FRANCUSKI BAGET HLEB Tajna hrskavosti prave francuske pekare!
podeli vest:

Ne morate do Francuske da bi pojeli pravi domaći baget. Dovoljno je samo da ukucate k1 info portal i tu je recept naše baka Jelene za najbolji baget hleb! Treba vam malo vremena, nešto sastojaka i vi ste već u Parizu. Kako se sprema ovaj fenomenalni hleb pročitajte i pogledajte u videu koji se nalazi u opisu recepta.
Uživajte!

Potrebno je:
370 ml vode
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
20g svežeg kvasca (ili 7 g suvog kvasca)
550 g brašna
Priprema:
U 70 ml mlake vode izmrviti sveži kvasac (ili razmutiti suvi kvasac), dodati šećer i 1 kašiku brašna. Izmešati i ostaviti na toplom mestu oko 5 minuta da kvasac nadođe i postane penušav. U veću činiju (vanglu) sipati 300 ml mlake vode, dodati nadošli kvasac, preostalo brašno i so. Varjačom zamesiti glatko testo. Mesiti rukom na blago pobrašnjenoj površini oko 4 minuta dok ne postane elastično. Testo posuti sa malo brašna, prekriti čistom kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko 30 minuta da naraste i udvostruči zapreminu. Radnu površinu posuti sa malo brašna i izručiti naraslo testo.
Blago ga premesiti rukama da se oslobodi vazduha. Podeliti testo na 2 jednaka dela. Svaki deo razvući rukama u pravougaonik, pa ga urolati po dužoj strani da se formira dugačak rolat. Rukama ga dodatno istanjiti i oblikovati u baget dužine tepsije. Tepsiju obložiti pek papirom i pažljivo položiti dva formirana bageta. Posuti ih sa malo brašna, prekriti plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu oko 20 minuta da još malo narastu. Oštrim nožem ili žiletom zaseći površinu svakog
bageta nekoliko puta po dužini.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni Celzijusa oko 25-35 minuta, dok ne dobiju lepu zlatno-braon boju i budu pečeni. Važan trik: Na dno rerne staviti manju šerpicu sa vodom pre nego što počnete da pečete bagete.
Para koja se oslobađa tokom pečenja stvara vlažnost u rerni, što pomaže da bageti budu sa hrskavom koricom, a mekom sredinom. Pečene bagete izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo prohlade pre sečenja i posluživanja. Uživajte u fantastičnim, domaćim bagetima sa hrskavom koricom i finom, mekom sredinom!
BONUS VIDEO:
POGLEDAJTE MAPU PODELE TERITORIJA Ovako bi Ukrajina izgledala prema Trampovom planu za kraj rata
Američki predsednik Donald Tramp predložilo je mirovni plan za Ukrajinu koji uključuje status Krima i zamrzavanje trenutnih linija fronta
pre 16 minuta
Svet
Ostavite komentar