Slobodno vreme > Gurmanlook

Domaće BRESKVICE: Idealni sitni kolači za svaku proslavu

Uživajte u pripremi ovih predivnih slavskih kolača

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimovic

25/10/2024 > 14:00

podeli vest:

Domaće BRESKVICE: Idealni sitni kolači za svaku proslavu
Foto: Privatna arhiva


Među omiljenim tradicionalnim poslasticama su svakako breskvice – slatke, sočne i prelepe na pogled. U ovom članku ćemo vam otkriti tajnu pravljenja savršenih domaćih breskvica koje će oduševiti vašu porodicu i goste.

Pratite naš recept i uživajte u pripremi ovih predivnih kolača.

Sastojci za Breskvice

 

Za testo:

500g brašna
200g šećera
200g margarina ili maslaca
2 jaja
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
1 dl mleka

Za fil:

200g mlevenih oraha ili mlevenog keksa
150g šećera u prahu
50g margarina ili maslaca
2-3 kašike džema (najbolje od kajsije ili breskve)
Rum ili ekstrakt vanile po ukusu

Za dekoraciju:

Crvena i žuta prehrambena boja
Šećer za valjanje

Priprema
Korak 1: Priprema testa

Mikserom umutite margarin i šećer: U velikoj posudi pomešajte omekšali margarin ili maslac sa šećerom dok ne dobijete glatku smesu.
Dodajte jaja i vanilin šećer: Nastavite da mutite, pa dodajte jaja i vanilin šećer.
Pomešajte suve sastojke: U posebnoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo.
Spojite sastojke: Naizmenično dodajte suve sastojke i mleko u smesu sa margarinom, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
Formiranje kuglica: Od testa oblikujte male kuglice veličine oraha i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Korak 2: Pečenje

Pecite kuglice: Zagrejte rernu na 180°C i pecite kuglice oko 15 minuta, dok ne dobiju blago zlatnu boju. Pazite da ostanu svetle kako bi ličile na prave breskvice.
Ohladite kuglice: Kada su pečene, ostavite ih da se potpuno ohlade.

Korak 3: Priprema fila

Napravite fil: U posudi pomešajte mlevene orahe ili keks sa šećerom u prahu, omekšalim margarinom i džemom. Po želji dodajte malo ruma ili ekstrakta vanile za dodatnu aromu.
Šupljenje kuglica: Svaku kuglicu pažljivo izdubite malom kašikom ili nožem da biste napravili mesto za fil. Sačuvajte mrvice od kuglica i dodajte ih u fil.

Korak 4: Punjenje i spajanje

Punjenje kuglica: Svaku izdubljenu kuglicu napunite pripremljenim filom.
Spajanje kuglica: Spojite dve punjene kuglice da biste formirali breskvicu.

Korak 5: Dekoracija

Bojenje breskvica: U dve male posude pripremite crvenu i žutu prehrambenu boju razblaženu sa malo vode. Svaku breskvicu lagano umočite prvo u crvenu, a zatim u žutu boju kako biste dobili izgled prave breskve.
Valjanje u šećeru: Nakon bojenja, odmah ih uvaljajte u kristal šećer kako bi dobile lep sjaj i slatkoću.
Sušenje: Ostavite breskvice da se osuše na sobnoj temperaturi pre nego što ih poslužite.

Zaključak

Domaće breskvice su prava poslastica koja ne samo da izgleda predivno već i mami svojim ukusom. Ovaj recept je jednostavan za praćenje, a rezultat su sočne, mirisne breskvice koje će oduševiti svakog ko ih proba. Bilo da ih pripremate za posebne prilike ili samo da obradujete svoju porodicu tokom vikenda, ove breskvice će sigurno postati omiljeni slatkiš u vašem domu.

Podelite sa nama svoja iskustva i uživajte u pripremi ovih tradicionalnih slastica. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar