Slobodno vreme > Mozaik

MLADI KROMPIRIĆI KOŠTAJU KAO ZLATO Cena skače i do 1000 dinara, ali ih i dalje svi želimo u tanjiru

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

25/03/2025 > 11:48

podeli vest:

MLADI KROMPIRIĆI KOŠTAJU KAO ZLATO Cena skače i do 1000 dinara, ali ih i dalje svi želimo u tanjiru
Foto: Freepik.com


Početak proleća sa sobom donosi i jedno od najvoljenijih sezonskih zadovoljstava – mlade krompiriće. Mali, nežni, tanke korice, mirisni i puni ukusa – toliko jednostavni, a opet delikates za koji se mnogi bez razmišljanja odlučuju čak i kada im cena „pecne po džepu“.

A ove godine – pecne ozbiljno. Na pijacama širom Srbije, cena mladog krompira u ranoj sezoni dostiže i do 1000 dinara po kilogramu. Da, dobro ste pročitali – kilogram ovih prolećnih dragulja sada je skuplji od kilograma mesa.

Freepik.com

Zašto su toliko skupi?

Kao i svake godine, prvi mladi krompiri stižu iz staklenika i uvoza, što automatski podiže cenu. Mali broj proizvođača, ograničena količina, troškovi grejanja i rasta u kontrolisanim uslovima – sve to utiče da se ovaj zeleniš prodaje „na kašičicu“ i to uz ozbiljnu cenu.

Ali, ljubitelji hrane znaju – mladi krompir se ne kupuje na kilo, nego na meru emocije. I kad zamirišu na ulju, maslacu, u rerni ili pod folijom, niko više ne misli na račun.

RINA

Šta sve možemo da napravimo od mladih krompirića?

Bez obzira na to da li ih kupimo „na komad“ ili sebi priuštimo punu kesu, mladi krompiri su zahvalni za pripremu i ne traže mnogo. Evo nekoliko ideja za jednostavne i neodoljive kombinacije:

🥔 Mladi krompiri iz rerne sa ruzmarinom i belim lukom – klasično, mirisno, neprevaziđeno.
🥔 Krompirići u puteru i peršunu – savršeni kao prilog uz ribu ili piletinu.
🥔 Krompiri iz tiganja sa mladim lukom i slaninom – prava domaća zakuska.
🥔 Mladi krompir u saftu od mirođije – starinski, zaboravljeni recept za dušu.
🥔 Pečeni mladi krompiri sa pavlakom i sirom – lagano zapečeni u rerni, kao glavno jelo.

I da, ne ljuštimo ih!

Najlepši deo mladog krompira je upravo u tome što nema ljuštenja. Dovoljno je da ih operete sunđerom ili četkicom – i spremni su za tanjir. Kora je tanka, puna ukusa i bogata vlaknima.

Shutterstock

Možda su skupi, možda ih kupujemo „na prst“, ali mladi krompirići nisu samo sezonski luksuz – oni su ukus detinjstva, miris proleća i podsetnik da sreću često nalazimo u jednostavnim stvarima. I u mirisu putera koji cvrči.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar