Ruke VREDNE, a pita LENJA - recept koji MORATE da probate, evo kako da napravite starinsku pitu s jabukama
Postoje različite varijante recepata, ali u ovu lenju pitu ćete da se zaljubite na prvi zalogaj
07.08.2022
GurmanlookSlavski kolač je uz vino i žito osnovni element praznične trpeze
podeli vest:
Slava je jedan od najvažnijih datuma u godini svake srpske porodice. Za vreme krsne slave okuplja se porodica i bliski prijatelji, kako bi se odala počast odabranom zaštitniku kuće, porodičnom svecu.
Recept za slavski kolač deo je tradicije pripreme krsne slave - starog srpskog običaja koji praznuju gotovo svi pravoslavci u našoj zemlji.
Baš kao što se s kolena na koleno prenosila ova tradicija, tako se prenosio i recept za slavski kolač koji je uz vino i žito, osnovni element slavske trpeze.
Postoje različite varijante recepata, ali u ovu lenju pitu ćete da se zaljubite na prvi zalogaj
07.08.2022
GurmanlookAko su ga spremali naši stari, što ne bismo i mi, a i valja obogatiti zimski jelovnik kojom kalorijom više
02.11.2022
GurmanlookNaglašavamo da se radi o receptu za slavski kolač za početnike, odnosno receptu prilagođenom i za one sa ne tako mnogo iskustva u kuhinji.
Sastojci: 1 kilogram mekog brašna tip 400, 400 militara vode, 100 militara mleka, 50 grama otopljenog maslaca, 20 grama svežeg kvasca, 2 jajeta, kašičica šećera, kašičica soli, pola kašičice praška za pecivo
Priprema: U manju činiju izmrvite sveži kvasac, pa u njega dodajte kafenu kašičicu šećera i 100 mililitara mlakog mleka. Promešajte, i ostavite da se kvasac rastopi i nadođe, za šta će mu otprilike biti potrebno oko desetak minuta.
Za to vreme u brašno dodajte prašak za pecivo, so i promešajte.
Kada je kvasac spreman, izlijte ga u veliku posudu u kojoj ćete mesiti testo. Zatim u kvasac ulijte i ostale tečne sastojke - vodu, jaja i otopljeni maslac i dobro sjedinite. U ovu smesu lagano dodajte brašna uz konstantno mešanje, kako biste izbegli grudvice - sve dok je moguće mutiti varjačom ili kuhinjskom metlicom.
Kada testo postane previše gusto, počnite da ga mesite rukama, a kada je dovoljno čvrsto izvucite ga na radnu površinu i počnite da mesite. Preporučujemo da mesite tako što ćete ga laganim pokretima razlačiti na jednu stranu, zatim urolati, okrenuti drugu stranu i ponoviti postupak. Na ovaj način testo će postati još vazdušastije i mekše.
Kada je testo umešeno - onog trenutka kada nije lepljivo, ali ni pretvrdo, stavite ga nazad u činiju i pokrijte je samolepljivom folijom ili čistom krpom. Ostavite na toplom mestu da što bolje naraste, nešto manje od 30 minuta.
Za to vreme pripremite dublju posudu za pečenje, najbolje dublju šerpu koja je pogodna za pečenje u rerni. Dobro je podmažite maslacem i pobrašnite kako se kolač za slavu ne bi zalepio za posudu za pečenje. Od nadošlog testa, odvojite jednu trećinu za ukrašavanje slavskog kolača, a ostalo rasporedite ravnomerno u šerpu.
Podelite testo na tri dela, a zatim svaki deo na još po tri jednaka dela. Od ove smese trebalo bi da je moguće napraviti tri pletenice - jednu najdužu koju ćete staviti oko same pogače, i dve manje, koje ćete ukrstiti na centru pogače, tako da zajedno obrazuju krst.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200℃ četrdesetak minuta ili sve dok kolač fino ne porumeni.
Ako slava pada u posne dane, onda i kolač mora da bude posan. Ovo je recept za najbolji posni slavski kolač.
Sastojci: 1,5 kg mekog brašna, 1 kvasac, 1 kašičica soli, 2 kašike ulja, malo strugane limunove kore, 4 kašike šećera
Za ukrase: 250 g brašna, 1 kašičica soli, voda
Za premazivanje: 1/2 čaše vode, 1 kašika šećera
Priprema: Kvasac razmutiti u decilitru mlake vode, sa kašičicom šećera i kašičicom brašna, pa ostaviti da ukisne na toplom mestu desetak minuta.
U posudu za mešenje staviti brašno pa u njega umešati ukisao kvasac i dodati mlake vode koliko je potrebno, kao i šećer, so, limunovu koru i ulje.
Zamesiti srednje čvrsto i elastično testo. Mesiti dok testo ne počne da se odvaja od ivica posude, pokriti ga krpom i ostaviti da odstoji na toplom i naraste dok skoro ne popuni celu posudu.
Testo još jednom premesiti, a zatim od dve trećine testa napraviti loptu i staviti ti je u sredinu podmazanog i brašnom posutog kalupa za pečenje ili šerpe.
Od ostatka testa napraviti manje loptice i poređati ih sa svih strana oko veće lopte koju ste već stavili u šerpu. Premazati odozgo kašikom šećera rastvorenom u malo vode.
Za ukrašavanje kolača napraviti drugo testo od brašna, soli i vode koliko je potrebno da testo bude čvršće. Napraviti pletenicu prvo i postaviti je oko kolača i po sredini (popreko) u obliku krsta, a zatim modlicama izvlačiti ukrase po želji. Sve ukrase dobro premazati takođe šećerom rastorenim u vodi, da bi se zalepili za kolač i ne bi razdvojili u toku pečenja od kolača.Posni slavski kolač
Kolač peći u umereno zagrejanoj rerni, prvo na 180 stepeni, a zatim smanjiti na 140 skoro 2 sata. Kada je pečen, ostaviti nekoliko minuta da se prohladi pa izručiti iz šerpe.
Recept za uštipke bez kvasca, idealan doručak ili večera za sve koji žure
29.10.2022
GurmanlookKo može da im odoli?
12.08.2022
GurmanlookSlavska trpeza je uvek posebna, a slavski kolač je jedan od glavnih aduta. Mnogi se danas odlučuju za kupovinu u pekari, međutim, oni koji i dalje prave kod kuće, znaju za neke posebne recepte.
Jedan od njih je i ovaj za starinski slavski kolač kakav su naše bake pravile.
Sastojci: 20 grama kvasca, 2 kašike vode, 500 grama belog brašna tip 500, 2 kašičice soli, 1 supena kašika šećera, 2 kašike ulja, 250 ml vode
Priprema: Dve kašike vode i kvasac mutite u jednoj posebnoj činiji, pa zatim u veliku vanglu prosejte 500 grama brašna. Četiri kašike brašna odvojte sa strane, a u brašno dodajte dve kašičice soli, 1 supenu kašiku šećera, 2 kašike ulja, rastopljen kvasac, oko 250 ml vode pa umesite glatko testo.
Dodajte jednu po jednu od onih četiri kašika brašna, pa premesite testo. Ostavite ga da naraste oko 45 minuta.
Testo posle toga podelite na tri dela i to tako da jedan deo bude 100 grama, drugi 210 i treći 530. Premesite testo u loptice, a deo od 210 grama podelite na tri dela. Deo od 530 isto premesite i formirajte loptu. Ostavite testo da odmori oko deset minuta.
Kalup za pečenje podmažite, pa u njega stavite onu "lopticu" testa od 530 grama. Prekrijte folijom i ostavite da naraste.
Od ostalih loptica pravite pletenice kojima ćete ukrasiti slavski kolač. Kad pletenicama ukrasite slavski kolač, ostavite ga poklopljenog da naraste još malo, premažite ga uljem pa ga onda pecite 20 minuta na 200 stepeni.
Jeftin obrok koji se lako sprema, a sastojke uglavnom svi uvek imamo u kući
28.10.2022
GurmanlookIznenadite ukućane ili goste ovim neobičnim receptom
23.09.2022
GurmanlookBundevu volimo i u slatkim i u slanim jelima, a ovaj recept je stvarno poseban
08.11.2022
GurmanlookČesto ih jedemo u salatama, pečene na roštilju, punjene, pa hajde da probamo i pohovane
29.09.2022
GurmanlookOvo sprovođenje zabeležile su kamere TVCG
pre 58 minuta
HronikaPored Hrvatske i Švedske i Finska je pribegla ovim metodama
pre 1 sat
RegionOna leti brzinom od 10 maha – 2,5-3 kilometra u sekundi
pre 3 sata
SvetSukob u Ukrajini je posle ovih napada dobio elemente globalne prirode
pre 3 sata
SvetAjli je ugrađen dren preko kojeg izlazi gnoj
pre 4 sata
RegionReč je o još jednom svesnom i planiranom pokušaju izazivanja incidenta
pre 4 sata
PolitikaBalijagića otkrili tragovi u snegu
pre 4 sata
HronikaPredsednik je na RTS govorio o svim aktuelnim temama.
pre 5 sati
PolitikaBio je PR za umetnike poput: Doli Parton, Džonija Keša, Pink Floyd, Brusa Springstina, The Clash, Barbre Strejsend...
20.11.2024
SudbineAnja je danas sahranjena u svom rodnom Bošnjanu kod Paraćina
20.11.2024
SudbineNa roze umrlici potpisani su roditelji, braća sa devojkama, momak, bake, tetke, rodbina i prijatelji...
20.11.2024
SudbineMitrović je nad majčinim grobom održao potresni govor u kojem je obećao da će joj ispuniti poslednju želju
20.11.2024
SudbineNakon sahrane Željko se oglasio snimkom i porukom
19.11.2024
SudbineNajveću podršku Željko je danas imao od dece
19.11.2024
SudbineMajka Milenija preminula je na porodičnu krsnu slavu Đurđic
19.11.2024
SudbineDugo nije bila u kontaktu sa njom.
19.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar