Slobodno vreme > Posna jela

NE TREBA MESO KAD JE OVAKO DOBAR Gulaš od somovine za ceo sto!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

14/04/2025 > 07:19

podeli vest:

NE TREBA MESO KAD JE OVAKO DOBAR Gulaš od somovine za ceo sto!
Foto: Shutterstock


U vreme posta, mnogi misle da je teško napraviti obrok koji je i ukusan i zasitan – ali posni gulaš od somovine dokazuje suprotno.
Ovo jelo je savršen spoj jednostavne pripreme i bogatog ukusa, i idealan je izbor za porodični ručak kada želite da nahranite i stomak i dušu – bez mesa.

Shutterstock

Somovina, ili meso od soma, lako se priprema i savršeno upija začine, pa ćete dobiti gulaš na kašiku koji može da stoji rame uz rame sa svima koje pamtimo iz detinjstva.

Potrebni sastojci:

500 g fileta somovine

2 glavice crnog luka

3 čena belog luka

2 paprike (crvena i zelena)

2 šargarepe

1 konzerva seckanog paradajza

2 kašike paradajz pirea

1 kašičica mlevene slatke paprike

So, biber, peršun

Malo ulja za dinstanje

Kako se sprema:

U većoj šerpi na ulju prodinstajte crni i beli luk da zamirišu.

Dodajte paprike i šargarepu, sve sitno seckano, i prodinstajte par minuta.

Dodajte filete soma isečene na manje komade i pržite dok ne porumene.

Zatim ubacite paradajz iz konzerve, paradajz pire, mlevenu papriku, so i biber.

Nalijte toplom vodom da sve ogrezne i ostavite da se krčka na tihoj vatri oko 30 minuta.

Kada se sos zgusne i riba lepo omekša, pospite svežim peršunom.

Domaćinski savet:

Ovaj gulaš možete poslužiti uz pirinač, pire krompir, palentu ili čak posnu proju. Ako imate hleb ispod ruke – još bolje!
Malo kiselih krastavaca sa strane i – ručak za desetku.

I za kraj…

U danima kada postimo, ne treba da se odričemo ukusa. Naprotiv – prava domaća jela poput ovog gulaša dokazuju da se i bez mesa može jesti lepo, bogato i toplo, baš kako su to radile naše mame i bake.

Jer gulaš nije samo jelo – to je priča iz šerpe, a ovaj posni od somovine ima priču za poneti.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar