Slobodno vreme > Gurmanlook

PRVI MAJ NA TANJIRU Najsočniji recepti za meso!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

29/04/2025 > 10:00

podeli vest:

PRVI MAJ NA TANJIRU Najsočniji recepti za meso!
Foto: Shutterstock


Prvi maj je pravo vreme da se okupimo oko roštilja, zapalimo vatru, razvijemo karirane stolnjake po travi i uživamo u sočnom mesu koje se topi u ustima. Bilo da ste u prirodi, na vikendici ili na terasi, jedno je sigurno – bez dobre klope nema pravog praznika!
Donosimo vam domaćinske recepte za meso "sočno kao duša" – provereno uspešne za sve koji žele da za Prvi maj oduševe i ukućane i goste.

NIJE SVAKI ĆUMUR ISTI Kako da izaberete najbolji za najukusniji roštilj

DOMAĆI ĆEVAPI: Miris koji budi apetit
Shutterstock

Ni jedan pravi prvomajski roštilj ne prolazi bez ćevapa. Domaći su najlepši – mekani, sočni, a opet sa onim pravim roštiljskim ukusom.

Sastojci:

500 g junetine (vrat ili plećka)

300 g jagnjetine (but)

200 g svinjetine (vrat)

1 kašičica sode bikarbone

1 kašika mineralne vode

1 glavica crnog luka (sitno rendanog)

So, biber

Priprema:
Meso samleti dva puta, dodati rendani luk, sodu, vodu, so i biber. Umutiti rukom dok ne postane lepljivo, pa ostaviti u frižideru bar 3 sata. Formirati ćevape i peći na jakoj žaranoj vatri, okrećući ih često.
Tajna: Ne štedite na mesu i ostavite da dobro odstoji – sočnost je zagarantovana!

OVO NIKAKO NE KORISTITE U SLUČAJU POŽARA! Važno upozorenje za sve građane pred 1. maj

MARINIRANI VRAT: Mek kao puter, pun ukusa
Shutterstock

Za one koji vole konkretan zalogaj – vrat sa roštilja nema premca. Marinada ga omekša, a blagi dim mu da onaj pravi, starinski šmek.

Sastojci:

1 kg svinjskog vrata

100 ml maslinovog ulja

3 kašike soja sosa

1 kašika senfa

3 čena belog luka

1 kašičica meda

So, biber

Priprema:
Sve sastojke pomešati, meso uvaljati i ostaviti minimum 3 sata (najbolje preko noći). Peći na srednje jakoj vatri, dok ne zamiriše i ne zarumeni se sa obe strane.
Tajna: Ne peći na prejakom plamenu, već strpljivo na žaru.

BRZI TRIKOVI ZA HLADNO PIĆE NA LIVADI Jer vruće pivo nije opcija za Prvi maj

PUNJENE PLJESKAVICE: Sir u sredini za pun pogodak
Shutterstock

Kad pljeskavica pukne pod viljuškom, a iz nje iscuri topljeni sir – zna se da je majstor roštilja odradio posao!

Sastojci:

600 g mešanog mlevenog mesa

1 glavica crnog luka

So, biber

150 g kačkavalja ili mocarele

Priprema:
Meso začiniti, dodati rendani luk, dobro izraditi. Napraviti dve tanke pljeskavice, između staviti sir, pa spojiti. Peći na roštilju na srednjoj vatri.
Tajna: Ne pritiskajte pljeskavicu da sir ne iscuri – neka se sama polako peče.

KOJE MESO KVARI ROŠTILJ? Evo koje treba, a koje ne treba stavljati na vatru

PILEĆI BATACI IZ RERNE: Meko, sočno i mirisno
Shutterstock

Ako Prvi maj dočekujete kod kuće, bataci iz rerne su pun pogodak – bez mnogo muke, a rezultat topi dušu.

Sastojci:

8 bataka

100 ml jogurta

2 kašike senfa

2 kašike kečapa

So, biber, paprika

Priprema:
Batake premazati marinadom od jogurta, senfa i kečapa, pa ostaviti da odstoje. Peći poklopljeno 45 minuta na 200°C, pa otkriti da lepo porumene.
Tajna: Jogurt čini batake neverovatno mekanim i sočnim.

DIMLJENA VEŠALICA: Za one koji vole ozbiljan zalogaj
Shutterstock

Dimljena vešalica sa roštilja – savršeno mekana unutra, a spolja mirisna i blago zapečena. Idealna za sve koji vole konkretno meso.

Sastojci:

1 kg svinjske vešalice

Maslinovo ulje

Limunov sok

Biber

Priprema:
Vešalicu premazati uljem i limunovim sokom, peći kratko na jakoj vatri. Soliti tek pred kraj.
Tajna: Limun osveži meso, a odlaganje soljenja čuva sočnost.

MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA ROŠTILJA

✅ Meso ne treba pritiskati dok se peče – neka sama pusti sokove.
✅ Stalno ga premažite uljem ili marinadom.
✅ Uvek čekajte da se žar lepo uhvati – izbegavajte plamen!
✅ Prava mera je kad vam meso spolja blago šušti, a unutra ostaje mekano.

Za Prvi maj važno je samo jedno:
Da se svi okupe oko vatre, da mirisi mesa zamirišu i da srce bude puno kao tanjir!
Prijatno i srećan praznik!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar