Ove NAMIRNICE ne bi trebalo da PERETE pre kuvanja
Zvuči čudno, ali pranje nekih namirnica pre kuvanja može da bude opasno po zdravlje
02.01.2023
MozaikIzbegavajte podgrevanje ovih namirnica jer mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme
podeli vest:
Mnogima se dešavalo da ostatke od ručka podgreju i pojedu narednog dana. Jer, hrana se ne baca, a i ušteda je bitna u današnje vreme.
Međutim, postoje i namirnice koje nisu zdrave, ukoliko se podgreju, pa mogu štetno da utiču na organizam.
Zvuči čudno, ali pranje nekih namirnica pre kuvanja može da bude opasno po zdravlje
02.01.2023
MozaikAko želite da počnete zdravo da se hranite, pažljivo pročitajte tekst. Otkrivamo vam najčešće zablude o zdravoj ishrani
09.11.2022
VestiStručnjaci ističu, da podgrejani pirinač može da izazove pravu štetu. Naime, čuvanjem pripremljenog pirinča na sobnoj temperaturi uzrokuje stvaranje otrovnih bakterija. Skuvani pirinač čuvajte u frižideru, u zatvorenoj posudi. Izbegavajte podgrevanje, kako biste izbegli i dijareju i povraćanje.
Nije preporučljivo čuvati kuvani krompir na sobnoj temperaturi, jer se i u ovom slučaju brzo razvijaju otrovne bakterije. Konzumacija krompira koji je odstojao može izazvati trovanje. Salatu čuvajte u frižideru.
Jaja ni slučajno ne podgrevajte! Na bilo koji način da su pripremljena, u slučaju podgrevanja, gube proteine i izazivaju ozbiljne probleme sa digestivnim traktom.
Foto: Freepik.com
Nezaobilazni sastojci mnogih kuvanih jela, ali vrlo toksični u slučaju podgrevanja. Reč je o nitratima koje ove biljke sadrže. Ukoliko podgravate jelo, uradite to samo jednom.
Zbog proteina kojim je bogata, piletina se ne sme podgrevati. U slučaju da to ipak uradite, može doći do bolova u stomaku, do dijareje ili povraćanja. Stručnjaci savetuju da ostatke servirate hladne u salati ili sendviču.
Zamrzavanje voća i povrća odličan je način da uživate u ukusu omiljene hrane tokom cele godine
07.09.2023
MozaikŠta bismo mi bez saveta i trikova iskusnih domaćica?
17.05.2023
MozaikPoznato je da je izuzetno opasno koristiti isto ulje ponovo. Za mnoga ulja karakteristična je brza oksidacija, pa ukoliko se ponovo koristi za prženje ili kuvanje, isputstiće opasne trans masti. Bilo koju vrstu masnoće da koristite za pripremu hrane, bacite posle prve upotrebe.
Pečurke su bogate proteinima i posle obrade menjaju strukturu i postaju opasne. One se ne smeju čuvati na sobnoj temperaturi, jer ispuštaju toksine. Ukoliko pripremate pečurke, potrudite se da ih ne čuvate duže od jednog dana.
Da li redukcijom obroka stvarno možemo da "smanjimo" želudac i da li to znači da ćemo biti manje gladni?
19.05.2023
MozaikTačno je da je doručak veoma važan obrok, ali to ne znači da treba da pojedemo bilo šta
11.05.2023
VestiEvo kako pravilno treba zanrzavati i odmrzavati hranu
15.04.2023
MozaikOko polovine muškaraca starijih od 50 godina i polovina žena starijih od 65 godina pogođeno je ovom pojavom
12.04.2023
Vesti
Ostavite komentar