Slobodno vreme > Mozaik

DA VAM SE SMUČI ŽIVOT Pogledajte kako se prave viršle, sigurni smo da je više nećete okusiti (VIDEO)

Petominutni snimak pokazuje proces pravljenja hot-dogova koje kupujemo na policama supermarketa – a to je za neke bilo previše

Izvor: K1info

28/01/2025 > 16:01

podeli vest:

DA VAM SE SMUČI ŽIVOT Pogledajte kako se prave viršle, sigurni smo da je više nećete okusiti (VIDEO)
Foto: Pixabay.com


Jeste li planirali da sutra za doručak pojedete viršle? E, pa sačekajte, pogledajte ovaj video pa razmislite. Zašto? Čitajte dalje...

Viršle su omiljen i praktičan obrok za mnoge, ali njihova proizvodnja dugo je bila tema rasprave. Nedavni video sa Jutjub kanala How It’s Made detaljno objašnjava proces izrade viršli, otkrivajući sastojke i tehniku koja stoji iza ovog proizvoda. Reakcije publike bile su podeljene – neki su odlučili da ih više nikada ne jedu, dok drugi tvrde da ih video nije pokolebao. Iskreno, ne može se ostati ravnodušan.

Prema video snimku, proces proizvodnje viršli započinje obradom ostataka mesa – komadića svinjskih odrezaka i kotleta koji ostanu nakon obrade. Ovi ostaci se melju u sitnu masu, sličnim procesom kao kod pripreme mlevenog mesa za pljeskavice, prolazeći kroz metalne ploče za seckanje.

Mlevenoj masi zatim se dodaju prerađeni pileći ostaci, skrob, so, arome i voda, kako bi se dobila kompaktna struktura. Kukuruzni sirup je još jedan od sastojaka, koji proizvodu daje karakterističnu slatkastu notu. Nakon mešanja u velikim posudama, formira se „mesno testo“ spremno za dalji proces.

Foto: Shutterstock

 

Oblikovanje i završna obrada
Kako bi dobile prepoznatljiv oblik, viršle se pune u celulozne cevi, koje omogućavaju da masa zadrži pravilan oblik. Proces je toliko efikasan da je moguće proizvesti dovoljno hot-dogova da se popuni fudbalsko igralište za samo 35 sekundi.

Nakon oblikovanja, viršle prolaze kroz „tuš tečnog dima“, čime dobijaju karakterističnu aromu, a zatim se peku i hlade u slanoj vodi. Na kraju, specijalna mašina uklanja celulozne cevi, a viršle su spremne za pakovanje i plasiranje na tržište.

Podeljene reakcije javnosti
Video je izazvao burne reakcije. Jedan korisnik je komentarisao: „Nisam jeo hotdog deset godina zahvaljujući ovoj emisiji,“ dok je dodatak kukuruznog sirupa izazvao najviše negativnih reakcija. 

Ipak, neki su smatrali da proces proizvodnje nije toliko loš koliko su očekivali.

„Ovo je zapravo bolje nego što sam mislio da će biti. Još ću jesti viršle,“ napisao je jedan od gledaoca.

Drugi je dodao: „Ne samo da ću nastaviti da ih jedem, već ih jedem upravo sada dok gledam ovaj video". 

A kakva su vaša razmišljanja, da li su se vama "smučile" viršle ili ostajete verni obožavalac?

Pišite nam u komentarima!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar