I HRANA može da vas ZAGREJE: Ovo su namirnice koje su IDEALNE ZA ZIMU
Em su zdrave, em vas greju tokom hladnih dana
22.11.2022
GurmanlookPrvo, treće i šesto mesto nisu iznenađenje. Slično bi glasali mnogi širom Srbije
podeli vest:
Svetski kulinarski magazin objavio je listu 10 najboljih srpskih jela, među kojima su ona bez kojih nijedna svečana trpeza ne može da prođe.
Nakon što je gasto magazin Taste Atlas objavio listu s 10 najgorih srpskih jela, odnosno velikih tradicionalnih specijaliteta, mnogi su ostali iznenađeni. Ovog puta, isti magazin objavio je i listu 10 najbolje ocenjenih srpskih jela, a izbor će vas oduševiti.
Prema magazinu Taste Atlas, leskovački roštilj predstavlja najviši oblik umetnosti u Srbiji, dok se veruje da je tehnika u Srbiju stigla sa Kavkaza, preko Turske, Grčke i Makedonije pre više stotina godina. Objasnili su da se mešavina sastoji od goveđeg mesa, koje se prvo isecka, a zatim melje i začinjava po želji. Meso bi trebalo da odstoji 48 sati pre pripreme.
Pasulj se sa velikim razlogom našao na ovoj listi, a prema njihovom pisanju, nije karakterističan samo za Srbiju, nego i ceo region. Proces spremanja uključuje krčkanje sa kobasicom i slaninom, te sa povrćem poput luka i šargarepe, kao i začinima (mlevena paprika, lovorov listi beli luk).
Em su zdrave, em vas greju tokom hladnih dana
22.11.2022
GurmanlookDonosimo vam recept za još jednu neobičnu zimnicu za koj smo sigurni da će vam se dopasti na prvi zalogaj
18.11.2022
GurmanlookMagazin navodi da je ovo čorba koja se najčešće servira kao prvo jelo na trpezi. U čorbu se stavlja belo meso, krompir, brašno, šargarepa, jaja, luk, peršun i začini, dok se može i dodati malo pavlake prilikom serviranja.
Uglavnom se koristi kao prilog uz ćevape - i to je kult na celom Balkanu. U poređenju sa somunom, lepinja je nešto žilavija i nije tako aromatična, pišu na ovom portalu.
Pored leskovačkog roštilja, na listi se našla i pljeskavica, koja je predstavljena kao srpski hamburger napravljen od mlevenog junećeg, svinjskog ili telećog mesa, ili od kombinacije istih, uz dodatak odabranih začina - bibera, soli, sitno seckanog luka, mlevene paprike...
Tu nema komentara, jer svi ih vole. Dobra ocena je verovatno došla od Nemaca.
Ona je nezaobilazni deo gotovo svake, svečane srpske trpeze, pa tako i ovog spiska. Sarma vuče korene iz Otomanskog carstva, dok se tradicionalno konzumira i na Balkanu, zemljama srednje Evrope i Bliskom istoku. Ona je tipičan specijalitet na sprskim trpezama tokom različitih praznika i posebnih prilika.
Burek je donet u Niš u 15. veku, a pripremao se kao okrugla pita", piše 'Taste Atlas'. Budući da se u Bosni burekom smatra isključivo ako je s mesom, oni su to i naglasili, dodajući da u Srbiji vlada opušteniji pristup i burekom se naziva svako testo koje je okruglo, pa isečeno na četvrtine ili umotano u kolutove.
Slavski kolač je uz vino i žito osnovni element praznične trpeze
17.11.2022
GurmanlookKremasta simfonija ukusa u vašem tanjiru
16.11.2022
GurmanlookNa drugom mestu, na listi najboilje ocenjenih jela, očekivano se našla komplet lepinja koja se sastoji od tradicionalne lepinje presečene na pola, pa premazane kajmakom i prelivenom jajetom. Posle toga, lepinju treba zapeći, a potom preliti i pretopom, odnosno "močom". Veruje se da je nastala negde pre Drugog svetskog rata, a vezuje se za Užice i Zlatibor.
I na prvom mestu, naravno, našao se ajvar. Uprkos tome što mnogi veruju da ne potiče iz Srbije, ovo jelo duboko se vezuje za srpsku tradicionalnu kuhinju.
Iako pastu i špagete vezujemo za Italiju, izgleda da nam istorija ipak govori drugačije
15.11.2022
GurmanlookKo još može da odoli ukusnoj poslastici od čokolade?
15.11.2022
GurmanlookHrskavi Švedski hleb je jednostavno pecivo koje kod naših domaćica postaje sve popularnije
13.11.2022
GurmanlookTo što su stranci, ne znači da su znalci, jer kad neko ne zna šta valja - ne zna
11.11.2022
GurmanlookOna leti brzinom od 10 maha – 2,5-3 kilometra u sekundi
pre 39 sekundi
SvetSukob u Ukrajini je posle ovih napada dobio elemente globalne prirode
pre 45 minuta
SvetAjli je ugrađen dren preko kojeg izlazi gnoj
pre 1 sat
RegionReč je o još jednom svesnom i planiranom pokušaju izazivanja incidenta
pre 1 sat
PolitikaBalijagića otkrili tragovi u snegu
pre 1 sat
HronikaPredsednik je na RTS govorio o svim aktuelnim temama.
pre 2 sata
PolitikaNaredba Aljbina Kurtija da pripadnici takozvane Kosovske policije pređu Administrativnu liniju predstavlja opasnu provokaciju
pre 3 sata
PolitikaPotpuni haos na ulicama
pre 3 sata
BeogradBio je PR za umetnike poput: Doli Parton, Džonija Keša, Pink Floyd, Brusa Springstina, The Clash, Barbre Strejsend...
20.11.2024
SudbineAnja je danas sahranjena u svom rodnom Bošnjanu kod Paraćina
20.11.2024
SudbineNa roze umrlici potpisani su roditelji, braća sa devojkama, momak, bake, tetke, rodbina i prijatelji...
20.11.2024
SudbineMitrović je nad majčinim grobom održao potresni govor u kojem je obećao da će joj ispuniti poslednju želju
20.11.2024
SudbineNakon sahrane Željko se oglasio snimkom i porukom
19.11.2024
SudbineNajveću podršku Željko je danas imao od dece
19.11.2024
SudbineMajka Milenija preminula je na porodičnu krsnu slavu Đurđic
19.11.2024
SudbineDugo nije bila u kontaktu sa njom.
19.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar