Slobodno vreme > Gurmanlook

ZA SVAKI STO I SVAKU DOMAĆICU Najlepši uskršnji kolači na jednom mestu

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

09/04/2025 > 17:00

podeli vest:

ZA SVAKI STO I SVAKU DOMAĆICU Najlepši uskršnji kolači na jednom mestu
Foto: Shutterstock


Dok se polako pripremamo za Uskrs, pravo je vreme da se zaviri i u bakin kuvar. Šta se sprema? Šta kupiti, šta pripremiti. Ne brinite, jer šta je Uskrs bez domaćih kolača, onih koji mirišu na detinjstvo i okupljaju porodicu za stolom?

Za prazničnu trpezu, biramo proverene, stare recepte – one koji se prenose s kolena na koleno. Tu su obavezni sitni suvi kolači, medenjaci, ali i zaboravljeni dragulji kao što su šape, vanilice i oblande, ekleri. Svaki kolač ima svoju priču, a u svakom zalogaju se oseća ljubav.

Shutterstock

Ne treba vam ni mnogo sastojaka, ni puno veštine – samo malo vremena i volje. U nastavku pogledajte listu najlepših uskršnjih kolača, koji se lako prave, dugo ostaju sveži i izgledaju kao iz izloga.

Bilo da ih pravite za goste, decu ili samo da vam stoje pod ruku dok ispijate popodnevnu kafu, ovi kolači će uneti toplinu i radost u svaki kutak doma.

Evo nekoliko domaćinskih recepata za uskršnje kolače, koje svaka prava domaćica treba da ima u rukavu.

Klasika koja ne izlazi iz mode, miriše na praznike i okuplja porodicu oko trpeze!

Shutterstock

1. Vanilice – male, a kraljevske

Sastojci:

250 g masti (ili putera)

100 g šećera

1 vanilin šećer

2 žumanca

1 kašika rakije (ili limunovog soka)

500 g brašna (otprilike)

Džem od kajsije ili šipka

Šećer u prahu za posipanje

Priprema: Zamesite glatko testo, razvijte tanko i vadite male krugove. Pecite ih kratko na 180°C, pa kada se ohlade, spajajte po dva džemom i uvaljajte u šećer u prahu.

2. Šape – kolač iz detinjstva

Sastojci:

250 g masti

150 g šećera

2 jajeta

1 vanilin šećer

500 g brašna

Mleveni orasi (po želji)

Šećer u prahu za posipanje

Priprema: Zamesite testo, pa ga utisnite u kalupe za šape (ne podmazivati). Pecite na 180°C dok ne porumene. Kada se prohlade, izvadite ih i obilno pospite šećerom u prahu.

 

 

3. Oblande sa filom od oraha

Sastojci:

1 pakovanje oblandi

300 ml mleka

200 g šećera

200 g mlevenih oraha

125 g margarina

Priprema: Mleko i šećer kuvati dok ne provri, dodati margarin, pa kada se otopi – i mlevene orahe. Kuvati još nekoliko minuta, pa dok je fil topao, premazivati kore. Ostaviti preko noći pod težinom, pa seći.

 

 

4. Medenjaci – mirisna tradicija

Sastojci:

2 jaja

150 g šećera

100 g meda

100 ml ulja

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica cimeta

500 g brašna

Priprema: Sve sastojke sjediniti i umesiti testo. Razviti i vaditi oblike po želji. Peći kratko na 180°C. Po želji ih možete ukrasiti glazurom ili ostaviti jednostavne, kako ih je baka pravila.

 

 

5. Orah štanglice – za svaki praznik

Sastojci: Kora:

5 belanaca

200 g šećera

200 g mlevenih oraha

2 kašike brašna

Fil:

5 žumanaca

150 g šećera

125 g putera

100 g čokolade

Priprema: Belanca umutiti sa šećerom, pa dodati orahe i brašno. Peći na papiru za pečenje. Za fil umutiti žumanca sa šećerom na pari, dodati čokoladu i puter. Kada se fil ohladi, premazati koru i iseći na štanglice.

 

 

6. Princes krofne – domaće, pufnaste, s puno fila

Za testo:

250 ml vode

100 ml ulja

1 prstohvat soli

150 g brašna

4–5 jaja

Za fil:

500 ml mleka

2 žumanca

2 kašike gustina

2 kašike brašna

5 kašika šećera

1 vanilin šećer

125 g putera

Priprema: U provrelu vodu sa uljem i solju dodati brašno, brzo mešati dok se ne napravi kompaktna smesa. Kad se ohladi, dodavati jaja jedno po jedno. Oblikovati kuglice i peći na 200°C dok lepo ne porumene. Fil kuvati kao puding, pa kada se ohladi, umutiti sa puterom. Seći krofnice i puniti filom.

 

 

7. Ekleri – francuski šik u domaćem izdanju

Testo je isto kao za princes krofne (choux testo). Umesto kuglica, oblikuju se štanglice, pa se nakon pečenja seku i pune filom.

Preliv: Rastopiti čokoladu sa malo slatke pavlake i premazati odozgo.

Punjenje: isti krem kao za princes krofne, ili čak čokoladni.

8. Krempite – klasika koja nikad ne izlazi iz mode

Sastojci:

500 ml mleka

1 puding od vanile

3 kašike brašna

5 kašika šećera

2 žumanca

1 vanilin šećer

125 g putera

1 pakovanje lisnatog testa (za koru)

Priprema: Lisnato testo razviti i ispeći naopačke (da ne nabubri). Skuvati krem od mleka, šećera, pudinga, žumanaca i brašna, pa u hladan fil dodati umućen puter. Na dno ide kora, preko fil, a gore druga kora. Seći na kocke i posuti šećerom u prahu.

Youtube PrintScreen/Bokina kuhinja

9. Šampita – penasta poslastica

Kora:

6 žumanaca

6 kašika šećera

6 kašika brašna

1/2 praška za pecivo

Fil:

6 belanaca

300 g šećera

1,5 dl vode

Priprema: Ispeći biskvitnu koru od žumanaca. Od belanaca umutiti sneg, a od vode i šećera skuvati gust sirup pa ga u tankom mlazu dodavati u belanca dok se muti (dok se ne dobije čvrsta pena). Premazati preko kore, pa odozgo po želji staviti još jednu koru ili posuti šećerom u prahu.

 

 

10. Ledene kocke – osvežavajuće i kremaste

Kora:

5 jaja

5 kašika šećera

5 kašika brašna

2 kašike kakaa

1 prašak za pecivo

Fil:

1 l mleka

3 pudinga od vanile

10 kašika šećera

125 g putera

Preliv:

100 g čokolade

2 kašike ulja

 

 

Priprema: Ispeći koru od jaja, šećera, brašna i kakaa. Skuvati puding i sjediniti ga sa umućenim puterom. Fil naneti na ohlađenu koru, a odozgo preliti čokoladnim prelivom.

11. Breskvice  – starinski kolač koji svi vole

Sastojci za testo:

2 jaja

250 g šećera

250 ml ulja

250 ml mleka

1 vanilin šećer

1 kesica praška za pecivo

Oko 1 kg brašna (dodavati postepeno, dok ne dobijete glatko, mekano testo)

Sastojci za fil:

Izdubljena sredina od breskvica

100 g mlevenih oraha (ili po želji – keksa)

100 g margarina ili putera

100 g šećera u prahu

1-2 kašike kakaa

Malo mleka ili ruma za mešanje

Za dekoraciju:

Crvena i žuta prehrambena boja

Malo vode ili mleka za bojenje

Kristal šećer za uvaljati

Priprema testa:

Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom.

Dodati ulje, mleko i prašak za pecivo.

Postepeno dodavati brašno dok se ne dobije glatko, neljepljivo testo.

Oblikovati male kuglice (veličine oraha) i ređati na pleh obložen papirom.

Peći na 180°C oko 15 minuta – treba da ostanu svetle, ne smeju da porumene.

Priprema fila:

Kada se kuglice ohlade, pažljivo im izdubiti sredinu kašičicom ili nožem.

U činiji sjediniti izdubljeni deo, mlevene orahe, šećer u prahu, kakao, puter i mleko/ruma po potrebi da se dobije maziva masa.

Spajati po dve polovine filom da se dobiju "breskve".

Dekoracija:

U dve činijice rastvoriti po malo crvene i žute boje sa vodom ili mlekom.

Svaku breskvicu kratko umočiti prvo u žutu, pa u crvenu boju (ili samo deo da liči na pravu breskvu).

Uvaljati u kristal šećer i ostaviti da se osuše.

✨ Saveti domaćice:

Što duže stoje, to su lepše – omekšaju i upiju arome.

Možete ih praviti i nedelju dana ranije i čuvati u kutiji.

Dodajte u fil seckane orahe, suvo grožđe ili malo džema – svaka domaćica ima svoj "tajni dodatak".

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar