Slobodno vreme > Lepota/Moda

Pantenol krema: Da li stvarno izaziva BRADU na ženskom LICU?

Pomaže koži da zadrži vlagu, podstiče regeneraciju i smanjuje upale, zbog čega je čest sastojak krema

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

12/10/2024 > 12:00

podeli vest:

Pantenol krema: Da li stvarno izaziva BRADU na ženskom LICU?
Foto: Freepik.com


Znate onaj trenutak kad kupite novu kremu, mislite da ste pronašli savršenu formulu za nežnu, hidriranu kožu, a onda se pojavi glasina koja vam pokvari sav užitak? E pa, pantenol krema je ta o kojoj se već neko vreme šuška: “Da li stvarno pospešuje rast dlaka na licu?”. Ako ste se ikada pitali da li ćete od nje dobiti neželjene brčiće, evo malo zabavnog razotkrivanja ovog mita!

Šta zapravo radi pantenol?

Za početak, pantenol krema je čudo od proizvoda! Hidratacija, regeneracija, smirenje iritacija – sve to postiže ova jednostavna krema. Pantenol je, u suštini, provitamin B5, koji dubinski hrani i obnavlja kožu, ali on ne utiče na vaše gene ili hormone. Dakle, brada nije uključena u paket!

Foto: Freepik.com

 

Odakle dolazi ova priča?

Verovatno zato što pantenol koristi i u preparatima za kosu, ljudi su počeli da povezuju ovu kremu s rastom dlaka. Da budemo realni, samo zato što je dobar za vašu kosu ne znači da će vam lice pretvoriti u džunglu. Pantenol pomaže da kosa bude jača, elastičnija i manje sklona lomljenju, ali ne ubrzava njen rast – ni na glavi, ni na licu.

Šta kaže nauka?

Stručnjaci su prilično jasni: pantenol nema nikakve veze sa rastom dlaka. Može učiniti da vaša koža bude glatka, nežna i savršeno hidrirana, ali ne i dlakava. Sve priče o naglom pojavljivanju neželjenih dlačica su mitovi. Ako primetite pojačanu maljavost na licu, bolje je da posetite lekara, jer to najčešće ukazuje na hormonski disbalans, a ne na pantenol.

Foto: Shutterstock

 

Zablude i brige

Da, možda je neko primetio da nakon upotrebe kreme ima više dlačica na licu, ali to je verovatno posledica nečeg drugog. Ako ste zabrinuti zbog maljavosti, krivca tražite negde drugde – pantenol je tu samo da vam pruži zdravu i hidriranu kožu.

Zaključak: Pantenol = prijatelj, ne neprijatelj

Dakle, slobodno nastavite da uživate u svom pantenolu bez straha da ćete se jednog jutra probuditi s bradom. Ova krema je vaša saveznica u borbi za savršeno zdravu kožu, ali ne i za stvaranje nepoželjnih dlačica. Sve je pod kontrolom – pantenol je na vašoj strani!

Ostavite komentar