan miris karakterističan za ribu. Jak, neprijatan ili kiseo miris znak je da riba nije sveža i da je treba izbegavati.

4. Tekstura mesa

Kod svežeg šarana, meso je čvrsto i elastično. Pritiskom prsta na telo ribe, udubljenje bi trebalo brzo da nestane. Ako udubljenje ostaje, to je znak da riba nije sveža.

5. Smrznuti šaran

Ako se odlučite za smrznutog šarana, obratite pažnju na sledeće:

Glazura: Ledena glazura treba da bude ravnomerno raspoređena po celom telu ribe. Neujednačena glazura može značiti da je riba više puta odmrzavana i zamrzavana.

Miris: Smrznuta riba ne sme imati jak ili neprijatan miris. Neutralan miris je znak ispravnosti.

Freepik.com

Opasnosti konzumacije ustajale ribe

Unos ustajale ribe može dovesti do ozbiljnih trovanja hranom. Simptomi se mogu pojaviti već 10 minuta nakon konzumacije i uključuju dijareju, bolove u stomaku, kašalj i metalni ukus u ustima. U takvim slučajevima, neophodno je potražiti medicinsku pomoć.

Prilikom kupovine šarana, pažljivo pregledajte ribu i obratite pažnju na navedene karakteristike kako biste osigurali svež i kvalitetan proizvod za vašu trpezu.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar