Slobodno vreme > Hi-Tech

RUSIJA spremna za PRVU lunarnu misiju posle skoro POLA VEKA: Lender Luna-25 trebalo bi da sleti na JUŽNI MESEČEV POL

Prvobitno se očekivalo da će se lunarni lender spustiti u pomenutom regionu Meseca u oktobru 2021. godine

Izvor: K1info/Klix.ba

10/08/2023 > 19:02

podeli vest:

RUSIJA spremna za PRVU lunarnu misiju posle skoro POLA VEKA: Lender Luna-25 trebalo bi da sleti na JUŽNI MESEČEV POL
Foto: Tanjug/Roscosmos State Space Corporation via AP


Dugo odlagana ruska robotska misija Luna-25 trebala bi da bude lansirana danas, a zbog toga vlasti evakuišu čitav grad.

Luna-25 lender dizajniran je da obavi meko sletanje na južni pol, a reč je o prvom ruskom lunarnom lenderu u poslednjih 50 godina, preciznije od 1976. godine, koji će biti lansiran na vrhu rakete Soyuz 2.1b iz kosmodroma Vostočni na istoku Rusije.

Međutim, pre lansiranja vlasti moraju da evakuišu čitav grad kojI se nalazi ispod putanje rakete Soyuz, jer postoji opasnost da njeni busteri padnu na naseljeno područje.

Kompanija NPO Lavočkina, koja je proizvela lender Luna-25, saopštila je da su završeni radovi u procesu proizvodnje letelice koja bi mogla postati prva na svetu koja je obavila meko sletanje na površinu Meseca u regionu južnog pola. Njen cilj je da sprovede kontaktna istraživanja lunarnog tla u potrazi za prisustvom leda na mestu sletanja.

Evropska svemirska agencija ESA planirala je da testira navigacionu kameru Pilot-D na lenderu Luna-25, ali se od toga odustalo nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.

Luna-25 je prva lunarna sonda domaće proizvodnje u modernoj ruskoj istoriji, navodi agencija TASS. U saopštenju NPO Lavočkina dodaje se da lunarni lender koristi "kompletnu rusku bazu elemenata i najnovija dostignuća u oblasti svemirske instrumentacije". Takođe, navodi se da je glavni cilj misije "razvijanje osnovnih tehnologija za meko sletanje u crikumpolarnom regionu i sprovođenje kontaktnih studija južnog pola Meseca".

Lender će otprilike tokom jednogodišnjeg perioda proučavati gornji površinski sloj oko svog područja sletanja, kao i lunarnu egzosferu. Misija takođe ima za cilj da pomogne u razvoju tehnologije za sletanje i uzorkovanje tla.

Zbog ove misije ruska vlada evakuište grad Šahtinski uoči lansiranja misije. Ovaj grad se nalazi u ruskoj oblasti Habarovsk, jugoistočno od mesta lansiranja. Grad će biti evakuisan u ranim jutarnjim satima jer se nalazi ispod predviđenog regiona na koju će pasti Soyuzovi busteri kada se odvoje od letelice.

Evakuacija je zakazana za 7:30 sati, a građani će biti transportovani na lokaciju odakle će moći da posmatraju lansiranje, a čeka ih i besplatan doručak. Posle tri i po sata moći će da se vrate kućama. Lokalni ruski zvaničnik je kazao da su šanse 1:1.000.000 da ostaci rakete padnu na sam grad.

Lenderi koje je lansirao nekadašnji SSSR spustili su se u ekvatorijalnu zonu Meseca, a Luna-25 će sleteti na težak i nezgodan teren južnog pola, u blizini kratera Boguslavski.

Foto: Tanjug/Roscosmos State Space Corporation via AP

 

Prvobitno se očekivalo da će to biti prvi lunarni lender koji će se spustiti u pomenutom regionu Meseca jer je trebalo da sleti u oktobru 2021. godine, ali zbog gotovo dvogodišnjeg odlaganja bi tu titulu mogla da uzme Indija. Njena letelica Chandrayaan-3 ušla je u lunarnu u orbitu, a ako sve prođe prema planu, ona će sleteti na južni pol Meseca oko 23. avgusta.

Luna-25 će putovati do Meseca pet do sedam dana, a potom će provesti oko pet dana u lunarnoj orbiti pre mekog sletanja. To znači da će dve misije biti blizu, ali Luna-25 ipak ima šansu da se spusti na lunarnu površinu pre indijske letelice Chandrayaan-3.

Prethodna ruska lunarna misija Luna-24 je obavljena 1976. godine u vreme bivšeg SSSR-a. U toj misiji je prikupljeno i isporučeno na Zemlju 170 grama lunarnog tla.

Ostavite komentar