Slobodno vreme > Posna jela

JES’ POST, AL’ JE BOGAT! Ovako se u selu sprema riba – najlepši recepti

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

17/04/2025 > 14:20

podeli vest:

JES’ POST, AL’ JE BOGAT! Ovako se u selu sprema riba – najlepši recepti
Foto: Shutterstock


Veliki petak je dan kada se poštuje post, ali to ne znači da trpeza treba da bude siromašna. Naprotiv – dobra riba, malo luka, domaćeg ulja i znanje iz kuće mogu da naprave ručak za pamćenje. Evo kako da spremite šarana, pastrmku, soma, oslića i skušu – da i post bude za prste da poližeš!

Shutterstock

ŠARAN IZ RERNE – KRALJ POSTA

Šaran je za Veliki petak ono što je pečenje za Božić – neizostavan. Ako volite ribu koja ima „dušu“, ali i masniju teksturu, ovo je vaš izbor.

Šta vam treba:

1 očišćen šaran (1,5–2 kg)

2 glavice crnog luka

3 čena belog luka

2 šargarepe

limun, peršun, lovor, so, biber

malo ulja i deci belog vina

Kako se sprema: Ribu posolite spolja i iznutra, natrljajte belim lukom i limunom. U pleh stavite kolutove luka, šargarepu, limun, peršun i lovor. Preko položite šarana, prelijte uljem i vinom, pa pecite u rerni oko 50–60 minuta na 200°C, povremeno prelivajući sopstvenim sokom.

📝 Saveti iz naroda: Uvijek stavite i par krompira u pleh – upiju sok i budu melem uz ribu!

Shutterstock

PASTRMKA NA PAPIRU – ZA FINU DUŠU

Pastrmka je blaga, elegantna riba, pa se ne voli mnogo začinjavanja. Najlepša je kad ostane jednostavna.

Šta vam treba:

2 pastrmke očišćene

so, biber, limun

2 čena belog luka

malo maslinovog ulja

aluminijumska folija ili papir za pečenje

Kako se sprema: Ribu natrljati limunom, belim lukom, posoliti i pobiberiti. Umotati svaku u papir sa kapljicom ulja i kolutićima limuna. Peći u rerni na 180°C oko 25 minuta.

📝 Saveti iz naroda: Najbolja je uz bareni krompir i par kapljica sirćeta s belim lukom – prava milina!

SOM PO SELJAČKI – NA CRVENO

Za one koji vole da im se „kašika čuje“, som na crveno je pun pogodak – sočan, ljutkast, zasitan.

 

 

Šta vam treba:

1 kg soma (fileti ili komadi)

1 veća glavica crnog luka

2 čena belog luka

1 kašičica aleve paprike

1 paprika babura

paradajz iz konzerve ili domaći sok

ulje, peršun, so, biber

Kako se sprema: Luk izdinstati, dodati papriku i paradajz, pa na kraju posložiti ribu preko. Kuvati poklopljeno 25 minuta na tihoj vatri. Na kraju dodati peršun.

📝 Saveti iz naroda: Po kašiku palente uz ovo, pa neka kaže neko da post nije ručak!

OSLIĆ PORED KROMPIRA – LAKO, JEFTINO I UKUSNO

Ako hoćete nešto jednostavno, oslić iz rerne je kao stvoren za Veliki petak. Blag, mekan i brz.

Jelena Petrović

Šta vam treba:

800 g fileta oslića

3 krompira

limun, so, ulje

ruzmarin, peršun

Kako se sprema: Krompir iseći na kolutove, začiniti, poređati u pleh. Preko staviti oslić, začiniti i dodati malo ulja. Peći 40 minuta na 200°C.

📝 Saveti iz naroda: Ako ga jedete hladnog sledećeg dana – još je lepši.

SKUŠA NA ROŠTILJU (ILI TIGANJU)

Masna, mirisna i prava morska riba. Skuša obožava limun i beli luk – i rado se „hrska“.

 

 

Šta vam treba:

2 skuše

limun, beli luk

so, biber, peršun

maslinovo ulje

Kako se sprema: Skušu očistiti, zaseći s obe strane, urezati limun i beli luk u rezove. Posoliti, premazati uljem i peći na roštilju ili u tiganju po 6–7 minuta sa svake strane.

📝 Saveti iz naroda: Najlepša kad se jede s nogu, uz krišku hleba i paradajz-salata!

ZA KRAJ...

Veliki petak je dan tišine, posta i molitve. Ali i toga da poštujemo hranu koju imamo – zato je riba tog dana više od obroka. Ona je znak da i u postu može da bude pun stomak i lepo srce.

A kako god da je spremite – nek’ zamiriše kuća, nek’ se obraduje duša...

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar