Slobodno vreme > Mozaik

SUŠENJE mokrog VEŠA na radijatoru i zašto NE

Mnogi od nas tokom grejne sezone koriste radijatore za sušenje veša, ali...

Autor: K1 info/ magazin.hr

10/10/2023 > 17:20

podeli vest:

SUŠENJE mokrog VEŠA na radijatoru i zašto NE
Foto: Shutterstock


Navika da u hladnim danima sušite veš na radijatorima mogla bi da vas košta zdravlja kad su u pitanju problemi u vezi sa disajnim putevima.

Škotski istraživači s Arhitektonskog fakulteta Mackintosh ustanovili su da mnogi domovi u Škotskoj imaju previše vlage, a upravo je sušenje veša u stanovima odgovorno za čak 30 posto te vlage.

Tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imalo je visok nivo vlage koja svaki dom pretvara u bogato rasplodno tlo za grinje i povećanu koncentraciju plesni.

Ukupno 87 posto domaćinstava Glazgova, u kojem je studija sprovedena, suši veš u kući po hladnom vremenu, od kojih dve trećine njih odeću suši na radijatoru.

To povećava nivo vlage u domu za 30 posto onih dana kada se veš suši, odnosno za 15 posto za vreme ostalih dana. Stručnjaci su zaključili da su manji, dobro izolovani domovi prave klopke za vlagu.

Plesni izazivaju bronhitis, alergije i slične respiratorne probleme

Udisanje spora plesni može da uzrokuje upalu, uglavnom kod osoba oslabljenog imuniteta ili može dovesti do alergijskih reakcija, pogotovo astme, jer imunitet reaguje na spore kad ih identifikuje u gornjim disajnim putevima i sinusima. Simptomi infekcije plesnima uključuju kašljanje, neprestani umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolje ili mučninu.

Ostavite komentar