ZA SVAKI STO I SVAKU DOMAĆICU Najlepši uskršnji kolači na jednom mestu
podeli vest:

Dok se polako pripremamo za Uskrs, pravo je vreme da se zaviri i u bakin kuvar. Šta se sprema? Šta kupiti, šta pripremiti. Ne brinite, jer šta je Uskrs bez domaćih kolača, onih koji mirišu na detinjstvo i okupljaju porodicu za stolom?
Za prazničnu trpezu, biramo proverene, stare recepte – one koji se prenose s kolena na koleno. Tu su obavezni sitni suvi kolači, medenjaci, ali i zaboravljeni dragulji kao što su šape, vanilice i oblande, ekleri. Svaki kolač ima svoju priču, a u svakom zalogaju se oseća ljubav.

Ne treba vam ni mnogo sastojaka, ni puno veštine – samo malo vremena i volje. U nastavku pogledajte listu najlepših uskršnjih kolača, koji se lako prave, dugo ostaju sveži i izgledaju kao iz izloga.
Bilo da ih pravite za goste, decu ili samo da vam stoje pod ruku dok ispijate popodnevnu kafu, ovi kolači će uneti toplinu i radost u svaki kutak doma.
Evo nekoliko domaćinskih recepata za uskršnje kolače, koje svaka prava domaćica treba da ima u rukavu.
Klasika koja ne izlazi iz mode, miriše na praznike i okuplja porodicu oko trpeze!
1. Vanilice – male, a kraljevske
Sastojci:
250 g masti (ili putera)
100 g šećera
1 vanilin šećer
2 žumanca
1 kašika rakije (ili limunovog soka)
500 g brašna (otprilike)
Džem od kajsije ili šipka
Šećer u prahu za posipanje
Priprema: Zamesite glatko testo, razvijte tanko i vadite male krugove. Pecite ih kratko na 180°C, pa kada se ohlade, spajajte po dva džemom i uvaljajte u šećer u prahu.
2. Šape – kolač iz detinjstva
Sastojci:
250 g masti
150 g šećera
2 jajeta
1 vanilin šećer
500 g brašna
Mleveni orasi (po želji)
Šećer u prahu za posipanje
Priprema: Zamesite testo, pa ga utisnite u kalupe za šape (ne podmazivati). Pecite na 180°C dok ne porumene. Kada se prohlade, izvadite ih i obilno pospite šećerom u prahu.
3. Oblande sa filom od oraha
Sastojci:
1 pakovanje oblandi
300 ml mleka
200 g šećera
200 g mlevenih oraha
125 g margarina
Priprema: Mleko i šećer kuvati dok ne provri, dodati margarin, pa kada se otopi – i mlevene orahe. Kuvati još nekoliko minuta, pa dok je fil topao, premazivati kore. Ostaviti preko noći pod težinom, pa seći.
4. Medenjaci – mirisna tradicija
Sastojci:
2 jaja
150 g šećera
100 g meda
100 ml ulja
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
500 g brašna
Priprema: Sve sastojke sjediniti i umesiti testo. Razviti i vaditi oblike po želji. Peći kratko na 180°C. Po želji ih možete ukrasiti glazurom ili ostaviti jednostavne, kako ih je baka pravila.
5. Orah štanglice – za svaki praznik
Sastojci: Kora:
5 belanaca
200 g šećera
200 g mlevenih oraha
2 kašike brašna
Fil:
5 žumanaca
150 g šećera
125 g putera
100 g čokolade
Priprema: Belanca umutiti sa šećerom, pa dodati orahe i brašno. Peći na papiru za pečenje. Za fil umutiti žumanca sa šećerom na pari, dodati čokoladu i puter. Kada se fil ohladi, premazati koru i iseći na štanglice.
6. Princes krofne – domaće, pufnaste, s puno fila
Za testo:
250 ml vode
100 ml ulja
1 prstohvat soli
150 g brašna
4–5 jaja
Za fil:
500 ml mleka
2 žumanca
2 kašike gustina
2 kašike brašna
5 kašika šećera
1 vanilin šećer
125 g putera
Priprema: U provrelu vodu sa uljem i solju dodati brašno, brzo mešati dok se ne napravi kompaktna smesa. Kad se ohladi, dodavati jaja jedno po jedno. Oblikovati kuglice i peći na 200°C dok lepo ne porumene. Fil kuvati kao puding, pa kada se ohladi, umutiti sa puterom. Seći krofnice i puniti filom.
7. Ekleri – francuski šik u domaćem izdanju
Testo je isto kao za princes krofne (choux testo). Umesto kuglica, oblikuju se štanglice, pa se nakon pečenja seku i pune filom.
Preliv: Rastopiti čokoladu sa malo slatke pavlake i premazati odozgo.
Punjenje: isti krem kao za princes krofne, ili čak čokoladni.
8. Krempite – klasika koja nikad ne izlazi iz mode
Sastojci:
500 ml mleka
1 puding od vanile
3 kašike brašna
5 kašika šećera
2 žumanca
1 vanilin šećer
125 g putera
1 pakovanje lisnatog testa (za koru)
Priprema: Lisnato testo razviti i ispeći naopačke (da ne nabubri). Skuvati krem od mleka, šećera, pudinga, žumanaca i brašna, pa u hladan fil dodati umućen puter. Na dno ide kora, preko fil, a gore druga kora. Seći na kocke i posuti šećerom u prahu.
9. Šampita – penasta poslastica
Kora:
6 žumanaca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
Fil:
6 belanaca
300 g šećera
1,5 dl vode
Priprema: Ispeći biskvitnu koru od žumanaca. Od belanaca umutiti sneg, a od vode i šećera skuvati gust sirup pa ga u tankom mlazu dodavati u belanca dok se muti (dok se ne dobije čvrsta pena). Premazati preko kore, pa odozgo po želji staviti još jednu koru ili posuti šećerom u prahu.
10. Ledene kocke – osvežavajuće i kremaste
Kora:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
Fil:
1 l mleka
3 pudinga od vanile
10 kašika šećera
125 g putera
Preliv:
100 g čokolade
2 kašike ulja
Priprema: Ispeći koru od jaja, šećera, brašna i kakaa. Skuvati puding i sjediniti ga sa umućenim puterom. Fil naneti na ohlađenu koru, a odozgo preliti čokoladnim prelivom.
11. Breskvice – starinski kolač koji svi vole
Sastojci za testo:
2 jaja
250 g šećera
250 ml ulja
250 ml mleka
1 vanilin šećer
1 kesica praška za pecivo
Oko 1 kg brašna (dodavati postepeno, dok ne dobijete glatko, mekano testo)
Sastojci za fil:
Izdubljena sredina od breskvica
100 g mlevenih oraha (ili po želji – keksa)
100 g margarina ili putera
100 g šećera u prahu
1-2 kašike kakaa
Malo mleka ili ruma za mešanje
Za dekoraciju:
Crvena i žuta prehrambena boja
Malo vode ili mleka za bojenje
Kristal šećer za uvaljati
Priprema testa:
Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom.
Dodati ulje, mleko i prašak za pecivo.
Postepeno dodavati brašno dok se ne dobije glatko, neljepljivo testo.
Oblikovati male kuglice (veličine oraha) i ređati na pleh obložen papirom.
Peći na 180°C oko 15 minuta – treba da ostanu svetle, ne smeju da porumene.
Priprema fila:
Kada se kuglice ohlade, pažljivo im izdubiti sredinu kašičicom ili nožem.
U činiji sjediniti izdubljeni deo, mlevene orahe, šećer u prahu, kakao, puter i mleko/ruma po potrebi da se dobije maziva masa.
Spajati po dve polovine filom da se dobiju "breskve".
Dekoracija:
U dve činijice rastvoriti po malo crvene i žute boje sa vodom ili mlekom.
Svaku breskvicu kratko umočiti prvo u žutu, pa u crvenu boju (ili samo deo da liči na pravu breskvu).
Uvaljati u kristal šećer i ostaviti da se osuše.
✨ Saveti domaćice:
Što duže stoje, to su lepše – omekšaju i upiju arome.
Možete ih praviti i nedelju dana ranije i čuvati u kutiji.
Dodajte u fil seckane orahe, suvo grožđe ili malo džema – svaka domaćica ima svoj "tajni dodatak".
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar