Slobodno vreme > Ljubav

Rusi se kunu, ova biljka je NAJJAČI AFRODIZIJAK

Karakteristike biljke nisu otkrivene ljudskim istraživanjem, već su ih prvi otkrili jeleni

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

25/10/2024 > 19:50

podeli vest:

Rusi se kunu, ova biljka je NAJJAČI AFRODIZIJAK
Foto: Freepik.com


Sibirskog jelena ili „marala“ često nazivaju najjačom „muškom travom“, a koren ove biljke, poznat i kao sibirski ginseng, poznat je po svojim izvanrednim lekovitim svojstvima. Ove karakteristike nisu otkrivene ljudskim istraživanjem, već su ih prvi otkrili jeleni, koji su primetili da im ova biljka donosi snagu.

Foto: wikipedia.org

 

Dok su ruski doseljenici u Altaju posmatrali ponašanje jelena, primetili su kako oni u proleće koriste svoje kopite da bi iskopali rizome marale i jeli ih. Kada su i sami probali, osetili su porast energije, što je rezultiralo otkrićem ove dragocene biljke.

Gde raste marala?

Marala se nalazi u Altaju, a lokalno stanovništvo ima privilegiju da bere ovu biljku koja im pruža mnoge benefite. Njena najistaknutija prednost je u proizvodnji testosterona kod muškaraca, čime se produžava seksualna i fizička aktivnost.

Lekovita svojstva

Ruski travari ističu da marala pomaže u smanjenju razdražljivosti i koristi se za lečenje migrene, vegetativno-vaskularne distonije, depresije i nesanice. Takođe, koren ove biljke ima blagotvoran uticaj na kardiovaskularni sistem, normalizujući krvni pritisak i jačajući zidove krvnih sudova.

Marala se smatra afrodizijakom koji povećava seksualnu želju i izdržljivost, a sportistima pomaže u povećanju fizičke izdržljivosti, izgradnji mišićne mase i brzom oporavku mišića nakon napora. Njena svojstva su od koristi u različitim ekstremnim uslovima, uključujući vazduhoplovstvo i svemirske programe, jer aktivira skrivene energetske resurse.

Foto: Freepik.com

 

Ekološki pristup sakupljanju

Važno pravilo među travarima koji beru maralu je da pažljivo seku koren i ostave barem jednu trećinu biljke, kako bi se ona mogla obnoviti. Marala može živeti između 50 i 70 godina, a berba se obavlja na način koji omogućava njen opstanak. Ekstrakt marale takođe se koristi u lečenju hroničnog alkoholizma, depresije i hipertenzije, te u pomaganju pacijentima obolelim od raka.

Primena u farmaciji i sportu

Zbog svojih moćnih adaptogenih svojstava, marala se uzgaja na plantažama i koristi u farmaceutskoj industriji. Ekstrakt se dodaje u hranljive kreme i kreme protiv starenja. Sportisti često koriste maralu zbog njenih pozitivnih efekata na izdržljivost i oporavak.

U prošlosti je marala bila korišćena u SSSR-u, gde je ekstrakt dodavan u popularni napitak „sajina“, dok su u zapadnim zemljama ljudi pili gazirane napitke s nepoznatim sastavom. Ova tradicija pokazuje razlike u pristupu zdravlju i ishrani između različitih kultura.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar