Slobodno vreme > Nova godina

TAJNA SAVRŠENOG ZIMSKOG NAPITKA Kako da pripremite kuvanu rakiju i kuvano vino koje mirišu na praznike

Priprema ovih napitaka nije samo ritual, već i način da unesemo toplinu u svaki gutljaj

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

30/12/2024 > 08:32

podeli vest:

TAJNA SAVRŠENOG ZIMSKOG NAPITKA Kako da pripremite kuvanu rakiju i kuvano vino koje mirišu na praznike
Foto: Shutterstock


Kad temperatura padne, a ulice zamirišu na cimet i vanilu, znamo da je zima stigla. Kuvana rakija i kuvano vino postali su sinonim za tople trenutke pored vatre, priče s porodicom i prijateljima i pravu prazničnu atmosferu. Priprema ovih napitaka nije samo ritual, već i način da unesemo toplinu u svaki gutljaj. Evo kako da ih pripremite i uživate u njihovoj čaroliji.

Kako se sprema kuvana rakija?

Shutterstock

Kuvana rakija je tradicionalni srpski napitak koji se često služi na slavama, zimskim okupljanjima ili uz prvi sneg. Njena priprema je jednostavna, ali zahteva pažnju kako bi aroma bila savršeno izbalansirana.

Sastojci:

1 litar domaće rakije (preporučuje se šljivovica ili kajsijevača)
5 kašika šećera
1 štapić cimeta
3-4 karanfilića
1 kriška limuna ili pomorandže

Priprema:

U šerpi rastopite šećer na tihoj vatri dok ne postane karamel. Pazite da ne pregori.
Dodajte rakiju i polako mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori.
Ubacite cimet, karanfiliće i krišku limuna.
Ostavite da se lagano zagreva, ali nikako da proključa, jer bi alkohol ispario.
Služite u toplim šoljama, uz osmeh i dobru priču.

Kako se pravi kuvano vino?

Freepik.com

Kuvano vino je prava zimska klasika koja nas vraća u detinjstvo, na božićne pijace i okupljanja u toplim domovima. Njegova aroma cimeta i narandže stvara osećaj praznične čarolije.

Sastojci:

1 litar crnog vina (poželjno polusuvo)
100 g šećera ili meda
1 pomorandža isečena na kriške
1 limun isečen na kriške
2 štapića cimeta
5-6 karanfilića
Prstohvat muskatnog oraščića

Priprema:

U šerpu sipajte vino i dodajte šećer ili med. Lagano zagrevajte na tihoj vatri.
Dodajte pomorandžu, limun, cimet, karanfiliće i muskatni oraščić.
Mešajte dok se šećer ne rastvori i vino ne postane aromatično.
Pazite da vino ne proključa kako biste sačuvali njegov ukus i aromu.
Procedite napitak pre nego što ga poslužite, a kriške pomorandže možete koristiti za dekoraciju.

Šta čini ove napitke posebnim?

Kuvana rakija i kuvano vino nisu samo topli napici – oni su deo tradicije i zimskih radosti. Njihovi mirisi i ukusi okupljaju ljude, stvaraju toplinu i povezanost. Dok rakija donosi snagu i energiju, vino donosi sofisticiranost i nežnost, a oba su savršen izbor za hladne večeri.

Priprema ovih napitaka nije samo kuvanje – to je stvaranje posebnih trenutaka s voljenima. Bilo da birate rakiju ili vino, neka vaš zimski ritual miriše na praznike, ljubav i smeh.

Koji je vaš favorit za ove hladne dane?

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar

UMRO TEOFIL PANČIĆ

Svoje kritičke i analitičke tekstove Teofil Pančić je objavljivao u brojnim listovima iz Srbije, regiona, ali i SAD i Rusije

pre 20 sati

Sudbine