I HRANA može da vas ZAGREJE: Ovo su namirnice koje su IDEALNE ZA ZIMU
Em su zdrave, em vas greju tokom hladnih dana
22.11.2022
GurmanlookPrvo, treće i šesto mesto nisu iznenađenje. Slično bi glasali mnogi širom Srbije
podeli vest:
Svetski kulinarski magazin objavio je listu 10 najboljih srpskih jela, među kojima su ona bez kojih nijedna svečana trpeza ne može da prođe.
Nakon što je gasto magazin Taste Atlas objavio listu s 10 najgorih srpskih jela, odnosno velikih tradicionalnih specijaliteta, mnogi su ostali iznenađeni. Ovog puta, isti magazin objavio je i listu 10 najbolje ocenjenih srpskih jela, a izbor će vas oduševiti.
Prema magazinu Taste Atlas, leskovački roštilj predstavlja najviši oblik umetnosti u Srbiji, dok se veruje da je tehnika u Srbiju stigla sa Kavkaza, preko Turske, Grčke i Makedonije pre više stotina godina. Objasnili su da se mešavina sastoji od goveđeg mesa, koje se prvo isecka, a zatim melje i začinjava po želji. Meso bi trebalo da odstoji 48 sati pre pripreme.
Pasulj se sa velikim razlogom našao na ovoj listi, a prema njihovom pisanju, nije karakterističan samo za Srbiju, nego i ceo region. Proces spremanja uključuje krčkanje sa kobasicom i slaninom, te sa povrćem poput luka i šargarepe, kao i začinima (mlevena paprika, lovorov listi beli luk).
Em su zdrave, em vas greju tokom hladnih dana
22.11.2022
GurmanlookDonosimo vam recept za još jednu neobičnu zimnicu za koj smo sigurni da će vam se dopasti na prvi zalogaj
18.11.2022
GurmanlookMagazin navodi da je ovo čorba koja se najčešće servira kao prvo jelo na trpezi. U čorbu se stavlja belo meso, krompir, brašno, šargarepa, jaja, luk, peršun i začini, dok se može i dodati malo pavlake prilikom serviranja.
Uglavnom se koristi kao prilog uz ćevape - i to je kult na celom Balkanu. U poređenju sa somunom, lepinja je nešto žilavija i nije tako aromatična, pišu na ovom portalu.
Pored leskovačkog roštilja, na listi se našla i pljeskavica, koja je predstavljena kao srpski hamburger napravljen od mlevenog junećeg, svinjskog ili telećog mesa, ili od kombinacije istih, uz dodatak odabranih začina - bibera, soli, sitno seckanog luka, mlevene paprike...
Tu nema komentara, jer svi ih vole. Dobra ocena je verovatno došla od Nemaca.
Ona je nezaobilazni deo gotovo svake, svečane srpske trpeze, pa tako i ovog spiska. Sarma vuče korene iz Otomanskog carstva, dok se tradicionalno konzumira i na Balkanu, zemljama srednje Evrope i Bliskom istoku. Ona je tipičan specijalitet na sprskim trpezama tokom različitih praznika i posebnih prilika.
Burek je donet u Niš u 15. veku, a pripremao se kao okrugla pita", piše 'Taste Atlas'. Budući da se u Bosni burekom smatra isključivo ako je s mesom, oni su to i naglasili, dodajući da u Srbiji vlada opušteniji pristup i burekom se naziva svako testo koje je okruglo, pa isečeno na četvrtine ili umotano u kolutove.
Slavski kolač je uz vino i žito osnovni element praznične trpeze
17.11.2022
GurmanlookKremasta simfonija ukusa u vašem tanjiru
16.11.2022
GurmanlookNa drugom mestu, na listi najboilje ocenjenih jela, očekivano se našla komplet lepinja koja se sastoji od tradicionalne lepinje presečene na pola, pa premazane kajmakom i prelivenom jajetom. Posle toga, lepinju treba zapeći, a potom preliti i pretopom, odnosno "močom". Veruje se da je nastala negde pre Drugog svetskog rata, a vezuje se za Užice i Zlatibor.
I na prvom mestu, naravno, našao se ajvar. Uprkos tome što mnogi veruju da ne potiče iz Srbije, ovo jelo duboko se vezuje za srpsku tradicionalnu kuhinju.
Iako pastu i špagete vezujemo za Italiju, izgleda da nam istorija ipak govori drugačije
15.11.2022
GurmanlookKo još može da odoli ukusnoj poslastici od čokolade?
15.11.2022
GurmanlookHrskavi Švedski hleb je jednostavno pecivo koje kod naših domaćica postaje sve popularnije
13.11.2022
GurmanlookTo što su stranci, ne znači da su znalci, jer kad neko ne zna šta valja - ne zna
11.11.2022
GurmanlookČeptegej je preminula od opekotina koje je zadobila nakon što ju je partner Dikson Ndijema polio benzinom u njenoj kući
14.09.2024
SudbineGolemova smrt predstavlja najnoviju tragediju koja je potresla fitnes i bodibilding zajednicu 2024. godine
12.09.2024
SudbineOna je preživela, ali nije umela da se bori sa životom koji je usledio
11.09.2024
SudbineZorica Panić je na svom profilu na Fejsbuku objavila niz zajedničkih fotografija, a između ostalog i one kada je Kristina bila beba
10.09.2024
SudbinePre nekoliko godina roker je izabrao gde će biti sahranjen...
05.09.2024
SudbineNebojša je bio osnivač romske redakcije na radiu Sombor, gde je svojim emisijama pronosio lepotu romske muzike i priče
05.09.2024
SudbineTačno vreme kada će Borino telo danas biti u Čačku je neizvesno, ono zavisi od papirologije
05.09.2024
SudbineOd Bore se i danas opraštaju brojne kolege, prijatelji, fanovi širom Srbije
05.09.2024
SudbineDiplomata je uspeo da se odbrani s obzirom na to da je znao borilačke vestine
pre 57 minuta
HronikaU ostalim predelima Srbije je i dalje veoma hladno i vreme je pravo jesenje
pre 1 sat
SrbijaNa pres konferenciji šerif Vilijam Snajder rekao je da je Rout uhapšen na autoputu broj 95
pre 1 sat
SvetČeška je u ponedeljak potvrdila prvi smrtni slučaj zbog poplava i je objavila da je sedmoro ljudi nestalo
pre 2 sata
SvetOd 2019. godine, Raut je demokratskim kandidatima 19 puta donirao novac
pre 2 sata
SvetSve se odigralo kdo Studenjaka na Novom Beogradu.
pre 3 sata
BeogradPortparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova je naglasio da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije
pre 3 sata
PolitikaU toku je uviđaj i stvaraju se zastoji
pre 3 sata
SrbijaSmatra i da nekim ljudima treba da se zabrani da se bave pevanjem.
pre 1 sat
BalkanOn je dodao da sada treba prebaciti pritisak na Karija, a izneo je i svoja nadanja
pre 1 sat
KošarkaSve se odigralo kdo Studenjaka na Novom Beogradu.
pre 3 sata
BeogradOd 2019. godine, Raut je demokratskim kandidatima 19 puta donirao novac
pre 2 sata
SvetPortparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova je naglasio da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije
pre 3 sata
PolitikaU toku je uviđaj i stvaraju se zastoji
pre 3 sata
Srbija
Ostavite komentar