Zdravlje

Kako da „oporavimo“ stomak posle slave: Pametni trikovi za lakšu probavu

Evo nekoliko korisnih saveta kako da na prirodan način pomognete svom telu

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

27/10/2024 > 18:38

podeli vest:

Kako da „oporavimo“ stomak posle slave: Pametni trikovi za lakšu probavu
Foto: Shutterstock


Posle dobre mrsne slave, kada se sve od supe do pečenja i kolača nađe na stolu, telo može osetiti posledice obilnog obroka – nadutost, umor, pa čak i osećaj griže savesti.

Da bi organizam brže „svario“ sve te đakonije i vratio energiju, evo nekoliko korisnih saveta kako da na prirodan način pomognete svom telu i olakšate probavu.

Foto: Shutterstock

 

1. Ne preskačite šetnju – aktivirajte telo

Blaga fizička aktivnost posle obroka, poput lagane šetnje, može ubrzati varenje. Aktivnost stimuliše peristaltiku creva i pomaže da se hrana brže kreće kroz probavni trakt. Šetnja od 20 do 30 minuta biće dovoljna da rastereti stomak i doprinese osećaju lakšine.

2. Voda s limunom za detoks

Topla voda sa nekoliko kapi limuna pomaže u detoksikaciji i pokretanju probavnog sistema. Limunov sok stimuliše proizvodnju želudačne kiseline i enzima, olakšavajući razgradnju hrane. Ovo piće najbolje je popiti ujutro posle obimnog obroka.

3. Pijte čaj od đumbira ili nane

Đumbir deluje protiv nadutosti i grčeva u stomaku, a čaj od nane umiruje probavu. Ovi prirodni napici smiruju stomak i olakšavaju varenje masne hrane, pa su odličan izbor za jutro posle slavlja. Dodajte malo meda za bolji ukus i dodatni energetski podsticaj.

4. Probiotici i jogurt za obnovu crevne flore

Jogurt i fermentisani proizvodi puni su dobrih bakterija koje pomažu crevima da se oporave nakon teške hrane. Unos probiotika može smanjiti osećaj nadutosti i vratiti balans u organizmu.

Foto: Shutterstock

 

5. Manji obroci sledećeg dana

Nakon obilnog obroka, ne pokušavajte „ispraviti stvar“ tako što ćete gladovati ceo dan. Umesto toga, birajte lagane obroke – čorbu od povrća, salate ili bareni pirinač. Tako ćete olakšati probavu i uneti potrebne nutrijente bez dodatnog opterećenja.

6. Jabuka ili ananas kao prirodni saveznik

Voće poput jabuka i ananasa sadrži enzime i vlakna koja pomažu u razgradnji masnoća i olakšavaju varenje. Jabuka je bogata pektinom koji deluje kao prirodan „čistač“ creva, dok bromelain iz ananasa ubrzava varenje proteina.

Foto: Pixabay.com

 

7. Čuvajte se „jo-jo“ efekta

Ako ste za slavu preterali s hranom, nemojte naglo prelaziti na stroge dijete. Ključ je umerena ishrana i postepeni povratak balansiranim obrocima. Ekstremne promene mogu poremetiti metabolizam i doneti više štete nego koristi.

Zaključak

Obilne slave su deo naše tradicije, ali uz nekoliko jednostavnih trikova možemo pomoći organizmu da lakše podnese veće količine hrane. Fizička aktivnost, hidratacija, probiotici i lagani obroci sledećeg dana pomoći će vam da se brzo vratite u formu. Pratite ove savete i uživajte u slavskim đakonijama bez neprijatnih posledica!

BONUS VIDEO:

 

 

Ostavite komentar