Slobodno vreme > Mozaik

DA LI ĆEMO ĆEVAPE DA ZAMENIMO LARVAMA? Ekipa K1 televizije istražila kako izgleda ishrana insektima u Srbiji!

Iako je u našoj kulturi ovo još tabu tema, u mnogim delovima sveta konzumacija insekata je sasvim normalna

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

13/02/2025 > 14:00

podeli vest:

DA LI ĆEMO ĆEVAPE DA ZAMENIMO LARVAMA? Ekipa K1 televizije istražila kako izgleda ishrana insektima u Srbiji!
Foto: Youtube PrintScreen/K1


Pored ajvara, sarmi i pečenja, da li je moguće da će se i larve naći na našem meniju? Iako je u našoj kulturi ovo još tabu tema, u mnogim delovima sveta konzumacija insekata je sasvim normalna i smatra se nutritivno bogatom alternativom mesu.

Kako bismo saznali da li su bube budućnost ishrane kod nas, ekipa K1 televizije posetila je uzgajivačnicu insekata u Novom Sadu. Novinar Radoslav Kajtez razgovarao je sa Matijom Milkovićem, uzgajivačem koji već godinama proučava i razvija ovu neobičnu granu prehrambene industrije.

Youtube PrintScreen/K1

Šta se to gaji u Novom Sadu?

Matija Milković uzgaja brašnare, kućnog popca i supercrva, odnosno džinovsku larvu. Iako možda zvuči neobično, sve ove vrste potpuno su jestive i već imaju svoju primenu u ishrani u mnogim zemljama.

„Može da se naprave prženi insekti na ulju, mogu da se dehidriraju, pa samelju u brašno, ili da se grubo samelju i koriste za pljeskavice i burgere“, objašnjava Milković.

Nutritivno gledano, insekti su prava energetska bomba – osušenih larvi ima i do 55% proteina i oko 30% masti, što je daleko više od većine namirnica koje svakodnevno konzumiramo.

Pixabay/Shutterstock

Kako se pripremaju larve?

Za one hrabre, koji su spremni na gastronomski izazov, evo recepta za pržene larve brašnara:

🔹 Na zagrejano ulje staviti larve brašnara
🔹 Posoliti i pobiberiti po ukusu
🔹 Uz mešanje pržiti minut do dva

Prema rečima našeg sagovornkia Matije, proces prženja larvi kraći je od prženja jaja, a ukus je, kažu oni koji su probali, blago orašast i hrskav.

Neka, hvala, ne bih ja...

Naš novinar odlučio je da sazna kakvo je mišljenje građana Novog Sada o ovoj nesvakidašnjoj hrani i da li bi bili spremni da probaju pržene larve. Reakcije su bile podeljene – dok su neki odmah odbili i nisu želeli ni da pogledaju tanjir, uz komentar „Neka, hvala lepo“.

Posebno je zanimljiva bila avantura našeg novinara Raleta, koji je posle teških muka ipak prihvatio ponudu uzgajivača Matije da proba pržene larve. Iako je u početku delovao skeptično, "ostao je živ" i čak dao zanimljiv komentar:

Youtube PrintScreen/K1

„Pa, nije strašno... zapravo, ukus je kao kokice!“.

Jedan hrabri mladić se toliko oduševio da je pojeo i bruskete sa larvama, i pogodite šta - preživeo je.

Youtube PrintScreen/K1

Da li smo spremni za ovakav jelovnik?

Iako je ideja o konzumiranju insekata kod nas još uvek egzotična, svetski trendovi pokazuju da insekti mogu postati deo održive i visokoproteinske ishrane. Zbog visokog sadržaja proteina, minerala i zdravih masti, u nekim delovima sveta oni su već zamena za meso.

Da li ćemo ih u budućnosti viđati u supermarketima pored ćevapa i kobasica? Možda još ne, ali jedno je sigurno – ako ste radoznali i želite da probate nešto novo, brzo do Novog Sada na porciju prženih larvi!

A kako je sve to izgledalo, pogledajte u videu:

 

 

Ostavite komentar