Slobodno vreme > Posna jela

VELIKI PETAK ZA TRPEZOM Šta spremiti na dan najveće tuge – kompletan domaćinski posni meni!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

14/04/2025 > 12:05

podeli vest:

VELIKI PETAK ZA TRPEZOM Šta spremiti na dan najveće tuge – kompletan domaćinski posni meni!
Foto: Shutterstock


Veliki petak je dan kada se u pravoslavnim domovima ne jede ništa što je raskošno, teško ili glasno. To je dan tišine, molitve i smirenja, kada se po običaju posti strogo – često i na vodi, bez ulja, bez žurbe, bez buke.
Ali i tada, trpeza ne mora biti siromašna. Može biti topla, domaćinska i ukusna, samo ako se sprema s merom, verom i ljubavlju.

Evo kompletnog posnog menija za Veliki petak, baš kako bi spremile naše bake – da pršti ukus, a sve postno i na dušu.

Shutterstock

🍲 DOMAĆA POSNA RIBLJA ČORBA – GUSTA, PUNA UKUSA I MIRISA

Sastojci:

1 kg mešane ribe (glave i repovi šarana, soma, štuke – ili fileti ako ne volite kosti)

2 glavice crnog luka

2 šargarepe

1 koren peršuna

2 čena belog luka

1 kašičica mlevene paprike (slatke)

1 kašika paradajz pirea ili 1/2 čaše pasirano paradajza

Lovorov list, so, biber u zrnu

Malo brašna za zgušnjavanje

Ulje (ako ne postite na vodi)

Seckani peršun za kraj

Priprema:

U veći lonac stavite ribu i nalijte vodom (oko 2,5 litra). Dodajte lovorov list i par zrna bibera, pa pustite da provri.

Dok se riba kuva (20–30 minuta), na drugoj ringli na ulju propržite sitno seckan crni i beli luk, narendanu šargarepu i peršunov koren. Dodajte kašiku brašna, promešajte, pa umešajte mlevenu papriku i paradajz pire.

Kada je riba kuvana, procedite temeljac i vratite ga u lonac.

U temeljac dodajte uprženo povrće i iseckano riblje meso bez kostiju.

Kuvajte još 10–15 minuta da se sve lepo sjedini.

Po ukusu dodajte još soli i bibera, pa na kraju pospite seckanim peršunom.

Domaćinski savet:

Ako volite gušću čorbu, pred kraj ubacite 1 kašiku griza ili kašiku kuvanog krompira izgnječenog viljuškom. Ako volite ljutu, ubacite i malo tucane paprike ili svežu ljutu papričicu dok se kuva.

🐟 PEČENI ŠARAN U PROJINOM BRAŠNU – hrskav spolja, sočan iznutra

Shutterstock
Sastojci:

1 očišćen šaran (oko 1,5 kg)

4–5 kašika projinog (kukuruznog) brašna

1 kašičica soli

biber po ukusu

1/2 kašičice aleve paprike

2–3 čena belog luka

ulje (ili bez ako postite na vodi)

limun (za služenje)

po želji: grančica ruzmarina ili lovor

Priprema:

Očistite i operite šarana, pa ga posolite spolja i iznutra.
Ako je riba veća, isecite je na šnicle (parčad), ako je manja – ostavite je celu.

U činiji pomešajte projino brašno, biber, so i alevu papriku.

Uvaljajte svako parče ribe (ili celu ribu) u mešavinu brašna tako da lepo „obmota“ svuda – proja će napraviti hrskavu, zlatnu koricu.

Pleh obložite papirom za pečenje i nauljite ga blagim slojem ulja (ili ostavite suv ako postite na vodi, samo dodajte par kapi limuna za vlagu).

Poređajte ribe u pleh, a po želji ubacite nekoliko čenova belog luka, grančicu ruzmarina ili lovorov list – to daje miris koji podseća na detinjstvo.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35–40 minuta, ili dok ne porumeni i korica ne postane zlatna.

Pred kraj pečenja možete dodati malo limunovog soka preko ribe, pa vratiti u rernu na još 5 minuta.

Uz šta se služi:

Ova riba je najlepša uz kiseli kupus, bareni krompir s peršunom, pečenu papriku, cveklu ili domaću turšiju. Naravno, uz nju ide i parče posne proje i tanjir tople riblje čorbe pre toga – pa da vidiš praznični ručak!

Hrskava, mirišljava, jednostavna. A opet – prava svečanost na tanjiru.
Kad je šaran uvaljan u proju, zna se da je petak, zna se da je domaćica ta koja zna red!

🍛 PREBRANAC – kralj posnog stola

Shutterstock

Sastojci:

500 g belog pasulja

2–3 glavice crnog luka

Lovor, biber, so, aleva paprika

Ulje (ili bez ako postite na vodi)

Priprema:

Pasulj skuvati.

Na ulju propržiti luk, dodati začine.

Složiti u vatrostalnu posudu – red pasulja, red luka.

Peći u rerni 40 min na 200°C.

Najlepši je kad prenoći – mek, sladak, mirisan.

🧄 POSNA PROJA

Shutterstock

Sastojci:

2 šolje kukuruznog brašna

1 šolja pšeničnog brašna

1 prašak za pecivo

1,5 šolja mineralne vode

1 šolja ulja

So

Po želji: rendana tikvica, seckani praziluk, beli luk

Priprema:

Sve sjediniti, sipati u podmazan pleh.

Peći 30 minuta na 200°C.

Meka, zlatna i miriše kao iz rerne kod babe.

🥗 SALATE – OSVEŽENJE NA POSNI NAČIN

Unsplash.com

Cvekla s renom: kuvana cvekla + malo rena i sirćeta

Kupus salata: sitno seckan, sa malo ulja i aleve paprike

Pečena paprika s belim lukom

Turšija ili kiseli krastavčići

Salata od crnog pasulja sa crnim lukom

Jednostavne, a svakom zalogaju daju dušu.

🍎 POSNA PITA SA JABUKAMA

Jelena Petrović

Sastojci:

500 g kora

1 kg rendanih jabuka

Cimet, šećer, ulje

Priprema:

Jabuke izdinstati s cimetom i šećerom.

Filovati kore, savijati i ređati.

Premazati uljem i peći 30 minuta.

Po želji: posuti prah šećerom.

ZA KRAJ...

Veliki petak se ne slavi – on se ćuti. Ali domaćica uvek zna da tišina može imati ukus.
Bilo da spremate samo čorbu i proju, ili ovakav kompletan meni – najvažnije je da srce kuva, a ne samo rerna.

Nek vam trpeza bude tiha, postna, ali puna ljubavi, vere i mirisa doma.
Uskrs dolazi, a vi ga dočekajte u miru – i sa toplim tanjirom, kako i dolikuje.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar