Slobodno vreme > Gurmanlook

DOMAĆA PICA – JER NAJBOLJA JE KAD JE IZ TVOJE RERNE Hrskavo, mirisno i po ukusu!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

25/04/2025 > 07:18

podeli vest:

DOMAĆA PICA – JER NAJBOLJA JE KAD JE IZ TVOJE RERNE Hrskavo, mirisno i po ukusu!
Foto: Shutterstock


Postoje trenuci kada ti ne pada na pamet da zoveš dostavu. Ne zato što si previše gladan, već zato što znaš da ništa ne miriše kao pica iz tvoje rerne. I kad sam biraš sastojke – to više nije samo pica. To je mali porodični ritual, beg iz svakodnevice, večera koja spaja.

Ako tražiš provereno dobar recept za mekanu unutra, hrskavu spolja, toplu i sočnu domaću picu evo ga!

Shutterstock

Potrebni sastojci za testo:

500 g mekog brašna (ili pola meko, pola tip 400)

1/2 kocke svežeg kvasca (ili 1 kesica suvog)

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

250 ml mlake vode

3 kašike maslinovog ulja

Za premaz i fil (klasična varijanta):

3 kašike paradajz pelata ili pirea

malo origana

200 g kačkavalja (narendanog)

100 g šunke, pečenice, kulena – po izboru

masline, pečurke, kukuruz – po želji

malo maslinovog ulja za kraj

Priprema:

Zamesi testo: u mlaku vodu ubaci kvasac i šećer, ostavi da nadođe 10-ak minuta. Dodaj brašno, so i ulje, pa zamesi mekano testo. Pokrij krpom i ostavi da naraste oko 40 minuta.

Razvuci testo na pobrašnjenoj površini – tanje za hrskaviju varijantu, deblje ako voliš pufnastu.

Premaži paradajz sosom, pospi origanom, poređaj šta ti srce želi – šunku, sir, povrće, sve što voliš.

Peci u unapred zagrejanoj rerni na 220°C oko 15 minuta – ili dok ivice ne porumene, a sir se lepo ne istopi.

✨ Mali trik za veliki efekat:

Kada izvadiš picu iz rerne, premaži ivice maslinovim uljem i ostavi da odmori 5 minuta. Korica će biti mekša, miris bogatiji – a ukus kao iz prave picerije.

🧀 Pica iz dostave može da zakasni, ali ova iz tvoje kuhinje – stiže kad ti kažeš. I uvek zna kako da ti popravi dan.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar