Slobodno vreme > Mozaik

Sklanjamo saksije lagano, pazite na MRAZ: Kako pripremiti biljke i cveće za zimu

Promena temperature i smanjena količina svetlosti mogu negativno uticati na biljke ako ih ne pripremimo na vreme

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimovic

14/10/2024 > 13:00

podeli vest:

Sklanjamo saksije lagano, pazite na MRAZ: Kako pripremiti biljke i cveće za zimu
Foto: Shutterstock


Nikako nismo sigurni da li je vreme ili nije da se saksije sa cvećem unesu u kuću, ali ono što je sigurno je da morate paziti da li ujutru ima mraza ili nema. Pa tako dok se i sami spremamo da ušuškamo sebe toplim džemperima i šoljicama čaja u hladnim jutarnjim satima, ne smemo zaboraviti da i našim biljkama treba zimski tretman. Zima može biti pravi test za sve baštovane, ali ne brinite – uz malo pažnje i trikova, vaše biljke će preživeti hladne mesece i dočekati proleće spremne za novi procvat.

Topli dom za sobne biljke

Kad se temperatura spusti, sobne biljke često postanu namćoraste. Njima smeta hladan promaja, pa se potrudite da ih sklonite od prozora i vrata. Takođe, grejalice i radijatori nisu njihovi najbolji drugari – previše toplote može im spaliti listove. Dakle, neka vaš fikus i zlatna puzavica uživaju u udobnom kutku sa indirektnim svetlom i umerenom temperaturom.

“Zimski san” za biljke napolju

Ako imate biljke koje ostaju napolju, poput zimzelena ili lavande, zaštitite ih malčem – taj sloj sena, lišća ili piljevine čini čuda! Takođe, pametno je da zalijete biljke pre prvog mraza jer voda u zemlji sprečava izmrzavanje korena. Ali pazite – nema preterivanja, ovo nije letnja žurka za kaktuse!

I biljke vole malo “vazdušne banje”

Biljke koje unosite u kuću preko zime prvo očistite od prašine i eventualnih štetočina. U suprotnom, zateći ćete mini zoološki vrt na listovima svoje fikus palme. Povremeno provetravanje prostorija u kojima su biljke pomoći će da imaju svežeg vazduha, ali ne preterujte da im ne biste zadali šok.

Prirodni tonik za imunitet

Da bi vaše biljke preživele zimu bez stresa, pružite im malo dodatne nege. Prskanje vodom s nekoliko kapi tečnog đubriva čini čuda za njihovo raspoloženje (i zdravlje). Na proleće će vam zahvaliti bujnim rastom i cvetovima.

Foto: Shutterstock

 

Strpljen - spašen

I na kraju, ne zaboravite – biljke tokom zime miruju. Možda vam se čini da stagniraju, ali one se zapravo spremaju za novi ciklus života. Zato ih nemojte previše gnjaviti – neka odmore, baš kao i vi kada zavaljeni u fotelju pijete toplu čokoladu i gledate omiljeni film.

Zima može biti naporna za biljke, ali uz malo pažnje i ljubavi, sve prepreke će biti lako savladane. Ako budete pratili ove savete, vaši zeleni ljubimci dočekaće proleće kao pravi pobednici – a vi kao ponosni vlasnik mini džungle!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar