Slobodno vreme > Gurmanlook

PREBRANAC SA SUVIM MESOM Tradicionalno jelo koje greje dušu i okuplja porodicu!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

25/02/2025 > 07:38

podeli vest:

PREBRANAC SA SUVIM MESOM Tradicionalno jelo koje greje dušu i okuplja porodicu!
Foto: K1info/Mina Duduković


Kada se spomene pravi, domaći prebranac, odmah zamiriše na bakinu kuhinju, porodične ručkove i ona nezaboravna okupljanja uz tanjir vrućeg pasulja. Ali, ako mu dodate suvo meso, dobijate pravu gurmansku čaroliju, punoću ukusa koja vas vraća u detinjstvo.

K1info/Mina Duduković

Ovo jelo je neizostavni deo srpske kuhinje, često se priprema za slave, praznike i porodična okupljanja, a tajna savršenog prebranca krije se u sporom pečenju i pažljivo biranim sastojcima.

Ako želite da napravite sočan, bogat prebranac sa suvim mesom koji se topi u ustima, ovo je recept koji morate isprobati!

SASTOJCI ZA NAJBOLJI PREBRANAC (za 4-6 osoba)

✔ 500 g pasulja tetovca
✔ 300 g suvih rebara ili suve kolenice
✔ 1 velika glavica crnog luka
✔ 3 čena belog luka
✔ 2 šargarepe (opciono, za blažu notu)
✔ 1 lovorov list
✔ 1 kašika mlevene crvene paprike
✔ 1 kašičica aleve paprike
✔ So i biber po ukusu
✔ 2 kašike ulja ili masti
✔ 1 kašika brašna (za zapršku, po želji)
✔ Peršun za dekoraciju

PRIPREMA – KORAK PO KORAK

🔹 1. Priprema pasulja
Pasulj operite i ostavite da odstoji u vodi najmanje 6 sati ili preko noći. Sutradan ga procedite, sipajte novu vodu i stavite da provri. Nakon prvog ključanja, vodu prospite, dolijte novu i kuvajte dok pasulj ne omekša. Dodajte lovorov list za aromu.

🔹 2. Priprema suvog mesa
Suvo meso isecite na veće komade i stavite ga u posebnu šerpu sa vodom. Kuvajte oko 20-30 minuta da se oslobodi višak soli i da meso omekša. Procedite ga i ostavite sa strane.

🔹 3. Prženje luka i začina
U dubljoj šerpi na zagrejanom ulju ili masti propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte seckanu šargarepu ako je koristite, pa nakon par minuta dodajte mlevenu i alevu papriku.

🔹 4. Spajanje sastojaka
U prepržen luk i začine dodajte pasulj i suvo meso. Promešajte, sipajte malo vode od kuvanja pasulja i dodajte so i biber po ukusu.

🔹 5. Pečenje u rerni
Smesu prebacite u vatrostalnu posudu ili pekač. Sipajte vode taman da prekrije pasulj, pa stavite u rernu zagrejanu na 180°C. Pecite oko 40-50 minuta, dok tečnost ne ispari i jelo ne dobije zlatno-smeđu koricu.

🔹 6. Poslednji dodir
Ako želite jači ukus, možete napraviti zapršku od malo ulja i brašna, pa je dodati pred kraj pečenja. Na kraju pospite seckanim peršunom i poslužite!

TAJNE ZA SAVRŠEN PREBRANAC

✔ Pasulj nemojte prekuvati – treba da ostane malo čvrst jer će se dodatno krčkati u rerni.
✔ Suvo meso daje posebnu aromu – birajte kvalitetna domaća rebra ili kolenicu.
✔ Ne štedite na luku – što više luka, to bolji ukus i gušća tekstura jela.
✔ Najbolji je sutradan – prebranac je jedno od retkih jela koje je još ukusnije kada odstoji!

UZ ŠTA SE NAJBOLJE SLUŽI?

Pravi gurmani znaju da se prebranac sa suvim mesom najbolje slaže sa:

Domaćim hlebom ili somunom – da pokupite svaki zalogaj soka!
Kiselim kupusom ili turšijom – za savršen balans ukusa.
Čašom crnog vina ili domaće rakije – za potpuni gastronomski užitak!

Shutterstock

ZAKLJUČAK: TRADICIJA U TANJIRU

Prebranac sa suvim mesom nije samo obično jelo – to je deo tradicije, porodice i domaće kuhinje koja nikada ne izlazi iz mode. Njegov bogat, topao ukus vraća u prošla vremena i okuplja ljude za stolom.

Da li i vi volite prebranac? Imate li poseban trik za još bolji ukus? Podelite svoje recepte u komentarima!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar