Slobodno vreme > Gurmanlook

SLATKI USKRS Najlepši uskršnji slatkiši koje svi žele da probaju (i slikaju)!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

15/04/2025 > 10:48

podeli vest:

SLATKI USKRS Najlepši uskršnji slatkiši koje svi žele da probaju (i slikaju)!
Foto: Shutterstock


Uskrs nije samo praznik nade i svetlosti – to je i vreme osmeha, igre, kreativnosti… i najšarenijih slatkiša koji mame iz svake korpice i tanjira! Ako ove godine želite da vaš praznični sto izgleda kao iz bajke, a deca da vrište od oduševljenja (u najlepšem smislu), imamo nekoliko ideja koje osvajaju izgledom – i ukusom.

1. Popsi jajca u saksiji

 

 

Preslatki kolačići u obliku uskršnjih jaja, na štapiću, posluženi u saksiji – savršen centar stola!

Kako se prave:

Napravite klasičan biskvit (ili iskoristite ostatke od kore).

Usitnite ga i pomešajte sa malo eurokrema ili krem sira dok ne dobijete smesu koja može da se oblikuje.

Oblikujte jaja, stavite ih na štapiće i ostavite u frižider da se stegnu.

Prelijte glazurom u pastelnim bojama i ukrasite šarama od bele čokolade ili šarenim mrvicama.

2. Mafini sa čokoladnim jajima i šarenim kremom

 

 

Veseli, pufnasti i slatki do srži – ovi mafini sa šarenim puter-kremom i mini čokoladnim jajima su praznični hit!

Recept:

Ispecite jednostavne vanila ili čokoladne mafine.

Umutite puter krem (maslac + prah šećer + malo mleka + prehrambene boje).

Na svaki mafin nanesite krem u boji roze i žute spirale.

Ukrasite mini jajima i šarenim mrvicama.

3. Borovnica mafini sa čokoladnim zekićima

 

 

Zeka u kapi slatkog snega? Da, to su najmekši mafini sa borovnicama i dekicom od šlaga, koje krasi simpatični čokoladni zeka.

Pravljenje:

Ispecite borovnica mafine (klasičan recept sa jogurtom i borovnicama).

Umutite slatku pavlaku ili krem od vanile.

Dekorišite čokoladnim figuricama zeke – gotovim ili domaćim (iz kalupa ili ručno pravljenim od fondana i čokolade).

4. Brownie "baštica" sa šargarepicama

 

 

Zemljica od kakaa, mrkvica od fondana i malo mente kao list – desert koji izgleda kao mini uskršnja bašta!

Recept:

Ispecite brownie kolač po želji (bogat, sočan, čokoladan).

Isecite na kocke, svaku pospite izmrvljenim keksom (oreo bez fila).

Na svaku stavite "šargarepicu" od fondana ili marcipana.

Dodajte listić mente za efekat sveže mrkve.

5. Pahuljaste zeke od lisnatog testa

 

 

Jednostavno, slatko i super brzo – keksići u obliku zeke koje deca mogu da prave zajedno sa vama!

Priprema:

Razvucite lisnato testo, isecite trakice, upletite ih u obliku zeke (kao mašnu).

Premažite jajetom i pospite cimet šećerom.

Pecite 15 minuta na 200°C.

Na kraju, u sredinu stavite malo umućene pavlake ili krema – to je "zekina repica"!

6. Čokoladne kuglice zeke sa ušima

 

 

Apsolutni favorit među decom! Kuglice od keksa i eurokrema, sa ušima od čokolade – neodoljive i slatke do maksimuma.

Postupak:

Napravite smesu od mlevenog keksa, eurokrema i soka (ili mleka), oblikujte kuglice.

Umočite u belu ili crnu čokoladu.

Napravite uši od čokoladnih listića ili fondana.

Oči i brkove nacrtajte tankim koncem čokolade pomoću čačkalice.

7. Uskršnji medenjaci

Recept za osnovu:

🔸 Sastojci:

300 g brašna

100 g šećera

100 g meda

1 jaje

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica cimeta

80 g putera (sobne temperature)

🔸 Priprema:

Umutiti jaje, šećer i med, dodati puter, pa na kraju brašno, prašak za pecivo i cimet.

Testo ostaviti u frižideru 30 minuta.

Razvući testo, vaditi oblike (jaje, zeka, cvetići).

Peći 8–10 min na 180°C, dok ivice ne porumene.

Dekorisanje je najlepši deo!

Koristite royal icing (belance + prah šećer + par kapi limuna) i prehrambene boje. U malim kesicama s izrezanim vrhom ili tubicama – šarajte, pišite, crtajte. Ostavite deci da puste mašti na volju!

 

 

Praznici sa ukusom detinjstva

Uskrs je trenutak kada svi postajemo deca – a deca nas gledaju kao čarobnjake. Sa ovim slatkišima, vaš sto će postati prava bajka, a klinci će godinama kasnije pamtiti baš tu “mrkvicu u browniju” ili “kuglicu-zeku” koju su sami ukrasili.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar