POSNA PANIRANA RIBA (OSLIĆ) - Hrskava i zlatno žuta
podeli vest:

Ako tražite jednostavno, a savršeno ukusno posno jelo koje će se dopasti i onima koji inače nisu ljubitelji ribe – posna panirana riba je pravi izbor! OslIć, uvaljan u brašno i prezle, ispržen do savršene zlatno-hrskave korice, postaje omiljeni petkov ručak. Brzo se sprema, još brže pojede, a savršeno ide uz krompir salatu ili kiseli kupus. Idealna za dane posta, ali i za svaki dan kad želite lagan, ukusan i domaćinski obrok. Savršen recept baka Jelene!
Potrebno je:
1 kg oslića (ili bilo koje druge posne ribe)
2 kašike kukuruznog skroba
2-3 kašike kukuruznog brašna
Sok od 1 čena belog luka (proceđen)
1 kašičica soli
1 kašičica aleve paprike
Malo mlevenog bibera
200 ml kisele vode (može i pivo)
100 gr prezli
Ulje za prženje
Za premazivanje:
Ostatak proceđenog belog luka
Još 2 čena izdrobljenog belog luka
1 kašika vode
Seckani peršunov list
Prilog:
Krompir salata
Priprema:
Pripremite ribu: Operite i očistite oslića (ili drugu ribu) i isecite na tanje komade.
Napravite smesu za paniranje: U činiji izmešajte kukuruzni skrob, kukuruzno brašno, alevu papriku, so, biber i proceđeni sok od 1 čena belog luka. Postepeno sipajte kiselu vodu (ili pivo) i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Pripremite prezle: U posebnu činiju sipajte prezle.
Panirajte ribu: Hvataljkom uzimajte komade ribe, umočite ih u smesu sa brašnom, a zatim ih uvaljajte u prezle, tako da budu dobro prekriveni sa svih strana.
Pržite ribu: Na jačoj vatri ugrejte ulje u tiganju. Spustite paniranu ribu u vrelo ulje, a zatim smanjite ringlu na srednju temperaturu (kod indukcione na 6, kod električne na 2 jačine).
Poklopite i pržite dok ne porumeni sa jedne strane. Zatim pažljivo okrenite i pržite i drugu stranu dok ne bude zlatno žuta i hrskava.
Ocedite: Izvadite prženu ribu na poslužavnik obložen papirnim ubrusima da se ocedi višak ulja.
Napravite premaz: U malu činiju stavite ostatak proceđenog belog luka, dodajte još 2 izdrobljena čena belog luka, kašiku vode i seckani peršunov list. Dobro promešajte.
Premažite ribu: Preko pržene ribe premažite pripremljenom smesom sa belim lukom i peršunom.
Poslužite: Služite toplo uz krompir salatu.
Kako se sprema oslić pogledajte u video prilogu:
Ostavite komentar