6 zdravih jela za dane kada nam se BAŠ NE JEDE ZDRAVO
Ništa ne popravlja raspoloženje kao ukusna hrana. Ali, da li mora da bude nezdrava?
18.09.2022
VestiMožda će vam pojedini saveti zvučati, ali deluju... a to je najvažnije
podeli vest:
Kokice iz tiganja ili šerpe su zdravija opcija od kupovnih ili onih iz mikrotalasne koje sadrže nezdrave masnoće i aditive.
Slasne kokice možete lako i brzo da iskokate i kod kuće, bez zagorelih ili neiskokanihh zrna. Dovoljno je da poslušate ove savete i izbegnete neke greške.
Ništa ne popravlja raspoloženje kao ukusna hrana. Ali, da li mora da bude nezdrava?
18.09.2022
VestiNajukusnije kokice su one koje napravite na starinski način - u šerpi
15.06.2023
GurmanlookPre nego što počnete sa kokanjem, kukuruz ubacite u vodu, ocedite i onda nastavite sa spremanjem. Zbog vlage brže će se iskokati, a biće i manje onih neiskokanih. Isti efekat ćete postići ako kukuruz držite u frižideru.
Zbog lošeg kvaliteta ili skladištenja loš kukuruz kokičar može da bude glavni krivac za neukusne gricalice. Zato je dobro kupovati kokičer od različitih proizvođača dok ne pronađete onaj dobrog kvaliteta.
Tiganj ili šerpa debelog dna koje ravnomerno sprovodi toplinu najbolji je izbor, a važno je i da njime možete jednostavno da baratate. Ako je posuda previše teška ili nezgrapna neće biti lako da je protresete. Odličan izbor je tiganj sa poklopcem i to ako ima rupu iz koje izlazi para.
Bez ulja nema finih i mekih kokica. Iako su one iskokane na vrućem vazduhu zdrave, nikada neće biti tako ukusne.
Ukoliko želite da budu zdravije, možete da ih spremite u maslinovom ulju, ali pazite da ne pojačate temperaturu previše jer ima nižu tačku dimljenja od suncokretovog. Kokice možete da ispečete i na kokosovom ulju. U posudu srednje veličine dodajte 3 kašike ulja.
Foto: Freepik.com
Da kokice ne zagore, ulje mora da bude vruće, ali ne sme da dimi. Kako biste znali da je dovoljno vruće, ubacite tri kukuruza. Tek kad puknu dodajte ostatak.
Kako kokice ne bi zagorele, tiganj ili lonac treba žustro tresti svakih nekoliko sekundi. Na taj način sprečavate da se zrna zalepe za dno, ali i omogućavate da se svako zrno podjednako zagreje.
Ukoliko u šerpi bude previše pare, sigurno će kokice biti žilave. Zato se uz protresanje savetuje da pažljivo podignete poklopac na jednoj strani. Bukvalno nekoliko sekundi će biti dovoljno da para izađe, pa ga onda brzo spustite.
Vatra za kokice treba da bude jaka, ali kako kukuruz ne bi zagoreo, osim protresanja posude povremeno šerpu možete da maknete sa ringle i da je protesete u vazduh.
Izbegavajte podgrevanje ovih namirnica jer mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme
12.09.2023
VestiZamrzavanje voća i povrća odličan je način da uživate u ukusu omiljene hrane tokom cele godine
07.09.2023
MozaikSvi je imamo u kuhinji, ali je uglavnom koristimo samo prlikom pečenja ili pakovanja hrane
30.08.2023
MozaikŠta bismo mi bez saveta i trikova iskusnih domaćica?
17.05.2023
MozaikAleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, objasnio je gde leži izlaz iz krize u kojoj se naše društvo nalazi.
pre 11 sati
Kolumna
Ostavite komentar